De productie van enkelstuks mogelijk maken tegen de kostprijs van massaproductie. Daar draait het om bij Flexible Manufacturing. Met als belangrijkste uitdagingen dat intelligente robotica, software, slimme sensoren, cellen en productiemachines foutloos samenwerken. En zich zonder menselijke tussenkomst kunnen aanpassen.

Een van de grootste uitdagingen voor de maakindustrie is om flexibel te worden. Fabrieken moeten kunnen omschakelen zonder fouten te maken, dus met nul defecten. Bovendien willen ze geen tijd verliezen, ofwel nul programmering. En dat ook nog eens met een assortiment van low volume, high mix, high complexity.

Automatisering en flexibiliteit zijn moeilijk te combineren

Robotica is een belangrijke innovatie waarvan de maakindustrie kan profiteren. Maar omdat programmeren tijd kost, kiest een fabrikant bij kleine series al vrij snel voor mensen in plaats van de robot. Zo ziet TNO dat robots bij bedrijven vaak stilstaan, terwijl het maakbedrijf dankzij die technologie zonder tijdverlies zou kunnen produceren.

Productie-automatisering en flexibiliteit zijn echter moeilijk te combineren. Een productielijn opnieuw configureren, robots herprogrammeren voor een andere taak, nieuwe assemblage-instructies genereren, de logistiek van onderdelen omleiden: de meeste van deze aanpassingen om over te schakelen van product A naar B worden door de mens gedaan.

Digitalisering is de ultieme sleutel

Waar die aanpassingen nu veelal handmatig gebeuren, biedt digitalisering uitkomst. “De toekomst van de maakindustrie ligt in toenemende autonomie”, zegt Gregor van Baars van TNO. “Dat is de ultieme sleutel om automatisering en flexibiliteit toch succesvol te combineren. Wij zijn ervan overtuigd dat het voor bedrijven mogelijk wordt om met autonome flexibele productie concurrerend te opereren.”

Hulp van intelligente robots

TNO is al begonnen met het realiseren van die visie. Ten eerste ontwikkelen we toepasbare oplossingen, waarmee we de eerstelijnsbehoeften van de maakindustrie zo snel mogelijk bedienen. Bijvoorbeeld een zero programming-oplossing, die voor elk nieuw product automatisch robotpaden plant, heeft al een aanzienlijke impact op de productiviteit.

Tegelijkertijd gaat TNO verder met kennisontwikkeling. Door hiaten in de totaaloplossing te dichten en deeloplossingen samen te brengen tot een integrale oplossing, leggen we een basis voor het digitaliseren van de maakindustrie. Denk aan het toevoegen van camera vision aan robottoepassingen, zodat de intelligente robot tijdens het uitvoeren van zijn taak ‘ziet’ wat er gebeurt en kan reageren als dat nodig is. Dat brengt flexibele productie al een stap verder richting autonomie.

Technologie aan toepassingen koppelen

Maar een robot is nog geen robotoplossing. Van Baars: “Het is niet iets dat je zomaar de fabriek inrijdt en vanzelf aan de gang gaat. Daar komt meer bij kijken, bijvoorbeeld het inpassen van de technologie in de aanwezige workflow. TNO zet zich in om integrale oplossingen te ontwikkelen en de technologie daadwerkelijk aan de toepassing te koppelen.”

Werkbare oplossingen bedenken

De afgelopen jaren is de awareness ontstaan dat we deze kansen moeten benutten. Er worden projecten gestart en in fieldlabs komt TNO samen met alle betrokken partijen tot werkbare oplossingen. We nodigen bedrijven daar uit om te laten zien waarmee we bezig zijn en wat er al mogelijk is. Bovendien kunnen ze er in een veilige omgeving nieuwe oplossingen testen en vragen stellen.

Meer weten of deelnemen?

Wil je in de maakindustrie aan de slag met praktische oplossingen voor Flexibile Manufacturing? En wil je weten wat TNO voor jou kan betekenen? Bekijk de projecten op onze website of neem direct contact op met Gregor van Baars.

Aan de slag met praktische oplossingen voor Flexible Manufacturing

Contact opnemen
Ons werk

SMITZH: de Smart Industry Hub van Zuid-Holland

SMITZH is de Smart Industry Hub van Zuid-Holland, waar samenwerking tussen Fieldlabs, maakbedrijven, TNO, InnovationQuarter en TUDelft en andere onderwijsinstellingen bedrijven helpt hun concurrentiepositie... Lees verder
Contact

Gregor van Baars

  • Opto-mechatronics
  • Smart industry
  • Automisation
  • Robotisation