Informatietype:
Project
Thema:
Schone waterstofproductie
Unit:
Energy & Materials Transition

Waterstofproductie: Het economisch perspectief Nederlandse maakindustrie

Status project

2020 - heden

In samenwerking met

Het HyScaling consortium van het Insitute for Sustainable Process Technology (ISPT)

Om de waterstoftechnologie met Nederlandse bedrijven te ontwikkelen en te bevorderen hebben samenwerkende partijen, waaronder TNO, in het project HyScaling duidelijke doelen gesteld. Een ervan is dat er electrolysers moeten komen die beter presteren om groene waterstof te produceren. Daarnaast moet ook de productie efficiënter en goedkoper als daarvoor goede productieketen is ontwikkeld.

De Nederlandse industrie kan mede dankzij het RVO MOOI 2020 project HyScaling in 2030 vijf gigawatt aan electrolyse-capaciteit voor de productie van groene waterstof realiseren. Die waterstof is dan ook nog 25 tot 30% goedkoper dan tot nu toe mogelijk is.

Met het oog op de klimaatdoelen en circulariteit moet de Nederlandse industrie overschakelen van fossiele naar duurzame energie. Hoe kan dat? Eén van de mogelijkheden daarvoor is het gebruik van waterstof, geproduceerd met duurzaam opgewekte elektriciteit in electrolysers. Dat zijn systemen die water (H2O) splitsen in zuurstof (02) en waterstofgas (H2).

1200-electra-setup

Waterstofproductie goedkoper en versnellen

Met eigen innovaties, uit diverse Nederlandse regio’s, en uit Duitsland en België heeft het consortium heeft alles in zich om unieke kennis en technologie op te schalen en naar de markt te brengen. De kennis, expertise en innovaties die TNO en partners inbrengen en door samen te werken, versnellen we de grootschalige inzet van waterstofproductie en kunnen we sneller de markt op.

Daarvoor gebruiken we onder andere de onderzoeksfaciliteiten Faraday lab Hydrohub testcentrum en Field lab industrial electrification. Zo kan de kosteneffectieve, grootschalige productie van electrolysers voor binnenlands gebruik en export op gang komen. Dit is precies waar het HyScaling consortium van het Insitute for Sustainable Process Technology (ISPT) en TNO en industriepartners binnen een samenhangend programma naartoe werken.

Sleutelpositie markt

Behalve een klimaatopgave die veel investeringen vergt, is dit tegelijk een mooie kans voor de Nederlandse maakindustrie. De verwachting is namelijk dat de Europese electrolyser-markt in 2030 een omzet van een miljard euro per jaar kan bereiken. Die marktomvang is te danken aan de Europese ambitie om in dat jaar 40 gigawatt aan opgesteld vermogen te hebben gerealiseerd.

Een gigawatt is een miljoen kilowatt, genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. HyScaling is er op gericht om dit marktperspectief te verzilveren en de Nederlandse hightech-industrie een sleutelpositie in die markt te verschaffen.

Ondergrondse opslag en windparken

De basis ligt er. Nederland heeft een uitgebreid netwerk voor de distributie en ondergrondse opslag van (waterstof)gas. We gaan veel elektriciteit opwekken in grote windparken op zee, terwijl dichtbij aan land grootschalige procesindustrie is gevestigd die daarmee waterstof kan produceren. Bovendien hebben we een ijzersterke hightechindustrie die de benodigde electrolysers kan bouwen.

Het HyScaling consortium

Tot het consortium behoren de waterstof technologie regio uit de driehoek Hengelo – Arnhem – Nijmegen (vertegenwoordigd door Teijin, start-up MXPolymers, VDL, Veco en MTSA); High-tech regio Eindhoven (Brabant), vertegenwoordigd door TU/e, Brainport Development (BPD), BOM, SALD, Hauzer, Ionbond); Randstad Zuid-Holland ((vertegenwoordigd door TU Delft, TNO, start-up Zero Emission Fuels (ZEF), Delft IMP, Hydron Energy, Frames, Magneto, VSL en FME); Randstad Noord-Holland (met TNO, DotX Control, Danieli Corus, HyCC, Greenberg Traurig en ISPT); Noord-Nederland (Hanze Hogeschool-EnTranCe en Vonk); Duitsland (Fraunhofer IPT); België (Borit).

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederland wereldwijde hub voor waterstofimport, transport en opslag

Informatietype:
Insight
7 augustus 2023
De eerste waterstofketen vanuit het buitenland naar Nederland is een feit. Spanje wordt een belangrijke leverancier van groene waterstof aan Noordwest-Europa en ons land gaat een hubfunctie vervullen in het verder exporteren.

Waterstof ontwikkelingen in volle gang in de energie- en materialentransitie

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie

Informatietype:
Insight
1 juni 2023

Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser

Informatietype:
Insight
31 mei 2023

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023