Er komt heel veel kijken bij munitiemanagement. Munitie - en daaronder vallen ook missilesystemen -wordt immers lang voor de aanschaf en het gebruik geproduceerd. Dit vraagt om goed voorraadbeheer. Tijdens de opslag van munitie moet deze steeds worden onderzocht op bijvoorbeeld veiligheid, betrouwbaarheid, prestatie en operationele status. Munitie vraagt dus om onderhoud.

TNO werkt voortdurend aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor de Life Cycle Assessment van munitie en missilesystemen. Om Defensie te ondersteunen in de eigen evaluatie van de veilige levensduur, en om die zo nodig te verlengen door middel van speciale upgrade-programma's. Om de operationele veilige levensduur van munitie te bepalen maakt TNO gebruik van verschillende innovatieve in-house ontwikkelde methoden, zoals modellering, embedded sensoren en Munition Management Systems die zijn gebaseerd op de calorimetrie van warmtestromen. Naast advies over de operationele veilige levensduur van munitie en programma's om de levensduur van munitie te verlengen zorgt TNO voor het toezicht op onder meer missiles, stuwstoffen, pyrotechnische stoffen en explosieven.

Extreme omstandigheden

Deze expertise komt vooral ten goede aan Defensie en de defensie-industrie. Tijdens verschillende out-of-area-missies van de Nederlandse Krijgsmacht in Irak, Afghanistan en Djibouti bijvoorbeeld, waar TNO zorg heeft gedragen voor het monitoren en evalueren van de status van de munitie onder extreme omstandigheden.

Ons werk

Milieu, arbo, niet-gesprongen explosieven en detectie

Er speelt meer bij munitie dan alleen veiligheid. De productie, opslag, omgang en eventuele vernietiging van munitie omvat bovendien serieuze milieu- en gezondheidsrisico's. Daarnaast brengt het opkomend... Lees verder
Ons werk

Veiligheid, functioneren en Minder Kwetsbare Munitie

Meer dan 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en het testen van een brede verscheidenheid aan wapensystemen, munitie en andere energetische en pyrotechnische toepassingen. Dat maakt TNO zo geschikt voor... Lees verder

Contact

Ing. Wim de Klerk

  • Levensduur
  • Lifetime
  • Brazilie
  • Munitie
  • Thermal Analysis