Smart Public Nodes - de smart city business case bewezen

Straatlantaarns zijn overal. Ze zijn verbonden met het elektriciteitsnet en staan dichtbij vitale infrastructuren zoals wegen, water-, riolering-, drainage-, gas- en telecommunicatienetwerken. Met meer dan 317 miljoen straatlantaarns wereldwijd zijn ze ideaal om de sensoren en geavanceerde communicatieplatforms te ondersteunen die 'smart communities' nodig hebben. Maar als straatlantaarns en andere openbare infrastructuur echt zo’n ideaal platform zijn, waarom zijn er dan maar weinig voorbeelden van grootschalige implementaties? TNO en partners hebben de economische levensvatbaarheid van Smart Public Nodes onderzocht, en bekeken wat ons tegenhoudt.

Kans om infrastructuur slimmer te maken

Infrastructuur, zoals straatverlichting of straatkasten, zijn belangrijke strategische troeven voor gemeenten. De huidige technologische ontwikkelingen bieden de mogelijkheid om de functie van de lantaarnpaal uit te breiden;  door het plaatsen van een variëteit aan sensoren, actuatoren en kleine communicatiecellen wordt het een multifunctioneel platform: een 'Smart Public Node'.

Het project

In 2017 besloot TNO samen met Nederlandse en Zwitserse partners uit zowel de publieke als de private sector op verzoek van een Nederlandse stad de business case door te rekenen. Het resultaat?

De businesscase voor 'Smart Public Nodes' is positief gedurende de levensduur van de infrastructuur, mits:

 • kosten worden verdeeld over de verschillende diensten
 • diensten worden aangeboden waar een markt voor is
 • de publieke en private sector nauw samenwerken

Methodiek en resultaat

Met behulp van onze interne kennis, tools en ervaring, verrijkt met de waardevolle input van onze partners, waren we in staat om dekkingskaarten te genereren, de kosten (van sensoren en vereiste infrastructuren) te specificeren en de opbrengsten (van diensten die sensorgegevens benutten) te projecteren. Ondanks diverse uitdagingen blijken “Smart Public Nodes” een economisch levensvatbaar concept, mits spelers duidelijk inzicht in hun rollen hebben en bereid zijn om kosten onderling te delen.

Aanbevelingen

Als u geïnteresseerd bent in het 'slimmer maken' van openbare infrastructuur, adviseren wij:

 • Overweeg eigendom en beheer van de openbare verlichting;
 • Breng de verwachtingen van beleggers in overeenstemming met de realiteit;
 • Doorbreek de silo's;
 • Wees niet bang voor mislukkingen;
 • Privacy en beveiliging ingebed in ontwerp.

Oproep tot actie

TNO en haar partners kunnen een business case berekenen die is afgestemd op uw bedrijf of stad. Dit vereist diepgaand begrip en modellering van sensorbereik, technische vereisten en beperkingen, digitale ecosystemen, bedrijfs- en waardeketens, stadsplanning, privacy en veiligheidskwesties en economie. Met onze interne kennis en gebaseerd op concrete gegevens van u geeft een dergelijke casus inzicht in het waardepotentieel en de dynamiek van 'Smart Public Nodes', zowel voor uw eigen bedrijf of stad als vanuit concurrentieoogpunt.
Interesse? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Lees meer

Strategic Business Analysis - vliegwiel voor innovatie
Contact

Dr. Caroline Schipper-Rodenburg

 • Economic impact
 • Urban strategy
 • Smart cities
 • Smart industry
 • Project management