AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
22 mei 2024

AAC Clyde Space krijgt de rechten om TNO’s geavanceerde optische technologie te gebruiken voor de productie en distributie van lasersatellietcommunicatieterminals. Het sluiten van deze licentieovereenkomst is een grote mijlpaal. Deze technologie verzendt satellietdata naar de aarde via laserstralen. Dit is veel sneller en veiliger dan conventionele communicatie via radiofrequenties. Bovendien levert FSO Instruments de optische kerncomponent van de terminal, die ook afgeleid is van TNO technologie. Dit maakt de weg vrij voor een internationale toeleveringsketen voor lasersatellietcommunicatieterminals.

quote website 350x350 (6)

"Deze nieuwe samenwerking onderstreept TNO's toewijding om de overdracht van onze technologie te versnellen, de groei van optische satellietcommunicatiemogelijkheden in Nederland te bevorderen en een robuust netwerk binnen Europa en de NAVO te versterken."

Kees Buijsrogge

Directeur TNO Space

Commercieel levensvatbare terminal

De overeenkomst geeft ruimtevaarttechnologiebedrijf AAC Clyde Space het recht om de technologie van TNO's lasercommunicatieterminal voor een periode van twintig jaar te gebruiken. Met afmetingen van 10 x 10 x 10 cm zijn deze terminals bij uitstek geschikt voor kleine satellieten, waarin AAC Clyde Space is gespecialiseerd. Hun doel is om een commercieel levensvatbare laserterminal voor kleine satellieten te maken die op grote schaal kan worden geproduceerd.

Toeleveringsketen vanuit Nederland

Om de terminal volledig te ontwikkelen heeft AAC Clyde Space aanvullende optische technologie nodig, die FSO Instruments zal leveren. Dit Nederlandse bedrijf voor optische instrumentatie sloot onlangs een soortgelijke licentieovereenkomst met TNO op het gebied van optische koppen, optische banken en een systeem voor grove puntuitlijning. Door verschillende licenties te verlenen voor de optische technologieën van TNO wordt een toeleveringsketen opgezet voor de productie van kleine satellietcommunicatieterminals, de eerste in zijn soort in Nederland.

kleine satellietcommunicatieterminal
Lasercommunicatieterminal voor kleine satellieten (bron: FSO Instruments)

Satelliet communicatie via laserstralen: sneller en veiliger

Lasersatellietcommunicatie werkt door het vormen en verzenden van laserstralen over grote afstanden. Het zorgt voor verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Door te zenden via de infrarode golflengteband kan lasercommunicatie data-overdrachtssnelheden bereiken die 100 tot 1000 keer sneller zijn dan radiofrequenties, die momenteel worden gebruikt voor communicatie. Bovendien zijn lasercommunicatieverbindingen veiliger  omdat er zeer smalle optische laserstralen worden gebruikt in plaats van brede radiosignalen.

"Vooruitgang op het gebied van nuttige ladingen met hoge datavolumes, zoals voor de toepassing van aardobservatie voor nanosatellieten CubeSats en SmallSats, heeft de behoefte aan verbeterde data-capaciteit in kleine vormfactoren duidelijk gemaakt. De wereldwijde vraag naar lasersatellietcommunicatietoepassingen neemt dus toe. Door deze samenwerking zijn we in staat om in te spelen op deze vraag en de Nederlandse internationale reputatie op het gebied van innovatieve New Space oplossingen te versterken."

Luis Gomes

CEO van AAC Clyde Space

Recente wereldprimeur Nederlandse technologie

TNO ontwikkelt en bouwt al tientallen jaren optische instrumenten voor gebruik in de ruimte. In januari 2024 bracht TNO een succesvolle verbinding tot stand tussen de terminal op een Noorse satelliet en het optische grondstation van TNO in Den Haag. Deze succesvolle veldtest betekende een wereldprimeur voor snelle optische communicatie naar de aarde met behulp van een kleine en lichtgewicht optische terminal met Nederlandse technologie. De overeenkomst met AAC Clyde Space is gericht op het industrialiseren en commercialiseren van een variant van die terminal.

Vraag naar lasercommunicatie stijgt

Door de toenemende vraag naar commerciële en overheidsgegevens is lasercommunicatietechnologie momenteel in opkomst. In de nabije toekomst zal de wereldwijde vraag naar lasersatellietcommunicatietoepassingen en -componenten naar verwachting exponentieel groeien.

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024
TNO-onderzoekers hebben voor het eerst met zelfontwikkelde lasercommunicatietechnologie data van een Nederlandse satelliet naar een grondstation op aarde gestuurd, wat sneller en veiliger dataverkeer mogelijk maakt in vergelijking met de gangbare radiofrequenties.

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
15 april 2023

Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal

Informatietype:
Nieuws
22 maart 2023

FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2023