
Ultra-veilige quantum- en satellietcommunicatie technologie
Binnen tien jaar zullen quantumcomputers berekeningen kunnen uitvoeren die vandaag fundamenteel onmogelijk zijn. Dit brengt ook een dreiging met zich mee: ze zullen in staat zijn om veel van de momenteel gebruikte coderingsmethoden te ontcijferen, waardoor sommige van de huidige beveiligingssystemen niet meer werken. Deskundigen van TNO in quantumtechnologie, space instrumentation en ICT werken vandaag aan de oplossingen voor de uitdagingen van morgen.
Innovatie door samenwerking
Om de mogelijkheden van quantumtechnologie te benutten en onszelf te beschermen tegen kwaadwillenden, onderzoekt TNO samen met publieke en particuliere partijen manieren om de technologie te gebruiken om systemen te ontwerpen die ook in de toekomst veilig zijn. We kunnen onze data en communicatie immers alleen beschermen door op deze technologische innovaties voorbereid te zijn. Met Quantum Key Distributie (QKD) kunnen twee partijen encryptiesleutels uitwisselen om hun communicatie veilig te maken tegen hackers, nu en in het quantum tijdperk.
Expertise als aanjager van verandering
Dankzij de unieke combinatie van multidisciplinaire kennis en ervaring, is TNO actief in de gehele ontwikkelingsketen voor quantum- en optische satellietcommunicatie: van een diepgaand begrip van hoe de technologie werkt tot het ontwerpen, bouwen en testen van nieuwe, baanbrekende oplossingen. Zoals satelliet- en grond-gebaseerde systemen die het mogelijk maken om quantuminformatie over grotere afstanden te versturen dan wat mogelijk is met optische fibers, waardoor veilige, versleutelde gegevensoverdracht tussen gebruikers over de hele wereld mogelijk wordt.
Projecten voor beter begrip
In twee projecten wordt actief gezocht naar antwoorden op kernvragen over hoe de technologie van nut kan zijn voor bedrijven. SeQure, is een TKI-project waarin ABN AMRO, QuTech en TNO Space onderzoek doen naar veilige uitwisseling van data en financiële gegevens in het quantumtijdperk, o.a. door systemen te ontwikkelen die Measurement Device Independent-Quantum Key Distribution (MDI-QKD) mogelijk maken via optische fibers en free-space. Hierdoor kunnen financiële instellingen unieke encryptiesleutels uitwisselen die hun cruciale data beschermen. SeQure zal leiden tot een labdemonstrator waarin een combinatie van glasvezel en free-space verbindingen wordt gebruikt, waarmee proof of concept wordt geleverd voor de technologie voor veilige financiële transacties.
In het tweede project, GEOQKD, een TKI-studie, werkt TNO samen met de Franse satellietoperator Eutelsat om de haalbaarheid aan te tonen van op verstrengeling gebaseerde QKD vanaf een geostationaire satelliet, waardoor particuliere gebruikers zeer veilige encryptiesleutels kunnen maken van quantumsignalen vanuit satellieten. Nu de haalbaarheid is aangetoond, werkt TNO aan het ontwerp voor optische en quantumsystemen om de techniek te realiseren.
Samenwerking die industrieën vooruit helpt
Hoe meer we deze opkomende quantumtechnologieën kennen, begrijpen en toepassen, hoe effectiever we ze ten volle kunnen benutten. TNO wil de kloof tussen wetenschappelijke ontdekking en commerciële toepassing overbruggen in onze onafhankelijke en pre-competitieve testfaciliteiten. We nodigen fabrikanten van apparatuur, technici, particuliere organisaties en industriële partners uit om contact op te nemen. Samen kunnen we onze kennis en expertise gebruiken om de hele quantumtechnologie-industrie vooruit te helpen en innovatie in het komende decennium te leiden.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd
De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking. Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.


Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal
TNO gaat samen met een consortium van Nederlandse partners beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Deze hoogefficiënte, kleine demonstrator, genaamd HemiCAT, zal de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door met de aarde te communiceren via laser.


FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt
De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL.


SmallCAT lasercommunicatiesysteem geleverd voor integratie in Noors ruimtevaartuig NORSAT-TD
SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt.


Data succesvol verstuurd via lasercommunicatie tussen optische grondstations over 10 km afstand
Geslaagde veldproef met optische lasercommunicatieverbinding over 10 km. Bij laser-satellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van satellieten die informatie verzenden naar de aarde in de vorm van onzichtbare lichtsignalen.

