Informatietype:
Project
Thema:
Automated Yards
Slimme voertuigen
Unit:
Mobility & Built Environment

Geautomatiseerde voertuigtechnologie voor yards

Recente ontwikkelingen op het gebied van automatisch rijden (AD), voertuigelektrificatie en digitale logistiek bieden nieuwe en veelbelovende mogelijkheden voor het automatiseren van logistieke bewegingen. Het gebruik van zelfrijdende voertuigen op yards biedt een aanzienlijk potentieel om de efficiëntie, flexibiliteit en veiligheid van logistieke operaties te verbeteren, wat bijdraagt aan het duurzame welzijn en de welvaart van de maatschappij.

Huidige uitdagingen in logistiek

De aanzienlijke en snelle groei van de logistieke vraag, in combinatie met een tekort aan chauffeurs en personeel, stimuleert de behoefte aan automatisering in verschillende sectoren zoals distributiecentra, havens, luchthavens en bus depots. Automatisering biedt effectieve oplossingen voor deze uitdagingen en vermindert tegelijkertijd het risico op schade in de operatie.

Onze visie

Het automatiseren van logistiek in afgesloten omgevingen is een transformatieve technologie die yards in staat stelt om in de toekomst efficiënter en veiliger te werken. Deze gecontroleerde omgevingen zijn zeer geschikt voor het implementeren van geautomatiseerd rijden met behulp van de huidige technologie.

Door repetitieve voertuigtaken te automatiseren en wachttijden te minimaliseren, bieden yard automatiseringsoplossingen aanzienlijke voordelen voor yardoperators en chauffeurs.

Onze oplossingen

Hoewel er al veel technologie bestaat voor het automatiseren van logistiek op gesloten terreinen, zijn er nog steeds een aantal technische uitdagingen. Bij TNO richten we ons op oplossingen op component- en systeemniveau om een optimale samenstelling van het totale systeem te bereiken die de effectiviteit en veiligheid van geautomatiseerde oplossingen in deze omgevingen garandeert.

Nauwkeurige, betrouwbare lokalisatie

Een van de technologische uitdagingen van yardautomatisering ligt in het bereiken van nauwkeurige, robuuste, betrouwbare lokalisatie. Daarnaast is er de systeemuitdaging om een oplossing te leveren die gestandaardiseerd, schaalbaar en modulair is. Bij TNO onderzoeken we absolute en relatieve lokalisatieoplossingen die de huidige op rasters gebaseerde methoden kunnen vervangen en automatisering in (semi)gesloten omgevingen en op de openbare weg mogelijk maken. Specifiek voor yardautomatisering ontwikkelen we sensorfusie frameworks die gebruikmaken van meerdere sensoren in het voertuig om de benodigde nauwkeurigheid te bieden.

Kostenefficiënte oplossingen voor yard automatisering (CEYAS)

Bij TNO richten onze innovaties zich op het ontwikkelen van yard automatiseringsoplossingen die schaalbaarheid, interoperabiliteit en kostenefficiëntie vooropstellen. We streven ernaar de optimale systeemsamenstelling te identificeren en te implementeren die deze drie kernkwaliteiten effectief integreert.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

Geïntegreerde voertuigveiligheid

Informatietype:
Artikel
Bij TNO Integrated Vehicle Safety (IVS) ontwikkelen we technologie en beoordelingsmethoden om de introductie van CCAM-systemen (Connected and Cooperative Automated Mobility) te versnellen.

Meer grip op verkeersveiligheid dankzij V4SAFETY

Informatietype:
Insight
17 juni 2024

DITM stimuleert Cooperative, Connected, and Automated Mobility in Europa

Informatietype:
Insight
14 juni 2024

Krachten AI bundelen voor de nieuwe generatie autonome besturingssystemen

Informatietype:
Insight
29 mei 2024

Cybersecurity & trust cruciaal voor geautomatiseerd rijden

Informatietype:
Insight
15 mei 2024