De trend keren op het gebied van chronische, leefstijlgerelateerde ziekten

Thema:
Health applications

In de jaren 80 was de gemiddelde beginleeftijd van chronische, leefstijlgerelateerde ziekten 55 jaar. Nu is dat 43 jaar. Ondanks het overweldigende bewijs dat gedragsverandering de ernst van deze aandoeningen aanzienlijk kan verminderen of ze zelfs helemaal kan voorkomen, is er geen pasklare, universele oplossing om het tij te keren. Het Health Applications-team van TNO wil deze trend doorbreken met behulp van een breed scala aan evidence-based en gepersonaliseerde gezondheidstoepassingen op het gebied van chronische ziekten.

Maatwerk

Artsen, gezondheidsprofessionals, fabrikanten van voedingsmiddelen/supplementen, diagnosebedrijven, ontwikkelaars van hulpmiddelen, farmaceutische bedrijven en apotheken willen zo effectief en gericht mogelijk advies geven aan mensen met (een verhoogde kans op)  chronische ziekten. Maar het kan lastig zijn om die oplossing te vinden die het beste werkt. Er zijn meerdere redenen dat bij de zorgprofessionals en belanghebbenden vaak het 360°-perspectief ontbreekt dat nodig is om goed onderbouwde adviezen of oplossingen te bieden: van niet wetenschappelijk onderbouwde of zelfs onjuiste informatie tot slechte toegang tot specialisten en een beperkt perspectief.

Bij gezondheidsverbetering draait het niet alleen om biomedische gegevens. De behandeling van een (dreigende) chronische ziekte moet net zo persoonlijk en op maat zijn als degene om wie het gaat. Om een patiënt te ondersteunen die graag wil afvallen, diabetes of een hartaandoening onder controle wil krijgen, een behandeling wil volgen of meer wil bewegen, zijn gepersonaliseerde (blended) interventies en bewezen oplossingen nodig die ook vol te houden zijn.

Al deze interventies en oplossingen draaien om gedragsverandering. Wil gedragsverandering werkelijk effectief zijn, is het volgende nodig:

  • diepgaand en onderbouwd inzicht in de biologische oorzaken van een verstoorde stofwisseling;
  • gerichte interventie(s) (waaronder technologieën) om de biologische oorzaken aan te pakken;
  • aandacht voor iemands sociologische, culturele, psychologische en financiële omstandigheden en zijn/haar persoonlijkheid;
  • weten wat iemands persoonlijke doelen zijn en of hij/zij bereid is om gezondheidsgerelateerde coaching of informatie aan te nemen;
  • kennis van de leefstijl, gedragspatronen en gewoonten die invloed hebben op iemands gezondheid.

ELFI Health: Empowerment Lifestyle & Food advice – Interaction for prediabetes

Het publiek-private partnerschap ELFI is een samenwerking tussen TNO, Roche Diagnostics, technologiepartners Vivica en World Data Exchange, en een zelfstandige huisarts. Mensen bij wie prediabetes wordt vermoed, gaan naar hun huisarts voor een point-of-care meting van het HbA1c-niveau in het bloed en het lipidenprofiel. Daarbij wordt de diagnostische tool van Roche gebruikt. Als prediabetes wordt vastgesteld, gebruiken patiënten een speciale app en een online blended zorgplatform – ontworpen door Vivica en ondersteund door TNO’s modulaire systeem voor gepersonaliseerd gezondheidsadvies.

Via de World Data Exchange-omgeving voor personal health data is het platform verbonden met het elektronisch patiëntendossier van de patiënt. Patiënten krijgen persoonlijke ondersteuning op het gebied van leefstijl en voeding, zowel van hun eigen diëtist als van lotgenoten en via het digitale platform. Het doel is deelnemers de ondersteuning te bieden die hen helpt de gezondheid te verbeteren voordat de diabetes daadwerkelijk optreedt. Na succesvolle afronding van het onderzoek kan het programma worden opgeschaald naar een bredere doelgroep.

Bouwstenen voor gepersonaliseerd advies

Als onafhankelijke organisatie die al lange tijd onderzoek naar dit complexe onderwerp doet, bevindt TNO zich in een unieke positie om expertise, inzichten, technologie en netwerken die chronische ziekten of voorstadia daarvan, vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken samen te brengen. We helpen zorgprofessionals en stakeholders om evidence-based, gepersonaliseerd en betrokken gezondheidsadvies te geven dat mensen kunnen en willen  opvolgen. Dit zal niet alleen helpen om de trend van het steeds vroeger optreden van chronische ziekten te keren, maar zal ook de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren en ervoor zorgen dat de producten, diensten, apps en hulpmiddelen die patiënten tijdens hun traject moeten ondersteunen, meer kans van slagen hebben.

TNO beschikt over een grote verscheidenheid aan bouwstenen om oplossingen en behandelingen te ontwikkelen voor een reeks van chronische ziekten of voorstadia daarvan. Naast een basis van evidence-based kennis, past TNO ook kennis en expertise toe uit de sociale wetenschappen, gedragswetenschappen, informatica, kunstmatige intelligentie en technologie.

We creëren een ecosysteem van de juiste experts, van diagnostici en voedingsdeskundigen tot IT-professionals,  en formuleren oplossingen met een holistische kijk op het welzijn en de therapietrouw van patiënten. Dit zorgt ervoor dat het advies dat mensen krijgen over hoe ze met hun chronische ziekte moeten omgaan, zo goed mogelijk is afgestemd op hun specifieke behoeften, biologie, persoonlijkheid en omstandigheden. Of het nu gaat om een adviserend dashboard voor blended zorg, een specifieke app, de productie van voedingsmiddelen of supplementen, leefstijladvies, geneesmiddelen, een gezondheidsprogramma op het werk of andere toepassingen: zorgprofessionals en stakeholders kunnen verzekerd zijn van evidence-based en effectieve ondersteuning.

IMAGINE: gepersonaliseerde voeding ten behoeve van prestaties en herstel

Binnen het publiek-private partnerschap IMAGINE werkt TNO samen met Wageningen University & Research, partners uit de voedingsmiddelenindustrie, het Ministerie van Defensie en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede aan de ontwikkeling van een 3D-printer die 'fit-for-purpose'-voedsel kan produceren. Ondersteund door TNO’s modulaire systeem voor gepersonaliseerd gezondheidsadvies kan de printer gepersonaliseerde voedingsmiddelen maken.

Het is het derde jaar van de samenwerking en in de zomer van 2024 zullen er twee veldstudies worden uitgevoerd: één met voeding die speciaal is toegesneden op militairen, en één met voeding voor patiënten die net van de intensive care komen en in het ziekenhuis verder herstellen van een ernstige ziekte. Het platform voor advies over gepersonaliseerde voeding (Personalised Nutrition Advice) van TNO stelt een voedingsprogramma samen dat optimaal is afgestemd op het leveren van prestaties of herstel. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke gegevens, klimaat, geplande activiteiten, medische gegevens en voedingsgewoonten en -voorkeuren. Deze worden vertaald in een persoonlijke behoefte aan calorieën en macro- en micronutriënten onder de betreffende omstandigheden. De ‘recepten’ worden vervolgens als voedingsmiddelen geprint.

Gezond gedrag volhouden

Een van de grootste uitdagingen van gedragsverandering is vaak het volhouden op de lange termijn. Zelfs de meest gemotiveerde mensen met de beste bedoelingen vinden het moeilijk om gezonde gewoonten vol te houden of om een leefstijlverandering in hun leven te integreren. Dankzij ons uitgebreide onderzoek kunnen de nieuwste strategieën voor gedragsverandering in gezondheidstoepassingen geïntegreerd worden om ervoor te zorgen dat persoonlijke leefstijladviezen en -programma’s ook op de lange termijn volgehouden kunnen worden.

Ons gepersonaliseerde Health Advice System is een voortdurend geactualiseerde database van alle kennis, modellen, algoritmen en gezondheidsinformatie die we in de loop der jaren hebben verzameld. Met behulp van slimme algoritmen, kunstmatige intelligentie en in overleg met zorgprofessionals, gebruiken we dat systeem om de meest effectieve tools te ontwerpen. Van wearables, klinische metingen, doe-het-zelf-metingen en personality mapping tot zogenaamde just-in-time adaptieve interventies, en van voedingsprotocollen en optimalisatie van ingrediënten tot advies over tijdschema's voor voeding en geneesmiddelen. Voor elk aspect op het gebied van gezondheidsverbetering vormen onze kennis, methodologie en technologie de basis voor gepersonaliseerd, gericht advies voor preventie, behandeling en zorg.

Wil je bijdragen aan het terugdringen van chronische ziekten door middel van evidence-based gezondheidstoepassingen? Wil je succesvollere producten en diensten creëren en zorgen dat een gedragsverandering of jouw gezondheidstoepassing beter worden volgehouden? Neem dan contact met ons op.

SLIMMER gepersonaliseerd: voor betere resultaten

De GGD in Noord- en Oost-Gelderland ontwierp het effectieve, tweejarige SLIMMER-programma om mensen met overgewicht en obesitas te ondersteunen bij het afvallen. De gecombineerde leefstijlinterventie omvat lichaamsbeweging, voeding en gedragsbehoud met (groeps)begeleiding door fysiotherapeuten, diëtisten en leefstijlcoaches. De GGD werkte samen met TNO om het effect van een gepersonaliseerde versie op therapietrouw en effectiviteit te onderzoeken.

TNO hielp SLIMMER met de implementatie van 360° diagnostische tools, voor zorgprofessionals toegankelijke gepersonaliseerde digitale voedings- en beweegadviezen, een dashboard voor zorgprofessionals en deelnemers om de wekelijkse voortgang te monitoren, slimme apparaten voor dagelijkse feedback en een app voor het stellen van doelen en het monitoren van die doelen en de voeding. Na zes maanden deden alle deelnemers van het gepersonaliseerde programma nog steeds mee. Dit was niet het geval bij het reguliere programma. Het gewichtsverlies was bijna twee keer zo hoog als bij de klassieke interventie. Bezoek hier de SLIMMER-website.

Laat je inspireren

45 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert Peregrion om marktimpact te vergroten van technologie versnelde geneesmiddelenontwikkeling

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2024
10 jaar van ontwikkeling heeft geresulteerd in een bewezen track record en acceptatie van TNO’s AMS-technologie voor versnelde biomedische massaspectrometrie bij de regelgevende instanties.

PPS leidt tot nieuwe inzichten in ontwikkeling MASLD

Informatietype:
Insight
15 februari 2024

Modellen voor leefstijlgerelateerde ziekten

Informatietype:
Artikel

TNO-onderzoek basis voor betrouwbaardere allergie-informatie op voedseletiketten

Informatietype:
Nieuws
6 februari 2024

Patiënten staan open voor meer betrokkenheid bij innovatief wetenschappelijk onderzoek

Informatietype:
Nieuws
14 december 2023