
Streetproof
Door geautomatiseerd rijden kunnen het aantal doden en zwaargewonden in het wegverkeer aanzienlijk minder worden. Met StreetProof ontwikkelt TNO niet alleen de eisen voor de manier waarop geautomatiseerde voertuigen zich naast menselijke weggebruikers door het verkeer moeten bewegen, maar ook de bijbehorende implementatie- en testmethoden.
Geschaald gemonitord gebruik
We ontwikkelen algoritmen en methoden om te kijken of voertuigen die geschikt zijn gemaakt voor geautomatiseerd rijden zich correct gedragen, zowel in het kader van test- als beoordelingsdoeleinden. Hierbij worden de huidige EDR's uitgebreid met de staat en het rijgedrag van het voertuig en het verkeersgedrag. We valideren en demonstreren dit concept met ons CarLabs- en StreetLive-systeem.
Interactie tussen mens en machine
Om te zorgen voor een veilige en makkelijke interactie tussen geautomatiseerde voertuigen en hun bestuurder, ontwikkelen we modellen voor het inschatten van de toestand van de bestuurder, situatiebewustzijn, wagenziekte en contextbewustzijn. Daarnaast is TNO gespecialiseerd in algoritmen die zorgen voor een veilige transitie van de besturing en een optimale interactie met de bestuurder in verschillende ODD's.
Veilig en sociaal rijden
Omdat autorijden een sociale activiteit is die mogelijk wordt gemaakt door technologie, moeten geautomatiseerde voertuigen een rijstijl vertonen die aanvaardbaar is voor menselijke weggebruikers. Om deze veilige en sociale rijstijl te bereiken, zijn ontwerprichtlijnen nodig over hoe je menselijk gedrag kunt bereiken. Bij TNO ontwikkelen we een kader om deze richtlijnen uit verschillende bronnen van rijgegevens te extraheren en te vertalen naar technische vereisten.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Vakbeurs openbare ruimte
27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze beurs richt zich op de inrichting en beheer van duurzame en circulaire openbare ruimte. Er is een breed aanbod van producten en diensten en de sector Mobiliteit is toegevoegd aan de beurs.
6x leefbare steden dankzij smart mobility
In 2030 woont 60% van de wereldwijde bevolking in stedelijk gebied (UN). Dat vraagt om een andere stedelijke inrichting. Hoe vergroot je de leefbaarheid in de stad? Deze voorlopers zetten smart mobility toepassingen in.


Geïntegreerde voertuigveiligheid en slimme voertuigen
Bij TNO ontwikkelen we technologie en beoordelingsmethoden die ertoe moeten leiden dat de introductie van CCAM-systemen (Connected and Cooperative Automated Mobility) wordt versneld.


Bewegingsziekten bewegen mee: van wagenziekte naar 'cybersickness'
Met de zomervakantie in volle gang komt wagenziekte weer om de hoek kijken. Hoe gaat dat dan met zelfrijdende-autobewegingsziekte (cybersickness)? TNO doet er onderzoek naar en geeft als bonus wat tips voor onderweg.


XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen
De duurzame bereikbaarheid van stedelijke regio’s komt in gevaar door de toenemende druk op de schaarse vierkante meters. Met XCARCITY gaat TNO samen met ruim dertig partners realistische ‘digital twins’ ontwikkelen voor smart mobility-toepassingen, om nog betere keuzes te kunnen maken voor de leefbare stad van morgen.

