Informatietype:
Project
Thema:
Jeugd gezondheid
Unit:
Healthy Living & Work

Jeugdarts: opleiding en didactische scholingen voor opleiders

Wil je jeugdarts KNMG worden? Of je competenties als opleider verder ontwikkelen? Bij TNO ben je aan het goede adres. Ontdek ons onderwijs en onze didactische trainingsdagen.

Opleiding tot jeugdarts

TNO is een erkend opleidingsinstituut dat artsen opleidt tot arts M+G, profiel jeugdarts. Het onderwijsteam bestaat uit instituutsopleiders (arts M+G of jeugdarts KNMG) en onderwijskundigen. Samen geven zij vorm en inhoud aan het onderwijs voor jeugdartsen in opleiding (aios) en aan de didactische trainingsdagen voor praktijkopleiders. De opleiding maakt deel uit van de TNO-afdeling Child Health, dat wetenschappelijk onderzoek uitvoert in de JGZ. Een mooie verbinding van onderwijs, onderzoek en praktijk.

Uitgangspunten voor het onderwijs bij TNO:

  • competentiegericht
  • leren van en voor de praktijk
  • uitdagende werkvormen
  • leren van en met collega’s
  • ervaren docenten uit de wetenschap en praktijk
  • aansluiting bij actueel relevant onderzoek (binnen of buiten TNO)

Wil je meer informatie over de inhoud en de uitvoering van de opleiding? Download dan de folder ‘Opleiding Arts Maatschappij + Gezondheid, profiel jeugdarts’ (pdf).

Didactische trainingsdagen voor opleiders

Als praktijkopleider speel je een cruciale rol bij de professionele ontwikkeling van jeugdartsen in opleiding: als coach, begeleider én rolmodel. Om jouw opleidingsvaardigheden op peil te houden, volg je ieder jaar 2 didactische trainingsdagen. Hieronder vind je informatie over het congres voor opleiders en de didactische trainingsdagen georganiseerd door TNO.

Het aanbod van deze trainingsdagen sluit aan bij het advies ‘De opleider op koers’ (pdf) en de kaders van het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.

Didactische trainingsdagen TNO

Sogeon Congres voor opleiders

Save the date!

sogeon-congres-1484x835
SOGEON congres: scherp aan de wind varen | 18 september 2024

TNO en NSPOH organiseren jaarlijks (op de derde woensdag in september) het SOGEON congres voor opleiders. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je snel in voor het congres op 18 september 2024! Kijk hier voor meer informatie.

2024

Save the date voor de komende twee didactische trainingsdagen die door TNO worden georganiseerd op:

Bovenstaande data kunnen mogelijk nog wijzigen. Opleiders ontvangen een save the date, een uitnodiging en nadere informatie via de mail.

Er is accreditatie aangevraagd bij de ABSG voor 6 punten. Wil je deelnemen aan deze dag? Stuur dan uiterlijk 15 april een mail naar [email protected]. Er is plek voor 14 deelnemers!

Incompany

We kunnen didactische trainingsdagen ook incompany verzorgen. Een veel genoemd voordeel is je bouwt aan een gedeelde visie en afspraken over de taakverdeling maakt. Interesse? Neem contact op met Ingeborg Tönis.

Educatief partnerschap (EP)

Voor iedere onderwijsgroep organiseert TNO gedurende de opleiding een aantal middagen Educatief Partnerschap. Aios, hun praktijkopleiders, instituutsopleiders en andere relevante betrokkenen gaan samen aan de slag met onderwerpen die voor het leerproces van de aios van belang zijn.

Zij bespreken bijvoorbeeld de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe praktijkopdracht en hoe de aios zich goed kan voorbereiden op de stages. Tijdens de bijeenkomsten is de input van praktijkopleiders en interactie tussen alle betrokkenen essentieel. Het uitgangspunt is dan ook dat aios samen met hun opleiders deelnemen.

Een goede inbedding van de opleiding in de JGZ-organisatie ondersteunt het leerproces van de aios. Daarom nodigt TNO incidenteel  ook managers en opleidingscoördinatoren uit om (online) bij een deel van het programma aan te sluiten.

Groep, data, locatie en tijden educatief partnerschap (EP) 2023-2024:

Groep 2023 Eindhoven: EP 1
Datum: 9 februari 2024
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2022 Eindhoven: EP 2
Datum: 21 juni 2024
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2024 Leiden: EP 1
Datum: 15 oktober 2024
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2023 Leiden: EP 2
Datum: 7 oktober 2024
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Bovenstaande data zijn onder voorbehoud en kunnen nog wijzigen. Opleiders en eventuele andere genodigden ontvangen een save the date en uitnodiging en nadere informatie via de mail.

Goed om te weten!

  • Voor alle didactische trainingsdagen wordt accreditatie aangevraagd bij de ABSG.
  • Educatief Partnerschap is onderdeel van de begeleiding van de aios, daar zijn voor de opleider geen kosten aan verbonden.
  • Ben je erkend opleider van een 1e of 2e fase aios Arts M+G of volg je de basisopleiding tot erkend opleider? Dan betaalt SOGEON (via subsidiegelden) voor jou in 2023 het SOGEON congres en één andere didactische trainingsdag (gevolgd bij een van de opleidingsinstituten).

Projecten van TNO Jeugd

Lees, kijk en beluister de verhalen over onze projecten waarmee we ons inzetten om alle kinderen alle kansen te geven gezond en veilig op te groeien. Download hier de e-brochure: Alle kansen voor alle kinderen. (pdf)

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Startkwalificering dappere dino’s en stoere schildpadden 7 en 8 november 2024

Informatietype:
Evenement
Op donderdag en vrijdag 7 en 8 november 2024 start een nieuwe startkwalificatie-2-daagse tot Dappere Dino’s  en Stoere Schildpadden trainer.
Startdatum:
-
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71

Startkwalificering tot ScheidingsATLAS trainer vrijdag 15 november 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
TNO | Leiden - Sylviusweg 71