Dankzij digitalisering en automatisering wordt onze mobiliteit steeds slimmer. TNO werkt samen met bedrijven en overheden aan nieuwe oplossingen die mobiliteit schoner, efficiënter en veiliger maken. Dat doen we in het Smart Mobility Research Centre (SMRC), een open innovatie omgeving, waar we dankzij geavanceerde faciliteiten samen met onze partners de belofte van Smart Mobility kunnen waarmaken. Ons doel is om mobiliteitssystemen te ontwikkelen die zowel onze mobiliteitsproblemen kunnen oplossen als de economische slagkracht van Nederland kunnen vergroten.

Het SMRC is het resultaat van TNO’s jarenlange kennis en ervaring op het gebied van effectieve onderzoeksmethodieken, gericht op zowel het ontwerp als de succesvolle implementatie en opschaling van slimme mobiliteitsoplossingen, zoals Connected Cooperatieve Automated Mobility (CCAM). In onze faciliteiten combineren we real-live data ‘in the loop’ met hardware (HIL) en software (SIL)  modellen. Bij deze integrale, systematische benadering beschouwen we het voertuig én zijn omgeving. Een ander onderscheidend voordeel van de SMRC-aanpak is dat de maatschappelijke impact voorop staat in het onderzoek.

Focusgebieden van het SMRC zijn:

 • Ontwikkeling van voertuig- én verkeersveiligheid.
 • Nieuwe veilige AI toepassingen in mobiliteitsoplossingen (CCAM, MaaS en SoL).
 • Veiligheidsonderzoek naar menselijk gedrag bij geautomatiseerd rijden (transition of control).
 • Beveiliging van connectiviteit en data updates, cybersecurity op voertuig- en infraniveau, en het ontwikkelen van een effectieve, veilige digitale infrastructuur voor geautomatiseerd  rijden (CCAM). 
 • Inzichtelijk maken van de maatschappelijke impact op bereikbaarheid en leefbaarheid van een groot aantal verschillende scenario’s met een Digital City Twin.

Ontdek de faciliteiten van het SMRC

Na een grondige verbouwing van het Smart Mobility Research Centre in Helmond profiteren partners van de volgende unieke onderzoeksfaciliteiten:

 • Voertuiglabs: voor praktijktests worden testvoertuigen (personenauto’s en trucks) gebruikt met geavanceerde sensoriek; ook om in het lab complexe gedragssituaties en algoritmes te kunnen testen.
 • HIL/SIL-opstellingen: met Hardware en Software in the Loop tests toetsen we nieuwe algoritmes voor geautomatiseerd rijden in de praktijk.
 • Driving Simulator: hiermee verrichten we gedetailleerd onderzoek naar de interactie tussen voertuig, bestuurder en de omgeving, gericht op veiligheid.
 • Data & Control Centre: voor het optimaal en secure verwerken van partnerdata.
 • Mobiele infrastructuur: met behulp van ‘roof boxes’ op voertuigen, slimme portable verkeerslichten en zendantennes verzamelen we data ‘in het veld’.
 • Digital City Twin: een digitale kopie van een stad, waarmee een groot aantal scenario’s in korte tijd kan worden gesimuleerd. Urban Strategy is het platform dat we gebruiken om voor een groot gebied (stad, regio, land) complexe scenario’s op het gebied van mobiliteit en energie door te rekenen en te visualiseren, bv. de impact van automatisch rijden, elektrische bussen, een nieuwe tunnel, grootschalige woningbouw, een logistiek knooppunt, gewijzigde maximumsnelheden of parkeertarieven op bereikbaarheid en leefbaarheid (luchtkwaliteit, geluid).

Wil je meer weten over het Smart Mobility Research Centre?

Neem contact op met TNO.

Contact opnemen
Ons werk

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: digital twinning

Een digital twin is een digitale representatie van een fysiek object of een situatie. Met zo’n digitale tweeling kun je allerlei simulaties en voorspellingen doen over het toekomstige gedrag en gebruik... Lees verder
Ons werk

Planologische effecten scherp in beeld met Urban Strategy

In Nederland en de rest van Europa is de druk op de ruimte groot. Bewoners, bedrijven en bezoekers stellen uiteenlopende eisen aan de omgeving. Eisen die vaak lastig te combineren zijn. TNO heeft een... Lees verder
Expertise

Onderzoek naar geïntegreerde voertuigveiligheid

TNO wordt door OEM's en TIER's wereldwijd erkend als een waardevolle kennispartner met unieke expertise, tools en faciliteiten. De activiteiten binnen de onderzoeksafdeling Geïntegreerde Veiligheid van... Lees verder
Contact

Ir. Joëlle van den Broek