Jeugdarts: opleiding en didactische scholingen voor opleiders
Wil je jeugdarts KNMG worden? Of je competenties als opleider verder ontwikkelen? Bij TNO ben je aan het goede adres. Ontdek ons onderwijs en onze didactische trainingsdagen.
Opleiding tot jeugdarts
TNO is een erkend opleidingsinstituut dat artsen opleidt tot arts M+G, profiel jeugdarts. Het onderwijsteam bestaat uit instituutsopleiders (arts M+G of jeugdarts KNMG) en onderwijskundigen. Samen geven zij vorm en inhoud aan het onderwijs voor jeugdartsen in opleiding (aios) en aan de didactische trainingsdagen voor praktijkopleiders. De opleiding maakt deel uit van de TNO-afdeling Child Health, dat wetenschappelijk onderzoek uitvoert in de JGZ. Een mooie verbinding van onderwijs, onderzoek en praktijk.
Uitgangspunten voor het onderwijs bij TNO:
- competentiegericht
- leren van en voor de praktijk
- uitdagende werkvormen
- leren van en met collega’s
- ervaren docenten uit de wetenschap en praktijk
- aansluiting bij actueel relevant onderzoek (binnen of buiten TNO)
Wil je meer informatie over de inhoud en de uitvoering van de opleiding? Download dan de folder 'Opleiding jeugdarts KNMG' (pdf)
Didactische trainingsdagen voor opleiders
Als praktijkopleider speel je een cruciale rol bij de professionele ontwikkeling van jeugdartsen in opleiding: als coach, begeleider én rolmodel. Om jouw opleidingsvaardigheden op peil te houden, volg je ieder jaar 2 didactische trainingsdagen. Hieronder vind je informatie over het congres voor opleiders en de didactische trainingsdagen georganiseerd door TNO.
Het aanbod van deze trainingsdagen sluit aan bij het advies ‘De opleider op koers’ (pdf) en de kaders van het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.
Didactische trainingsdagen TNO
Sogeon Congres voor opleiders
Save the date!

TNO en NSPOH organiseren jaarlijks (op de derde woensdag in september) het SOGEON congres voor opleiders. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je snel in voor het congres op 20 september 2023! Kijk hier voor meer informatie.
2024
De eerstvolgende didactische trainingsdag zal plaatsvinden in de eerste helft van 2024. Een datum en het onderwerp volgen nog.
Incompany
We kunnen didactische trainingsdagen ook incompany verzorgen. Een veel genoemd voordeel is je bouwt aan een gedeelde visie en afspraken over de taakverdeling maakt. Interesse? Neem contact op met Ingeborg Tönis.
Educatief partnerschap (EP)
Voor iedere onderwijsgroep organiseert TNO gedurende de opleiding een aantal middagen Educatief Partnerschap. Aios, hun praktijkopleiders, instituutsopleiders en andere relevante betrokkenen gaan samen aan de slag met onderwerpen die voor het leerproces van de aios van belang zijn.
Zij bespreken bijvoorbeeld de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe praktijkopdracht en hoe de aios zich goed kan voorbereiden op de stages. Tijdens de bijeenkomsten is de input van praktijkopleiders en interactie tussen alle betrokkenen essentieel. Het uitgangspunt is dan ook dat aios samen met hun opleiders deelnemen.
Een goede inbedding van de opleiding in de JGZ-organisatie ondersteunt het leerproces van de aios. Daarom nodigt TNO incidenteel ook managers en opleidingscoördinatoren uit om (online) bij een deel van het programma aan te sluiten.
Groep, data, locatie en tijden educatief partnerschap (EP) 2023-2024:
Groep 2023 Leiden: EP 1
Datum: 18 september 2023
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur
Groep 2022 Leiden: EP 2
Datum: 7 november 2023
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur
Groep 2022 Eindhoven: EP 2
Datum: 19 januari 2024
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur
Groep 2023 Leiden: EP 2
Datum: 4 november 2024
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur
Opleiders en eventuele andere genodigden ontvangen een uitnodiging en nadere informatie via de mail.
Goed om te weten!
- Voor alle didactische trainingsdagen en educatief partnerschap wordt accreditatie aangevraagd bij de ABSG.
- Educatief Partnerschap is onderdeel van de begeleiding van de aios, daar zijn voor de opleider geen kosten aan verbonden.
- Ben je erkend opleider van een 1e of 2e fase aios Arts M+G of volg je de basisopleiding tot erkend opleider? Dan betaalt SOGEON (via subsidiegelden) voor jou in 2023 het SOGEON congres en één andere didactische trainingsdag (gevolgd bij een van de opleidingsinstituten).
Projecten van TNO Jeugd
Lees, kijk en beluister de verhalen over onze projecten waarmee we ons inzetten om alle kinderen alle kansen te geven gezond en veilig op te groeien. Download hier de e-brochure: Alle kansen voor alle kinderen. (pdf)
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Mentale gezondheid van kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterken
Er is steeds meer aandacht voor het belang en de effecten van een goede mentale gezondheid van kinderen. TNO werkt al decennia, samen met belangrijke stakeholders, aan de ontwikkeling en implementatie van evidence-based interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen van alle leeftijden te vergroten.


TNO-innovaties voor mentale gezondheid van kinderen
BoB, TNO's methode om kinderen veerkracht en stressmanagement bij te brengen in Zuid-Soedan is succesvol en effectief gebleken, en is klaar voor opschaling.


40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn
Elk jaar wordt ongeveer 7 procent van de baby’s in Nederland te vroeg geboren, wereldwijd is dat zelfs 1 op de 10 kinderen. Op 17 november wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd tijdens World Prematurity Day. TNO doet middels het POPS-cohort sinds 1983 onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van bijna alle kinderen die dat jaar te vroeg zijn geboren in Nederland. In dit artikel gaan Sylvia van der Pal (coördinator POPS-cohort bij TNO), Sylvia Obermann (coördinator wetenschapscommissie bij Care4Neo) en Michiel Schreuder (hoogleraar kindernefrologie bij het Radboudumc) met elkaar in gesprek over het belang van het langdurig volgen van vroeggeboren volwassenen en de plannen om een vervolgonderzoek op te zetten voor POPS.


Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen
Het aantal samengestelde gezinnen is afgelopen decennia sterk gegroeid. Daarom dient TNO samen met partners op 4 oktober 2022 een subsidieaanvraag in voor onderzoek naar en de ontwikkeling van ondersteuning van (stief)ouderschap in samengestelde gezinnen.


Succesvolle resultaten mentale hulp aan kinderen

