Minder armoede door technologie voor betere data inzichten

Het CPB voorspelt (maartraming 2023) dat het aantal mensen onder de armoedegrens in 2024 stijgt naar bijna 1 miljoen. Zorgelijk nieuws. Extra steunmaatregelen kunnen helpen armoede effectief te bestrijden. Hiervoor is beter inzicht nodig in de data van verschillende instanties. Zodat beschikbaar geld bij de juiste mensen terecht komt. Het goede nieuws: dit kan op een verantwoorde privacy vriendelijke manier. Data technologie ‘privacy enhancing technologies’ gaan het verschil maken. Benieuwd? Ontdek er alles over.

Uitleg hoe Privacy Enhancing Technologies (PETs) data veilig verwerkt.

Inzicht in wie er hulp nodig heeft

Hoe zorg je dat beschikbaar gesteld geld bij de juiste mensen terecht komt? Dan heb je naast inkomen, meer gegevens nodig om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor hulp. Gegevens zoals bijvoorbeeld vermogen.

Door data van verschillende organisaties/instanties te combineren en te verrijken ontstaan nieuwe inzichten. Zo kun je data met elkaar vergelijken, krijg je inzicht en kun je aantoonbaar maken waar de hulp het hardste nodig is.

Privacy veilige data met Privacy Enhancing Technologies

Belangrijk daarbij is de vraag hoe je veilig omgaat met gevoelige persoonsgegevens. Met Privacy Enhancing Technologies (PET) is dat mogelijk.

Neem bijvoorbeeld de technologie Multi-Party Computation. Deze technologie versleutelt gegevens van burgers homomorfisch. Dat betekent dat er een berekening op versleutelde data kan plaatsvinden, zonder dat er tussendoor ontsleuteld hoeft te worden.

Zo kunnen de instanties gegevens met elkaar uitwisselen en daarmee berekeningen doen, zonder dat ze elkaars gegevens kunnen inzien. De data wordt dus versleuteld en de sleutel wordt niet gedeeld.

Samenwerking is essentieel

De markt is al bezig met oplossingen voor het privacyvriendelijk benutten van data (bedrijven als Linksight, Roseman Labs en Syntho). Maar de daadwerkelijke toepassing heeft vaak nog wel wat voeten in de aarde.

Daarom is er behoefte aan het delen van kennis en ervaring, het zoeken naar standaarden, het uitzoeken van de beste toepassingen en voorbeelden en nog veel meer. Daar werkt TNO aan.

Het is belangrijk dat organisaties en overheid dezelfde taal spreken. Alleen samen kunnen we dit mogelijk maken. Dat doen we o.a. in NICPET (Nationaal Innovatie Centrum Privacy Enhancing Technologies), waar we samenwerken met een aantal ministeries en uitvoeringsorganisaties.

Volgende stap is het betrekken van aanbieders (van technologie aanbieders tot juridisch adviseurs) en ketenpartners buiten de overheid.

De technologie werkt: succesvolle 1e resultaten pilot met SVB

Uit de eerste resultaten met de pilot van SVB  en UWV hebben we met Privacy Enhancing Technologies achterhaald wie er recht hebben op Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Laat je verder inspireren

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024
TNO ontvangt de IDSA Certification Award van de International Data Spaces Association (IDSA) voor de TNO Security Gateway.

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

De Europese Datatoekomst: Een blik op de Finse aanpak

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

Data spaces in de zorg

Informatietype:
Podcast
6 februari 2024
2 afleveringen