Gerecycled plastic begint bij een goed ontwerp

Thema:
Circulaire verpakking

Een goed ontwerp. Daarmee begint het succesvol recyclen van plastic verpakkingen. Nu kunnen sommige verpakkingen nog moeilijk worden gerecycled, omdat ze bestaan uit verschillende plastics en toevoegingen van papier, metaal of coatings. Daarom ontwikkelt TNO korte-, midden- en langetermijnplannen voor plastic producten die wel goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden en een waardevolle volgende toepassing kunnen krijgen.

De uitdaging van gerecycled plastic

De industrie staat voor de uitdaging om voor grote productgroepen innovatieve verpakkingen met bijzondere eigenschappen toe te passen. Denk aan verpakkingen voor koffie, kaas, vlees, soep en snoep. Door het ontwerp van zowel het plasticmateriaal als de 3D-vormgeving aan de voorkant te verbeteren, wordt het mogelijk om het afval aan de achterkant beter te sorteren en recyclen, en zo de kosten en de CO2-footprint te verlagen.

Luchtdicht en geurdicht

Het werk van TNO is een combinatie van laboratoriumonderzoek en advies. In het laboratorium van Brightlands Materials Center (BMC) in Geleen vinden de daadwerkelijke testen plaats. Natuurlijk is het mogelijk om minder lagen op dezelfde plastictypes toe te passen, maar die lagen moeten wel luchtdicht en geurdicht zijn, bedrukt kunnen worden en het product beschermen. Op basis van de testen adviseren we bedrijven over alternatieven voor bijvoorbeeld meerlaagse kaas- of vleesverpakkingen, die momenteel niet te recyclen zijn, maar wel voldoen aan de functionele eisen van de product-verpakkingscombinatie.

De oplossingen voor nieuwe materialen zijn behoorlijk complex en vragen dan ook om diepgaande kennis van polymeren, materialen en producten. De huidige verpakkingen zijn ontworpen op functionaliteit en kosten. Om het ontwerp ten gunste van recyclebaarheid te veranderen, zijn naast uitgebreide testen ook innovatieve oplossingen nodig. Bovendien gebruiken we onze kennis van Life Cycle Assessment (LCA) en Life Cycle Costing (LCC): is de oplossing echt beter dan de oorspronkelijke verpakking?

PACK-CE

Een voorbeeld van de inzet van TNO is het consortium PACK-CE, waarin we de verpakkingsketen optimaliseren met partners zoals Clondalkin, Cosun, Dow, Hill’s Pet en HVC. Meerlaagse voedselverpakkingen zijn een uitdaging voor recycling. In PACK-CE ontwikkelen we daarom nieuwe technieken en nieuwe materialen. Zo hebben we op een aantal producten al mono-materiaal weten toe te passen.

Een ander voorbeeld is het Brightlands Materials Center, waar we ons met de provincie Limburg richten op het herontwerp van plastic verpakkingsmateriaal, passend bij de circulaire economie van de toekomst. Dat sluit bovendien aan op de belofte van bedrijven zoals Coca-Cola, Procter & Gamble en Unilever, om op een termijn van vijf tot tien jaar een groot deel van hun verpakkingen recyclebaar te maken.

Circulaire verpakkingen: wat houdt ons nog tegen?

Naast het doen van onderzoek naar nieuwe, circulaire verpakkingsoplossingen speelt TNO ook een rol in het verbinden van industriële en commerciële stakeholders en beleidsmakers op het gebied van recyclebaar en gerecycled plastic, verpakkingsmethoden en afvalverwerking.

Debatsessie 'Circulaire verpakkingen, wat houdt ons nog tegen?' tijdens De Week van de Circulaire Economie op 3 februari 2020.
Debatsessie 'Circulaire verpakkingen, wat houdt ons nog tegen?' tijdens De Week van de Circulaire Economie, begeleid door TNO'ers Esther Zondervan en Caroli Buitenhuis — 3 februari 2020, Nationale Conferentie Circulaire Economie

Laat je verder inspireren

21 resultaten, getoond 6 t/m 10

Plastic afval in Indonesië krijgt waarde in 2 nieuwe P4G projecten

Informatietype:
Nieuws
22 juni 2022
In het "Plastics in Circles"-partnerschap van P4G werkt TNO in twee nieuwe projecten aan het gezamenlijk terugdringen van plastic afval in Indonesië.

8 oplossingen voor plastic in een circulaire economie

Informatietype:
Insight
2 juni 2022
Hoe komen we tot een circulaire economie voor plastic? Wij stellen ons oplossingen voor die de transitie aanzienlijk zullen versnellen. Lees meer.

Polymeren oplossingen

Informatietype:
Artikel
Hoe verduurzamen we kunststoffen? Door verlenging van de gebruiksduur. Daarom onderzoeken we degradatie van polymeren en creëren we innovatieve oplossingen.

Systemische effectbeoordeling van plasticketens

Informatietype:
Artikel
TNO ontwikkelt methodologieën en tools voor de systemische effectbeoordeling van plasticketens. Daarmee ontwerpen we de plasticketens van de toekomst.

Van kunststof afval naar circulaire kunststoffen

Informatietype:
Artikel
Circulair plastic is de oplossing voor minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Ontdek meer over ons onderzoek.