Aardobservatie

Met satellieten voor aardobservatie brengen we onze planeet in beeld. TNO heeft een lange geschiedenis in het ontwikkelen van instrumenten die atmosfeer, land en water van onze planeet kunnen bekijken, zodat we de schadelijke impact van broeikasgassen en luchtvervuiling terug kunnen dringen. Daarnaast gebruiken we onze faciliteiten voor het kalibreren van een scala aan optische satellietinstrumenten.

Wilt u meer weten over ons werk op het gebied van aardobservatie?

Neem dan contact op met Andy Court

Contact opnemen

Met meer dan 35 jaar ervaring heeft TNO een bewezen trackrecord in het bouwen van ruimte-instrumenten en -componenten voor missies van ESA en NASA, en het leveren van baanbrekende technologieën en componenten, waaronder spectrometers voor aardobservatie. Tientallen satellieten zijn uitgerust met systemen die door TNO zijn ontworpen, gebouwd en getest. Onze klimatologische modellen voor aard- en ruimtemetingen worden dagelijks gebruikt door het KNMI en de Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS). Met deze activiteiten helpt TNO de kwaliteit van het leven op aarde te verbeteren.

SPECTROMETERS

Copernicus Sentinel 5P – TROPOMI-integratie bij TNO

TNO ontwikkelt instrumenten voor aardobservatie die wereldwijde, onafhankelijke metingen van luchtkwaliteit en broeikasgassen leveren. In de afgelopen 20 jaar hebben we optische systemen ontwikkeld en gerealiseerd die de kern vormen van bekende instrumenten die worden gebruikt door internationale ruimteagentschappen, zoals GOME (ESA), SCIAMACHY (ESA/ ENVISAT) en OMI (NASA Aura).

Het meest recente voorbeeld hiervan is TROPOMI (NSO/ESA).* Dit instrument werd in 2017 operationeel en levert dagelijks wereldwijde metingen met een unieke hoge ruimtelijke resolutie van 3,5 × 5 km2.

Momenteel is TNO betrokken bij de ontwikkeling van de ESA/EC Sentinel 5. Op basis van data van instrumenten zoals TROPOMI kunnen beleidsmakers en industrie beschikken over bruikbare informatie over uitstootbeperking.

Daarnaast zet TNO zijn grote ervaring en technologische positie in bij het ontwikkelen van instrumenten voor aardobservatie en systemen voor het monitoren van water en land. Een recente trend in aardobservatie is het toenemende gebruik van geminiaturiseerde instrumenten op kleine satellieten, waarvoor TNO innovatieve oplossingen biedt.

TOONAANGEVEND IN KALIBRATIETECHNOLOGIEËN

TNO levert kalibratietechnologieën van wereldklasse, van on-board kalibratiehardware voor ruimte-instrumenten tot on-ground kalibratie van componenten (MERIS-diffusors) of complete instrumenten (SCIAMACHY, OMI, GOME-2).

Wij beschikken over unieke faciliteiten voor kalibratie, zoals de Absolute Radiometric Calibration Facility (ARCF) voor diffusormetingen, de Vacuum Calibration Facility (VCF) en de binnenkort te openen faciliteit voor Calibration of Space Instruments (CSI) met twee speciale thermische vacuümkamers.

Nieuwe whitepaper: Risicobeperking bij escalatie in de ruimte

Vier aanbevelingen om minder kwetsbaar te worden bij satellietuitval

Nu lezen
Ons werk

Tropomi

Het satellietinstrument TROPOMI is het meest geavanceerde en nauwkeurige instrument ooit dat vanuit de ruimte metingen verricht voor onderzoek naar klimaat en luchtverontreiniging. TROPOMI is bedacht... Lees verder
Ons werk

Kalibratie van instrumenten

Kalibratie vormt een vitaal onderdeel van het onderhoud van een ruimte-instrument. Als een instrument niet wordt gekalibreerd, kunnen de verzamelde instrumentgegevens niet worden geïnterpreteerd. In dat... Lees verder
Space & Scientific Instrumentation
Contact

Dr. Andy Court

  • Space
  • Earth Observation
  • Business Development

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.