Dr. Ir. Gerard van der Laan
- Research Manager Climate Air
- Sustainability
- Klimaat
- Emissies
- Luchtkwaliteit
Het beperken van de klimaatverandering en luchtverontreiniging is misschien wel de grootste maatschappelijke uitdaging. Daar kan TNO bij helpen. We ontwikkelen methoden om broeikasgassen, fijnstof en stikstof te meten en we brengen de bronnen en gevolgen van emissies in kaart. Daarmee kunnen bedrijven en overheden weloverwogen en effectieve maatregelen nemen. Zo speelt TNO een sleutelrol bij het in gang zetten van de klimaattransitie.
Neem contact met ons op!
In het akkoord van Parijs zijn wereldwijd afspraken gemaakt over klimaatdoelstellingen. Nederland heeft zich hierin gecommitteerd aan een broeikasgasreductie van 49% in 2030. Daarnaast is er in mondiaal en Europees verband de wens om luchtverontreiniging verder te reduceren. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de schadelijke effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid, in het bijzonder fijnstof.
Om deze doelstellingen te bereiken zijn wereldwijd radicale veranderingen nodig. In het energiesysteem, industriële productieketens, gebouwen, verkeer en landbouw. Daarvoor is het belangrijk te weten hoe emissies ontstaan, hoe ze klimaatverandering en luchtverontreiniging beïnvloeden én hoe ze effectief gereduceerd kunnen worden.
TNO heeft jarenlange ervaring met het in kaart brengen van emissies in alle sectoren. Door metingen, satellietdata en complexe klimaatmodellering te combineren kunnen we bronnen en gevolgen van emissies steeds accurater vaststellen. Zo adviseren en ondersteunen we bedrijven en overheden bij het bepalen van de beste maatregelen om emissies terug te dringen. Voorbeelden hiervan zijn:
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!