Onze kijk op gezondheid
De gezondheid van de burger fysiek én mentaal verbeteren. Dat is onze ambitie. Daar is innovatie en een nieuwe kijk op gezondheid en de gezondheidszorg voor nodig. Onze leefomgeving speelt een belangrijke rol. Want gezondere leefomgevingen voorkomen bijna een kwart van de wereldwijde ziektes.
De Nederlandse overheid heeft voor de komende jaren een aantal missies opgesteld. Met als doel dat in 2040 alle Nederlanders ten minste 5 jaar langer in goede gezondheid leven. Ook moet er een kleiner verschil zijn tussen de gezondheid in de laagste en hoogste economische groepen. De ambitie is dat deze gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen.
5 belangrijke speerpunten van een gezonde samenleving
Bij TNO willen we aantoonbaar bijdragen aan deze missies. Samen met overheidsinstanties, kennisinstituten en bedrijven ontwikkelen we technologische en sociale innovaties die de gezondheid en professionele inzetbaarheid verbeteren. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde, vitale en productieve bevolking, lagere zorgkosten en meer economische groei. Daarbij richten we ons op 5 belangrijke speerpunten.
1. Effectieve preventie en gedragsinterventie
We leveren een aantoonbare bijdrage aan het behoud van gezondheid en het halveren van leef- en werkgerelateerde ziekten. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen leiden veel mensen een kwalitatief beter leven en besparen we veel geld. Daarom dragen wij onder andere bij aan het ontwikkelen van innovaties die patiënten helpen om hun leefstijl te veranderen.
2. Gepersonaliseerde (digitale) gezondheids- en leefstijlinterventies
We vinden dat gepersonaliseerde preventie, behandelingen en (digitale) ondersteuning de norm moeten zijn. Want iedereen is anders. Lichamelijk maar ook qua genetische achtergrond, mentale gezondheid en sociale context. Daarom ontwikkelen we op maat gemaakte technologische oplossingen en kaders. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde pillen. Ook richten we ons op modellen om data samen te brengen in persoonlijke en begrijpelijke adviezen.
3. Snellere, betere en goedkopere medicijnontwikkeling
We willen dat de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft. Daarom moet het maken van geneesmiddelen sneller, beter en goedkoper worden. Bij TNO ontwikkelen we hiervoor technologieën en modellen en zorgen we dat deze bruikbaar zijn voor farmaceutische en biotechnologische bedrijven.
4. Gezonde innovatieve werkomgeving
We dragen bij aan een gezonde werkomgeving met safe-by-design-oplossingen, gedragsinterventies en modellen die de effecten op de gezondheid laten zien. Ook werken we mee aan innovaties om het binnenklimaat te voorspellen en te regelen. Denk aan sensoren die je laten weten of je gevaarlijke stoffen binnenkrijgt. Daarnaast werken we aan een inclusieve, duurzame en flexibele arbeidsmarkt. Zo blijven medewerkers gezond en kunnen zij langer werken.
5. Gezonde leefomgeving
De omgeving waarin we opgroeien, wonen, werken, sporten, slapen en ontspannen, beïnvloedt onze gezondheid. De combinatie van blootstellingen aan vervuilde lucht en geluidshinder heeft bijvoorbeeld een sterke invloed op ons. Bij TNO werken we met fieldlabs waarin we door monitoring van giftige stoffen en modellering een leefomgeving realiseren die goed voor ons is. Dit doen we bijvoorbeeld met onderzoek naar het binnenklimaat (gezonde gebouwen), emissiemetingen en emissieverspreidingsmodellen. Maar ook met monitoring van luchtkwaliteit vanuit de ruimte, blootstellingsbepaling en door het effect van blootstelling te verklaren.
Neem contact met ons op
Zo werken wij aan een gezonde samenleving
Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes
Uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes hebben dan kinderen die niet worden verwezen.


Mentale gezondheid van kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterken
Er is steeds meer aandacht voor het belang en de effecten van een goede mentale gezondheid van kinderen. TNO werkt al decennia, samen met belangrijke stakeholders, aan de ontwikkeling en implementatie van evidence-based interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen van alle leeftijden te vergroten.


Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen
TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.


VitalTissue ontvangt ZonMW Parel
Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.


Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie
Met behulp van TNO’s kennis van onder meer diabetypering wil Ancora Health een diabetes leefstijlprogramma binnen de zorg implementeren.

