Geologische Dienst Nederland
Om veilig tunnels te kunnen graven, grote gebouwen neer te zetten, te boren naar olie en gas of ondergronds CO2 op te slaan, moet je precies weten wat er in de bodem zit. De Geologische Dienst Nederland...
De Geologische Dienst Nederland levert geowetenschappelijke gegevens, informatie en kennis voor:
Het merendeel van ons werk valt onder twee taken die we in opdracht van de Rijksoverheid uitvoeren: (1) het borgen van ondergrondgegevens en de kartering van de ondergrond (informatietaak), en (2) de advisering van de Rijksoverheid inzake de Mijnbouwwet (adviestaak). Internationaal helpen wij overheden en bedrijven om investeringen in exploratie naar delfstoffen veilig te stellen en te profiteren van de inkomsten uit productie daarvan.
Onze activiteiten strekken zich uit vanaf het maaiveld tot ongeveer zes kilometer diepte. In dit bereik speelt zich een grote variëteit van activiteiten af, wij bedienen dan ook een breed scala aan beleidsterreinen en bedrijfssectoren. Maar het is uiteindelijk altijd terug te voeren op twee basale maatschappelijke behoeften: aan grondstoffen en een veilige leefomgeving.
Omdat wij werken voor de publieke zaak is alles wat wij maken en doen is in principe voor iedereen beschikbaar; dit overigens niet alleen omdat dat nu eenmaal moet, maar omdat wij geloven in open data. Op deze webpagina’s staan omschrijvingen van onze organisatie en activiteiten, op onze portalen DINOloket.nl en NLOG.nl vindt u de resultaten daarvan.
De rol van de Geologische Dienst als informatiebeheerder voor de diepe ondergrond is geregeld in de Mijnbouwwet. De Basisregistratie Ondergrond breidt de wettelijke grondslag uit naar de ondiepe ondergrond.
Bij de geologische dienst werken ruim 110 medewerkers, voor ruim de helft zijn dit aardwetenschappers, die samenwerken met IT-specialisten, databeheerders en ondersteunend personeel. Ze werken in drie van TNO’s expertisegroepen: Geo Data & IT, Geomodelling, Applied Geosciences en Advisory Group for Economic Affairs.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!