Bob Dirks TNO

Bob Dirks

Functie:
Senior Systems Architect
Bob Dirks TNO

“Ik wil quantumtechnologie de ruimte in krijgen”. Bob Dirks wilde altijd astronaut worden. Als systems architect in quantum-, optische, en ruimtevaarttechniek bij TNO komt hij dicht bij zijn jongensdroom.

“Als systems architect ben ik technisch-inhoudelijk verantwoordelijk voor de voortgang van projecten en dan met name tijdens de acquisitie en conceptuele fase. Ik zorg ervoor dat we met de uiteenlopende disciplines en expertises die bij het project betrokken zijn, tot een oplossing komen waar de klant mee verder kan. Het mooie van mijn rol is dat ik van alles veel moet weten, zonder dat ik er specialist in hoef te zijn.

Op dit moment ondersteun ik een team dat laser satcom en quantumtechnologie ontwikkelt voor veilige netwerkverbindingen en quantumcommunicatie via de lucht en ruimte, waarbij we gebruik willen maken van satellieten. Hiervoor ben ik, samen met een business developer, interne en externe samenwerkingsverbanden aan het opzetten, omdat dit grote, complexe en dure projecten zijn. Quantumtechnologie de ruimte in krijgen, daar ga ik voor bij TNO.”

Jongensdroom: de ruimte in

“Natuurkunde was mijn favoriete vak op de middelbare school, en na schooltijd was ik altijd bezig met experimentjes. Ik ben toegepaste natuurkunde gaan studeren aan de Universiteit Twente.

De keuzes die ik binnen mijn studie heb gemaakt, en ook in de jaren erna, kwamen altijd voort uit mijn wens om ooit nog eens astronaut worden. Toen ik in 2009 niet werd geselecteerd voor het nieuwe Europese astronautencorps, had ik het gevoel dat de hele wereld weer voor me open lag. Omdat ik verbreding zocht en met nieuwe, voor mij nog onbekende disciplines wilde kennismaken, koos ik voor TNO. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Twee oude liefdes

“In de ruim tien jaar die ik bij TNO werk, heb ik in verschillende sectoren en aandachtsgebieden gewerkt. Bouw en ondergrond, olie en gas, optica, en nu quantumtechnologie en ruimtevaart. Ik ben dus terug bij twee oude liefdes: natuurkunde en ruimtevaart. Hier ben ik helemaal op mijn plek, en heb ik nog veel spannende uitdagingen voor de boeg.”

Nooit uitgekeken

“Toch sluit ik niet uit dat ik in de toekomst nog andere wegen wil bewandelen binnen TNO. Daarvoor zijn mogelijkheden te over. De enorme diversiteit aan disciplines en projecten maakt dat je bij TNO nooit bent uitgekeken. Dat brengt ook een uitdaging met zich mee: je moet er wel zelf je plek weten te vinden. Je bent net een ZZP’er die z’n eigen business genereert. Dat doe ik vooral door met veel mensen te praten en te vertellen over wat ik doe. Via mond-tot-mondreclame kwam ik tot nu toe steeds weer op een mooi project te zitten.”

Keiharde deadlines

“In het toegepaste onderzoek dat we bij TNO doen, zijn tijd en geld niet onbegrensd. Dat is soms frustrerend, maar het zorgt er ook voor dat je je bewust wordt van hoe veel tijd en materiaal kost. Hierdoor werk je veel efficiënter, professioneler en doelgerichter. Dat is echt een verschil met onderzoek doen aan een universiteit.”

Delft - Stieltjesweg

Stieltjesweg 1
2628 CK Delft

Postadres

Postbus 155
2600 AD Delft