Circulaire scenario modellen voor inzicht in circulaire waardeketen van materialen

Thema:
Circulaire modellering

Nederland heeft net als Europa het doel om in 2050 een 100% circulaire economie te hebben. Dit is een uitdaging, want het hele systeem moet worden aangepast, tegelijk met de energietransitie. Om inzicht te krijgen in wat er nodig is voor de circulaire transitie, ontwikkelt TNO circulaire modellen. Deze modellen geven overheden en bedrijven een onafhankelijk inzicht in circulaire strategieën en de systeemimpact van de waardeketen.

Toekomstscenario’s voor technologie en beleid

Met de modellen brengen we toekomstscenario’s voor technologie en beleid in kaart. Hierbij focussen we ons op de waardeketen van materialen in de breedte, maar ook specifieke materialen zoals de plastic waardeketen.

Door het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden data, kennis en expertise, exclusief beschikbaar binnen TNO, kunnen we systeemscenario’s analyseren. Dit stelt overheden en grote industrieën in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen over de overgang naar een circulaire economie.

We hebben daarvoor twee circulaire modellen ontwikkeld:

CITS-model: inzicht in circulaire waardeketen van materialen

Een voorbeeld van een dergelijk model is ‘Circular Industrial Transformation System’ (CITS). Het CITS-model geeft duidelijk overzicht en inzicht in hoe materialen en producten door de productieketen kunnen bewegen. Daarnaast berekent CITS de impact van al deze stappen in de productieketen, gebaseerd op de methode van de levenscyclusanalyse of Life Cycle Analysis (LCA).

Het berekent technologie- en beleidsscenario’s op basis van data rondom circulaire economie, analyses en vooruitzichten. Dit helpt overheden en bedrijven de impact van hun keuzes op lange termijn te begrijpen en duurzame beslissingen te nemen.

Zo ondersteunt CITS bij het ontwikkelen van strategieën die zowel de economische- als milieudoelstellingen in balans brengen. Het model maakt het ook mogelijk om de gevolgen van verschillende energie- en recyclingopties te analyseren en synergiën tussen klimaatdoelen en circulaire economie te identificeren.

In 2023 en 2024 voerde TNO een productgroepanalyse uit voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor de productgroep verpakkingen. Het doel van deze analyse was om een circulair toekomstscenario te ontwikkelen.

Onze resultaten laten zien dat de vraag naar consumentenverpakkingen kunnen stijgen met 17% tussen 2022 en 2050 als we onze consumptiepatronen niet aanpassen. 55% van het verpakkingsmateriaal wordt op dit moment niet verwerkt en slechts een klein aandeel van de verpakkingen wordt opnieuw ingezet als verpakking.

Een optimaal circulair scenario zou de broeikasgasemissies van de verpakkingen kunnen reduceren met 62% en zou 67% van het materiaalgebruik kunnen verminderen. Hierbij wordt vooral veel resultaat geboekt door het voorkomen van verpakkingen (refuse) en het verminderen van het materiaal dat in verpakkingen wordt toegepast (reduce).

Daarnaast zijn in dit scenario’s nieuwe recyclingtechnologieën belangrijk. Een grote uitdaging van een circulair scenario voor verpakking, is de hoge veiligheidseisen die worden gesteld aan verpakkingen. Hierin kunnen vormen van chemische recycling mogelijk een rol spelen, omdat hiermee verontreinigingen kunnen worden verwijderd. Het nadeel van veel chemische recyclingtechnologieën is echter weer een hogere CO2-impact.

TNO’s PRISM-model voor inzicht in de plastic waardeketen

Naast het CITS-model heeft TNO een gespecialiseerd model, waarin wordt gekeken naar de recycling van plastics, genaamd Plastic Recycling Impact Scenario Model (PRISM). In dit model zit kennis over alle op dit moment bekende recyclingtechnologieën, inclusief innovatieve technologieën zoals thermochemische recycling of recyclen door dissolutie.

PRISM helpt organisaties bij het ontwikkelen van een strategie richting een efficiënt en circulair plastic ontwerp en recycling. Dit doen we door het modelleren en optimaliseren van huidige en toekomstige plastic recycling routes.

Sankey diagram

Het figuur laat een stroomdiagram (een Sankey diagram) zien dat weergeeft hoe plastics door onze samenleving kunnen ‘stromen’ in een circulaire economie in 2050, van grondstof tot einde leven. Elke kleur van de stroom weerspiegelt een ander proces, en de dikte van de stroom staat gelijk aan de grootte van de stroom. De flow chart begint bij grondstof, dit is ofwel fossiel (zoals olie), recyclaat (al gerecycled plastic) of bio-based (uit landbouwproducten). De volgende kolom presenteert het type polymeren die hiervan worden gemaakt. De derde kolom laat de verschillende productgroepen zien die van deze polymeren worden gemaakt, zoals verpakkingen of electronica. Kolom vier laat de stroom zien van verschillende methoden van plastic afval inzamelen en wat de optimale recyclingsoptie is in 2050. Kolom vijf laat vervolgens zien hoeveel nieuwe grondstof we kunnen produceren uit plastics door recycling toe te passen.

PRISM laat zien dat het technologisch haalbaar is tot zo’n 87% efficiënt te kunnen recyclen, mits we ervan uitgaan dat het ons lukt om alle verliezen te voorkomen. Hiervoor zijn naast flinke technologische ontwikkelingen op het gebied van sorteren en recycling, ook andere zaken nodig, zoals standvastig beleid, acceptatie door de consument en verantwoordelijkheidsbesef van de volledige waardeketen.

Download de whitepaper 'Verspil het niet!'

Verspil het niet! Pak de schaduwzijde van plastics met urgentie aan.

Produceert of verwerkt jouw bedrijf plastics? Wees dan goed voorbereid op de toekomst met nieuwe businessmogelijkheden!

Laat je verder inspireren

34 resultaten, getoond 1 t/m 5

Circulaire strategieën: De sleutel tot fossielvrije verpakkingen in 2050

Informatietype:
Nieuws
3 september 2024
Nieuw onderzoek toont toename gebruik verpakkingen met 17%. Om 100% fossielvrije verpakkingen in 2050 te halen is aanvullend beleid cruciaal.

Nieuwe methode neemt ook milieu-impact microplastics mee

Informatietype:
Insight
21 augustus 2024

Meet the expert: Milieu-impact microplastics

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Online, via Microsoft Teams

Biopolymeren ontwikkelen met machine learning

Informatietype:
Artikel

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024