Minder armoede door technologie voor betere data inzichten

Het CPB voorspelt (maartraming 2023) dat het aantal mensen onder de armoedegrens in 2024 stijgt naar bijna 1 miljoen. Zorgelijk nieuws. Extra steunmaatregelen kunnen helpen armoede effectief te bestrijden. Hiervoor is beter inzicht nodig in de data van verschillende instanties. Zodat beschikbaar geld bij de juiste mensen terecht komt. Het goede nieuws: dit kan op een verantwoorde privacy vriendelijke manier. Data technologie ‘privacy enhancing technologies’ gaan het verschil maken. Benieuwd? Ontdek er alles over.

Uitleg hoe Privacy Enhancing Technologies (PETs) data veilig verwerkt.

Inzicht in wie er hulp nodig heeft

Hoe zorg je dat beschikbaar gesteld geld bij de juiste mensen terecht komt? Dan heb je naast inkomen, meer gegevens nodig om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor hulp. Gegevens zoals bijvoorbeeld vermogen.

Door data van verschillende organisaties/instanties te combineren en te verrijken ontstaan nieuwe inzichten. Zo kun je data met elkaar vergelijken, krijg je inzicht en kun je aantoonbaar maken waar de hulp het hardste nodig is.

Privacy veilige data met Privacy Enhancing Technologies

Belangrijk daarbij is de vraag hoe je veilig omgaat met gevoelige persoonsgegevens. Met Privacy Enhancing Technologies (PET) is dat mogelijk.

Neem bijvoorbeeld de technologie Multi-Party Computation. Deze technologie versleutelt gegevens van burgers homomorfisch. Dat betekent dat er een berekening op versleutelde data kan plaatsvinden, zonder dat er tussendoor ontsleuteld hoeft te worden.

Zo kunnen de instanties gegevens met elkaar uitwisselen en daarmee berekeningen doen, zonder dat ze elkaars gegevens kunnen inzien. De data wordt dus versleuteld en de sleutel wordt niet gedeeld.

Samenwerking is essentieel

De markt is al bezig met oplossingen voor het privacyvriendelijk benutten van data (bedrijven als Linksight, Roseman Labs en Syntho). Maar de daadwerkelijke toepassing heeft vaak nog wel wat voeten in de aarde.

Daarom is er behoefte aan het delen van kennis en ervaring, het zoeken naar standaarden, het uitzoeken van de beste toepassingen en voorbeelden en nog veel meer. Daar werkt TNO aan.

Het is belangrijk dat organisaties en overheid dezelfde taal spreken. Alleen samen kunnen we dit mogelijk maken. Dat doen we o.a. in NICPET (Nationaal Innovatie Centrum Privacy Enhancing Technologies), waar we samenwerken met een aantal ministeries en uitvoeringsorganisaties.

Volgende stap is het betrekken van aanbieders (van technologie aanbieders tot juridisch adviseurs) en ketenpartners buiten de overheid.

De technologie werkt: succesvolle 1e resultaten pilot met SVB

Uit de eerste resultaten met de pilot van SVB  en UWV hebben we met Privacy Enhancing Technologies achterhaald wie er recht hebben op Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Laat je verder inspireren

39 resultaten, getoond 1 t/m 5

Betrouwbare en real-time digital twin systemen

Informatietype:
Artikel

Optimaliseer de prestaties van je digital twin met Multi-party Digital Twin. Ook iets voor jouw organisatie? Ontdek hoe onze TNO-experts je kunnen helpen.

Overheden leren binnen NICPET kansen benutten van veilige datadeeltechnieken

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Maatschappelijke problemen kunnen effectiever worden bestreden door privacy vriendelijk inzichten uit meerdere databronnen te combineren. Drie partners vertellen hoe NICPET hierbij helpt.

Gericht energiearmoede bestrijden dankzij Privacy-Enhancing Technologies

Informatietype:
Insight
19 juni 2023

Een grote groep huishoudens in Nederland heeft maandelijks moeite om de energierekening te betalen. Persoonlijke hulp van gemeenten is effectief, maar wordt bemoeilijkt door onze privacywetgeving. TNO onderzoekt samen met de gemeente Rotterdam hoe technologie kan bijdragen aan een effectievere en meer gerichte aanpak van energiearmoede.

Technologische én juridische innovatie essentieel voor verbeteren dienstverlening overheid

Informatietype:
Insight
19 juni 2023

Jean-Louis Roso van TNO legt uit hoe overheden hun dienstverlening kunnen verbeteren door veilig te experimenteren met technologie én wetgeving in concrete use-cases.

Vragen armoede bestrijden met technologie

Informatietype:
Artikel

Privacy Enhancing Technologies inzetten om armoede te bestrijden. Wat is deze technologie en verwerkt dit mijn data privacy vriendelijk? Lees de antwoorden op de meest prangende vragen.