
Veilige chemische innovaties
In sommige beroepen hebben medewerkers te maken met gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën, asbest en lasrook. Het is aan werkgevers om voor een veilige werksituatie te zorgen, zodat medewerkers geen beroepsziekten krijgen. Bij TNO ontwikkelen we samen met partners innovatieve oplossingen om mensen gezond aan het werk te houden.
Wouter Fransman, Senior Scientist Gezond werken met gevaarlijke stoffen: “In Nederland overlijden per jaar zo’n 3500 mensen aan beroepsziekten. Dat aantal moet absoluut omlaag. Preventie is de sleutel; voorkomen is letterlijk beter dan genezen.”
Blootstelling aan stoffen beheersen
Samen met partners werken wij aan manieren om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beheersen. Zo hebben wij met innovatieplatform iTanks en ontwikkelaar Translas een extractor-lastoorts ontwikkeld die lasrook tijdens het werk wegzuigt. Ook werken we bijvoorbeeld aan innovatieve methoden om asbest veilig te verwijderen en ontwikkelen we sensoren die asbest detecteren. Een andere belangrijke ontwikkeling is sensoring op de werkplek. In de toekomst moet het voor medewerkers mogelijk zijn om met een smartphone zelf verontreiniging te meten.
Voorspellende modellen
Metingen verrichten op de werkplek is kostbaar. Daarom hebben we op basis van meetdata uit het verleden modellen ontwikkeld die de blootstelling aan chemische stoffen voorspellen. Voorbeelden hiervan zijn onze eigen Stoffenmanager en Advanced Reach Tool, ontwikkeld met een internationaal consortium. Bedrijven kunnen hiervan gratis gebruikmaken, waardoor veilig werken met gevaarlijke stoffen ook binnen het bereik van het midden- en kleinbedrijf komt.
Effectiviteit van beheersmaatregelen
Ook kunnen bedrijven ons online platform Stofvrijwerken raadplegen. Dat is een platform waarop de effectiviteit van beheersmaatregelen staat. Bedrijven kunnen daar bijvoorbeeld zien hoe ze blootstelling aan gevaarlijke stoffen kunnen reduceren en hoe ze verantwoord kunnen werken met een bepaalde installatie. Zij kunnen hun huidige situatie in kaart brengen en goed onderbouwde beslissingen nemen over investeringen in veiligheid.
Samenwerking
TNO werkt samen met overheid en bedrijfsleven. Eén van onze grote troeven is multidisciplinariteit. Wilt u ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.
Lees meer
Wegwijzer Gevaarlijke Stoffen (pdf) - Hulpmiddel om op een gestructureerde wijze maatregelen te treffen om gezond en veilig te werken met gevaarlijke stoffen.
Whitepaper ‘Werkgerelateerde kanker uitbannen’
Wilt u meer informatie over het uitbannen van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen? Lees dan onze whitepaper.
Get inspired
Zorgrobots beperkt effect op arbeidsomstandigheden van verzorgend personeel
Onderzoek dat TNO voor de Nederlandse Arbeidsinspectie uitvoerde wijst uit dat de zorgrobots waar verschillende zorginstellingen mee experimenteren nog weinig verlichting brengen in de taken en arbeidsomstandigheden van verzorgend personeel en vooral gericht zijn op de ondersteuning van de cliënt. Sommige zorgverleners vinden het leuk om ermee te werken, maar melden tegelijkertijd dat zij niet veel tijd en ondersteuning krijgen om met nieuwe technologieën te experimenteren met soms (techno)stress tot gevolg.


Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk
In 2021 gaven 173.000 vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens invloed op hun werk hadden. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van. Dit melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dit onderzoek* is in het vierde kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar.
Aantal flexibele contracten met meer zekerheid in eerste kwartaal 2022 toegenomen
Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in het eerste kwartaal van 2022 toe ten opzichte van een jaar geleden. Vooral het aantal flexibele werknemers met relatief meer zekerheid, zoals mensen met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract, was hoger; er waren juist minder oproepkrachten. Ondanks de toename met 111.000 is het totaal aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nog steeds 17.000 lager dan net voor de coronacrisis. Dat melden het TNO en het CBS op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland.
1 op 5 jonge vrouwelijke werknemers ervaart ongewenste seksuele aandacht klanten 2021
Inzichten onderzoek behoud en doorstroom van medewerkers met een migratieachtergrond nu beschikbaar
In de afgelopen twee jaar onderzocht TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samen met vijf grote werkgevers welke maatregelen het behoud en de doorstroom van medewerkers met een migratieachtergrond bevorderen. In een pilotstudie die onderdeel uitmaakt van programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA) kozen de werkgevers maatregelen op maat om een inclusieve organisatiecultuur in hun organisatie te realiseren. De resultaten van de pilot zijn te vinden in een rapportage. Voor werkgevers die ook aan de slag willen met inclusie, behoud en doorstroom is ook een handreiking met praktische tips en voorbeelden van maatregelen beschikbaar.