Informatietype:
Project
Thema:
Ontwerptools windturbinebladen
Unit:
Energy & Materials Transition

Innovatieve windturbinebladen testen

Status project

2020 - heden

In samenwerking met

GE Renewable Energy en LM Wind Power

TNO, GE Renewable Energy en LM Wind Power ontwikkelen in het TIADE-project (Turbine Improvements for Additional Energy) gezamenlijk nieuwe technologieën en ontwerpmethoden voor next generation windturbinerotoren. Het doel is dat windparken met grote rotoren nog efficiënter worden. Deze testen voeren de onderzoekers uit op de nieuwe onderzoekslocatie.

Het TIADE-project heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de onderzoekswindturbine die volledig operationeel is. Onderzoekers in dit project gaan de ontwikkelde innovaties testen op de grootschalige windturbine met een diameter van 130 m, die onlangs in bedrijf is genomen in Wieringermeer. De turbine wordt aangedreven door tweedelige wieken, waarvan de buitenste 12 meter vervangen kan worden door verschillende innovatieve tips.

Windturbine Wieringermeer
De windturbine in de Wieringermeer, waar testen op ware grootte plaatsvinden.

"Innovaties in windturbinebladen zijn essentieel om windenergie nog betaalbaarder te maken." Peter Eecen, R&D Manager bij TNO Windenergie

"We zijn er trots op dat we bladinnovaties en aerodynamische simulatietools in het veld gaan valideren, samen met GE Renewable Energy en LM Wind Power. Daarvoor gebruiken we geavanceerde meettechnieken in een unieke opstelling die gedetailleerde windmetingen rondom het blad en rondom de turbine combineren." Peter Eecen, R&D Manager bij TNO Windenergie.

"Ons revolutionaire tweedelige bladontwerp heeft ons geholpen de energiekosten te verlagen. In dit project passen we nieuwe technologie toe om de snelheid van het testen en valideren aanzienlijk te verhogen en de kosten te verlagen", aldus Ben Hendriks, chief engineer Turbine System Integration bij LM Wind Power.

Innovatieve add-ons op windturbinebladen

Diverse innovatieve ’add-ons’ op de bladen, zoals spoilers, zaagtanden, vortexgeneratoren, ‘turbulators’ en verbeteringen aan de bladuiteinden worden door de onderzoekers gevalideerd met behulp van geavanceerde meettechnieken. Dit gaat de toepassing van rotoren op grote schaal met een hogere jaarlijkse energieproductie versnellen en betekent dus aanzienlijk lagere kosten van offshore windenergie.

Deze innovaties zijn toepasbaar op nieuwe windturbines, maar kunnen deels ook achteraf worden ingebouwd in bestaande offshore windparken. De implementatie van deze technologieën in offshore windparken kan vanaf 2023 plaatsvinden.

Het consortium bestaat uit TNO, GE Renewable Energy en LM Wind Power en is in 2020 opgericht om nieuw onderzoek te testen op het gebied van innovatieve bladtippen. Het TIADE-project duurt drie jaar en tien maanden en wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Webinar: Systeemtransformatie in de offshore hernieuwbare energievoorziening

Informatietype:
Evenement
De succesvolle voltooiing van de ambitieuze doelstellingen in offshore-energie impliceert een versnelling van de energiemarkt en industriële transformatie.
Startdatum:
Locatie:
Online