Het gebruik van gestructureerde sorptiemiddelen die zijn gemaakt met moderne productietechnologieën, zoals additive manufacturing of 3D-printing, kan leiden tot aanzienlijk kleinere installaties en dus goedkopere scheidingsprocessen op basis van sorptie. TNO ontwikkelt op maat gemaakte structuren voor hydrotalcieten en amine gefunctionaliseerd silica.

Er zijn stapsgewijze veranderingen nodig om de invoering van CCS-technologieën te versnellen. Het project 3D-CAPS is gericht op een productiviteitsverhoging van een grootteorde in twee sorbent-gebaseerde technologieën voor CCS.

Dit zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de totale omvang en kosten van de apparatuur. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van de nieuwste beschikbare technieken voor materiaalproductie: additive manufacturing, ook wel 3D-printing genoemd.

Een knelpunt voor traditionele CCS-oplossingen met ingepakte vloer voor CCS-technologieën op basis van sorptie is de afweging tussen stroomsnelheid door de reactor, drukval en kinetiek van het adsorptieproces. Het gebruik van 3D-printing zal op maat gemaakte materiaalconfiguratieoplossingen mogelijk maken voor CCS-technologieën op sorbentbasis die niet beschikbaar zijn met de huidige productietechnologieën en die een maximale wisselwerking tussen deze drie concurrerende en complementaire elementen mogelijk maken.

Het project zal twee soorten gestructureerde sorptiemiddelen ontwikkelen: hydrotalcieten voor gebruik onder voorverbrandingsomstandigheden bij verhoogde druk en temperatuur; en amine-gefunctionaliseerde silica-ondersteunde sorptiemiddelen voor gebruik onder naverbrandingsomstandigheden bij omgevingsdruk en -temperaturen.

Bovendien zullen in het kader van het project de materiaalprestaties van beide materialen onder relevante omstandigheden worden gemeten en de prestaties worden beoordeeld in technisch-economisch opzicht binnen twee CCS-sectoren; elektriciteitsproductie in gecombineerde cycli van aardgas en koolstofarme H2-productie voor raffinagetoepassingen. 3D-CAPS zal een blauwdruk van de technologie maken voor verdere implementatie in proeffaciliteiten.

The 3d-CAPS project aims at a 10-fold productivity increase

Contact

Dr.ir. Jaap Vente

  • Sustainable Process Technology