Met bijna een eeuw ervaring op gebied van radar- en RF-technologie-innovaties voor het Nederlandse ministerie van Defensie en voor ruimtetoepassingen, zet TNO zich in voor fundamenteel onderzoek naar RF-technologie voor satellietcommunicatie.

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van RF-Satellietcommunicatie?

Neem dan contact op met Niel Truyens

Contact

Onze focus ligt op phased array antennesystemen en de bouwstenen waaruit ze bestaan. Of u nu een baanbrekende stap in MMIC-ontwerp nodig hebt met behulp van GaN-technologie, een analoog multipaction-vrij front-end design, wide steering phased antennedesign of RF-lensantennes, u kunt erop vertrouwen dat TNO de meest geavanceerde onderzoeksresultaten vertaalt naar nieuwe SatCom-technologie.

MMIC-ontwerp en -testen

TNO heeft meer dan 25 jaar ervaring in het ontwerpen en testen van Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC's) in GaAs, GaN en SiGe technologie. MMIC-ontwerpen zijn succesvol gebleken, variërend van L-band tot W-band, met de focus op componenten voor phased array radar front-ends en telecommunicatie. Voorbeelden van dergelijke componenten zijn krachtige versterkers, multifunctionele chips (bundelvormers), mixers en ruisonderdrukkende versterkers.

Front-End Elektronica / Bundelvormend Netwerk

Voor RF- en µWave-communicatiesystemen is front-end elektronica nodig, variërend van de gesynthetiseerde RF/µWave-signaalgeneratie, specifieke modulatie (data/frequentie) en versterking van het zendsignaal, tot ruisonderdrukkende versterking, demodulatie en snelle sampling/digitalisatie van het ontvangstsignaal. TNO heeft een sterke en lange traditie in het ontwerpen van dergelijke front-end elektronica voor alle soorten radar- en communicatiesystemen. Wij kunnen de elektronica optimaliseren naargelang de specifieke eisen van de toepassing, zowel voor stuurbare 'enkelvoudige bundel' als voor 'meervoudige bundel’ array systemen.

Ontwerp en Testen van Phased Array Antennes

Dubbel gepolariseerde Ku-band phased array antenne ontwikkeld door TNO in het kader van het ESA ARTES 5.1 project ACTiFE.

SatCom-terminals op bewegende platforms moeten de satelliet kunnen volgen en dus moet de antennebundel stuurbaar zijn. Om aan te sluiten op nieuwe LEO SatCom-constellaties zal bundelbesturing echter ook voor vaste terminals nodig zijn.

Active electronically steerable array (AESA) antennes bieden aanzienlijke voordelen in vergelijking met conventionele reflectorantennes vanwege de wendbaarheid van het patroon, die een continue sturing van meerdere bundels ondersteunt. Ook heeft dit type antenne een laag profiel, waardoor het makkelijk te integreren is op alle platforms, en met name een goede oplossing voor vliegende platforms. TNO heeft veel hoogwaardige antenneoplossingen voor SatCom-terminals ontworpen en gedemonstreerd. Om het blikveld van arrayantennes uit te breiden en/of het diafragma te verkleinen, heeft TNO een nieuw koepelantenne concept ontwikkeld, waarbij de arrayantenne is uitgerust met een diëlektrische lens. De technologie is gedemonstreerd op de Ku-band, maar kan gemakkelijk worden opgeschaald naar hogere frequenties.

Dubbel gepolariseerde Ku-band array antenne voorzien van een door TNO ontwikkelde diëlektrische lens in het kader van het ESA ARTES-project DragOnFly.

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van RF-Satellietcommunicatie?

Neem dan contact op met Niel Truyens

Contact
Contact