Informatietype:
Project
Thema:
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
Unit:
High Tech Industry

EarthCARE

In samenwerking met

Surrey Satellite Technology Ltd, ADS NL, Xenics

EarthCARE is op 28 mei 2024 gelanceerd in zijn baan rond de aarde. Het is de grootste en meest complexe Earth Explorer tot nu toe. Deze satelliet werpt nieuw licht op de rol die wolken en aerosolen spelen bij het reguleren van het klimaat op aarde. De Multi Spectral Imager (MSI) van TNO levert de informatie over wolken en aerosolen met kanalen in het zichtbare, nabije infrarood-, kortegolf- en thermisch-infrarood-spectrum. De eerste data is naar verwachting aan het einde van dit jaar of begin 2025 beschikbaar voor wetenschappers.

Verbeteren van de huidige klimaat- en numerieke weersvoorspellingsmodellen

De satellietmissie EarthCARE (Cloud, Aerosol and Radiation Explorer) is uitgerust met 4 instrumenten. Samen vormen die een complete dataset die wetenschappers gebruiken om het klimaat en numerieke weersvoorspellingsmodellen te onderzoeken. Dit doen ze door te kijken naar de rol die wolken en aerosolen spelen bij de reflectie van zonnestraling. In Nederland gebruiken SRON, KNMI en TU Delft deze gegevens voor onderzoek naar aerosolen en de interactie tussen aerosolen en wolken vanuit Remote Sensing Enhancement. In het project AIRSENSE onderzoeken SRON en KNMI de synergie tussen EarthCARE en SPEXone op PACE.

TNO scientist with the Multi Spectral Imager (MSI)
TNO-onderzoeker met de Multi Spectral Imager (MSI)

Multi Spectral Imager

TNO ontwierp en ontwikkelde de MSI in samenwerking met Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL UK). TNO realiseerde de instrumentmodule die de zichtbare en nabije en kortegolf-infraroodreflectie (VNS) van zonlicht door wolken en aerosolen observeert.

Met 2 optische camera's meet het MSI-instrument het op aarde gereflecteerde zonlicht in combinatie met warmte van de aarde, om zo een duidelijk beeld van aerosolen te krijgen. De camera’s vangen het zichtbaar, nabij-infrarood, kortegolf- en thermisch infrarood licht op, waarna het door speciaal ontworpen detectoren wordt omgezet in elektrische signalen. De hele dag door worden datapakketten van de MSI naar ESA gestuurd, die wetenschappers over de hele wereld analyseren.

Alle elementen moeten met micrometerprecisie gepositioneerd worden, en dankzij de uitlijning van het ontwerp van de camera's liggen de 6 vrijheidsgraden exact vast. Het gaat er bij de lancering van een satelliet ruw en schokkerig aan toe. Daarom was het een uitdaging om deze uitlijning precies gelijk te houden. Om afwijkingen tijdens de meting te voorkomen, wordt het MSI-instrument elke dag gekalibreerd.

Ontwikkeling van baanbrekende nieuwe concepten en ontwerpen

De technologieontwikkeling voor MSI EarthCARE heeft de weg vrijgemaakt voor de Nederlandse aardobservatiemissies TROPOMI en TANGO, en de eerste ontwikkelingen bij TNO op het gebied van optische satellietcommunicatietechnologie.

Europese samenwerking

ADS NL ondersteunde bij het ontwerp en de ontwikkeling van de thermische regeling van het instrument. Xenics ontwikkelde de detectoren en geïntegreerde circuits voor uitlezing.

EarthCARE’s multispectral imager at work. Copyright ESA
EarthCARE’s multispectral imager aan het werk. Copyright ESA

Laat je verder inspireren

23 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd: Ondernemen met TNO's laser-satellietcommunicatie technologie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024
TNO startte in 2024 een strategisch partnerschap met FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Group, die TNO's technologie commercialiseert en industrialiseert.

Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024

AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Informatietype:
Nieuws
22 mei 2024

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023