Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC's) werden oorspronkelijk alleen toegepast in militaire systemen en ruimtesystemen. Deze technologie is inmiddels echter uitontwikkeld en ook betaalbaar geworden. Parallel daaraan hebben analoge, laagfrequente IC-technologieën zich ontwikkeld tot Radio Frequency Integrated Circuits (RFIC’s), waarmee de technologische basis is uitgebreid en ook siliciumtechnologieën omvat. Beide spelen vandaag de dag een belangrijke rol bij de ontwikkeling van industriële systemen, de auto-industrie, logistiek, gezondheid en consumentenproducten.

Geïnspireerd door microgolven

TNO is vanaf het eerste begin betrokken geweest bij het ontwikkelen van MMIC’s. Sinds 1987 heeft TNO zich gericht op het specificeren, ontwerpen, testen en toepassen van MMIC’s, en kort na 2000 zijn RFIC’s aan de portefeuille toegevoegd. Dankzij jarenlange samenwerking met de belangrijkste chipproducenten in Europa, de VS en het Verre Oosten heeft TNO diepgaande kennis opgebouwd over deze chiptechnologieën, modelleertechnieken en modellen, creatief microgolfontwerp, technieken voor het karakteriseren en doormeten van microgolf-IC’s en alle andere aspecten die nodig zijn voor state-of-the-art systemen gebaseerd op baanbrekend ontwerp. TNO neemt op het gebied van MMIC’s en RFIC’s wereldwijd een vooraanstaande positie in.

Expert op het gebied van microgolfintegratie

Met technologie voor internationaal toonaangevende ‘phased-array’-systemen als uitgangspunt hebben we de toepassingsmogelijkheden uitgebreid tot een groot aantal communicatiesystemen, waaronder Wi-Fi en gsm; we hebben met succes MMIC’s en modules ontworpen die nu vanuit de ruimte de aarde dagelijks in kaart brengen, chips geleverd voor een breed scala aan sensorsystemen, prototypes van chipsets gemaakt voor SatCom-systemen, inclusief systemen met een retourkanaal – de lijst is vrijwel eindeloos. Wij zetten wereldwijd de toon op het gebied van microgolfintegratie. Daarvoor werken we met apparatuur zoals MESFET’s, pHEMT’s, BJT’s, MOST’s en HBT’s en technologieën zoals GaAs, GaN, SiC en SiGe.

Innovatieve RF-systemen

Door onze toonaangevende positie op het gebied van MMIC’s en RFIC’s te combineren met TNO’s diepgaande systeemkennis op een groot aantal gebieden – zoals radar- en communicatiesystemen – geven we vorm aan de toekomst van een groot aantal RF-systemen. Wij leveren oplossingen voor het definiëren, ontwerpen, produceren en toepassen van MMIC’s en RFIC’s. Van één tot honderd gigahertz – en meer als dat nodig is. Zodat onze klanten RF-systemen kunnen ontwikkelen, bouwen en opleveren die meer kunnen dan ooit voor mogelijk werd gehouden.

16juni

TNO Marktdag Cybersecurity

Den Haag
Wil je weten hoe je kan profiteren van kennisopbouw, samenwerking en innovatie rondom cybersecurity? Wil je weten waar we als TNO staan op het gebied van cybersecurity? Kom naar de TNO Marktdag Cybersecurity.... Lees verder
Contact

Ir. Ronald van Waard

  • defensie
  • radar