Het Weapon Effects & Protection Center is het meest geavanceerde wapentestcentrum in Europa. De geheel overdekte faciliteit biedt volledige testmogelijkheden voor ballistiek, complete voertuigen en laserwapens. Dankzij geavanceerde diagnostische en analytische technologieën kan een breed scala aan wapensystemen en defensiematerieel in een gecontroleerde omgeving worden getest.

Al meer dan 70 jaar werkt TNO aan innovaties die de mensen beschermen die ons beschermen. De state-of-the-art faciliteiten van het nieuwe centrum stellen deze ontwikkeling ook voor de toekomst veilig.

Vehicle Test Hall

De Vehicle Test Hall is een levensgrote, met staal bewapende betonnen bunker waarin complete militaire voertuigen kunnen worden getest. De locatie omvat een nieuwe voertuigtesthal (1 kg HE TNTeq) en een bunker (25 kg HE TNTeq). Beide zijn zo ontworpen dat omwonenden geen geluidsoverlast ervaren. Ook het milieu ondervindt geen negatieve invloed van de testfaciliteit. In de bunker kunnen aanvallen met explosieven en ballistische wapens vanuit alle hoeken gesimuleerd worden, onder alle mogelijke weer- en geografische omstandigheden en vanaf uiteenlopende afstanden.

De nieuwste technologische ontwikkelingen garanderen een volledige en nauwkeurige analyse van elke test. Daarbij wordt een wetenschappelijk accurate diagnose gesteld van impact, drukbelastingen, schade, ballistische en explosie-effecten, evenals schade- en faalmechanismen. Dankzij het gebruik van Hybrid 3 Test Dummy’s kan ook de impact op de bemanning van het voertuig (versnelling, explosiebelasting enz.) zorgvuldig worden gemeten, geanalyseerd en bestudeerd. Zo kunnen de hoogste normen op het gebied van veiligheid en levenskwaliteit in elk scenario worden vastgesteld.

Ballistics Test Facilities

In de Ballistics Test Facility kunnen de meest geavanceerde groot- en kleinkaliber wapens, en de materialen die daartegen moeten beschermen, bestudeerd en geanalyseerd worden. Vanuit het standpunt dat ‘een sterke aanval vaak de beste verdediging is’, is het een hoofdzaak dat Nederlandse en NAVO-troepen beschikken over de vuurkracht die nodig is om zich zo doeltreffend mogelijk te verdedigen tegen de tegenpartij.
Daarnaast streven we ernaar hen te voorzien van het meest geavanceerde en doeltreffendste materieel om zich bij aanvallen te kunnen beschermen. Onze kerndoelen zijn onder andere het sterker, lichter en effectiever maken van deze materielen. Het laboratorium van de testfaciliteit is toegerust met de meest geavanceerde apparatuur, waaronder diagnostische en meettechnologieën die betere en meer nauwkeurige analyses mogelijk maken.

High-Energy Laser Lab

Het High-Energy Laser Lab richt zich voornamelijk op het testen van interacties tussen laser en doel en wil daarnaast het inzicht vergroten in de materialen die beschermen tegen laserwapensystemen. Daarnaast kunnen in het lab experimenten worden uitgevoerd met kritieke componenten om het effect van deze nieuwe wapentechnologie te verbeteren. Omdat TNO materialen en systemen kan beproeven in uiteenlopende omstandigheden en op verschillende afstanden, waarbij rekening kan worden gehouden met talloze parameters en variabelen, ondersteunt het instituut onze strijdkrachten bij het zich eigen maken en bestuderen van deze nieuwe technologie en het ontwikkelen van de materialen die ertegen beschermen. Ook wordt inzicht verkregen in de condities die de impact van deze technologie versterken of afzwakken.

Hoe wordt het ingezet

Het centrum beschikt over alle benodigde faciliteiten voor complete en nauwkeurige analyse en metingen. Organisaties die op het centrum vertrouwen om hun innovaties te testen, weten dat de kracht van technische en wetenschappelijke metriek, analyse en algoritmen wordt ingezet om scenario’s waarheidsgetrouw te simuleren en de sterke en zwakke punten van hun oplossingen te evalueren. Het centrum beschikt over volledige validatiemogelijkheden.

is in september 2018 officieel geopend. Zie de trailer.

Voor vragen en meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Zie ook

Contact

Dr. ir. Louk Absil