Eind 2007 plaatste Defensie de opdracht (467,8 miljoen euro) voor de bouw van vier nieuwe patrouilleschepen en de bijbehorende geïntegreerde sensor- en communicatiesystemen bij Schelde Marinebouw en Thales Nederland. TNO heeft veel aan het ontwerp van de schepen bijgedragen dankzij een goed gecoördineerde, integrale aanpak.

De meest in het oog springende innovatie aan de buitenkant is wel de geïntegreerde sensormast. TNO was nauw betrokken bij de conceptdefinitie en het ontwerp van de mast en de verschillende sensoren erin. In het samenwerkingsverband Nederland Radarland, waarin TNO met Thales Nederland en Defensie de 'gouden driehoek' vormt, worden onderzoek en ontwikkeling op radargebied nationaal gebundeld om ze zo krachtig mogelijk te maken. Het concept van de geïntegreerde sensormast staat hierbij centraal. TNO heeft bijgedragen aan het ontwerp en de optimale opstelling van de systemen in de mast, en zich gebogen over de fusie van sensordata en over het sensormanagement. De gespecialiseerde computercomponenten voor de radars, de zogeheten MMIC's (Monolithic Microwave Integrated Circuits), zijn ontworpen door TNO.

Nieuwe manier van werken

De 108 meter lange patrouilleschepen kunnen volledig functioneren met een bemanning van slechts 55 mensen – een belangrijke besparing ten opzichte van de huidige schepen. TNO heeft de bedrijfsvoering aan boord geanalyseerd en samen met de marine een nieuwe manier van werken bedacht. De commandocentrale (traditioneel diep onder in het schip weggestopt) is nu fysiek gecombineerd met de navigatiebrug en met de calamiteitenbestrijdingsfunctionaliteit. Ook is het risico op uitval van (schaarse) mensen door zeeziekte beperkt: ten eerste door de optimale locatie van de commandobrug te berekenen (ver naar achteren geplaatst) en ten tweede door het introduceren van ramen waardoor men zicht houdt op de horizon. TNO heeft daarnaast samen met de marine de inrichting van de operationele ruimte alsmede de individuele werkstations ontworpen.

Kwetsbaarheid

Alle sensoren bijeen in één mast, ramen in de commandocentrale … worden de nieuwe marineschepen daardoor niet extra kwetsbaar? Om de bemanning tegen terroristische nabijheidsexplosies te beschermen, heeft TNO nieuwe blastschotten ontworpen, inclusief innovatieve membraandeuren, en deze opgenomen in het ontwerp. Daarnaast heeft TNO bijgedragen aan de ballistische bescherming. Het gebruik van ramen is geen probleem: er komt pantserglas in. Wel is de lichtdoorlaatbaarheid daardoor iets minder. Ook voor de bescherming tegen raketgranaten hebben we een oplossing bedacht. Een andere bijdrage van TNO is het slim routeren van de leidingen voor het brandblussysteem en het koelwater om te voorkomen dat deze met één toevalstreffer geheel uit zouden vallen. Vanaf het allereerste concept op systeemniveau meedenken levert de slimste oplossingen en de beste implementatie.

Lees meer over Naval platforms

Download
Ons werk

TNO geeft vorm aan de toekomst van MMIC’s en RFIC’s

Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC's) werden oorspronkelijk alleen toegepast in militaire systemen en ruimtesystemen. Deze technologie is inmiddels echter uitontwikkeld en ook betaalbaar geworden.... Lees verder
Downloads

Contact

Ir. Patrick Keyzer

  • Marine
  • Maritiem
  • Naval
  • Modelling
  • Simulation