Enkele jaren geleden werd voor Perovskiet zonnecellen al een vergelijkbare efficientie aangetoond als voor de beste Si-zonnecellen. De verwachtingen ten aanzien van deze dunne film PV-technologie zijn dan ook hoog. Alles wijst er bovendien op dat deze Perovskiet zonnecellen een goede tandem met de traditionele c-Si zonnepanelen kunnen vormen. Er wordt verwacht dat deze tandemcombinatie zonnepanelen kunnen opleveren met rendementen van boven de dertig procent.
Perovskiet is een kristalstructuur die zijn naam dankt aan een Russische onderzoeker. Het gebruik van Perovskiet als halfgeleider in PV-modules heeft belangrijke voordelen:
Met de huidige status van de Perovskiet zonneceltechnologie kan op glas of folie in principe eenzelfde modulerendement gehaald worden als nu met (m)cSi of CdTe of CIGS: tussen de 15 en 18%. Momenteel hebben we binnen Solliance al een modulerendement van 10% kunnen aantonen met beschikbare productieprocessen. We ambiëren een moduleefficientie van 15% aan te tonen in 2018. Dit gegeven en het feit dat het maakproces heel goedkoop kan zijn, zou voor een paradigma kunnen zorgen in de zonnecel “wereld”.
Net als CIGS kan Perovskiet worden gebruikt op glas, maar ook op flexibele folies. Die kunnen op hun beurt weer worden geïntegreerd in tal van producten, zoals autodaken of gevelbeplating. Indien een doorzichtig substraat gebruikt wordt zoals glas of plastic, kunnen de Perovskiet-gebaseerde zonnecellen ook semi-transparant gemaakt worden. Dit kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden in venstertoepassingen.
Transparantie is ook nodig voor de veelbelovende toepassing van Perovskietzonnecellen in de zogenoemde tandemtechnologie. In combinatie met Si-zonnecellen kan het rendement in principe tot boven de dertig procent uitkomen. (Ter vergelijking: de allerbeste c-Si-zonnecel haalt in het laboratorium een energieopbrengst van 25,2 procent).
Solliance heeft de technologie en de apparatuur in huis om de opschaalprocessen van Perovskiet PV-modules te ontwikkelen en aan te tonen, zowel sheet-to-sheet als roll-to-roll. Hiervoor is er nog veel onderzoek nodig. Belangrijke aspecten daarbij zijn:
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!