Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning

Thema:
Nationale veiligheid
19 februari 2021

Gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel dat bijvoorbeeld al door de politie wordt toegepast bij het identificeren van verdachten. In potentie kan het ook helpen om in publieke ruimtes de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door gevaarlijke personen tijdig te herkennen

Omdat je verdachte personen en anderen in dezelfde ruimte natuurlijk niet vooraf om toestemming kunt vragen, heeft dit uiteraard gevolgen voor de privacy. En wordt het daarom niet altijd als wenselijk ervaren.

Rapport: Privacy bescherming bij niet-coöperatieve gezichtsherkenning

Niet-coöperatieve gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning zonder medewerking van de betreffende personen noemen we niet-coöperatieve gezichtsherkenning. De beslissing om deze technologie in te zetten voor dit soort niet-coöperatieve toepassingen moet dus zorgvuldig worden afgewogen.

TNO heeft in opdracht van de Johan Cruyff Arena, de Gemeente Amsterdam en de politie onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De uitdaging voor TNO was om manieren en technieken te ontwikkelen die het enerzijds voor veiligheidsorganisaties mogelijk maken om gezichtsherkenning uit te voeren, met anderzijds zo veel mogelijk bescherming van de privacy van de personen die door de camera’s worden geobserveerd.

gezichtsherkenning

Potentiële toepassingen gezichtsherkenning

Dit onderzoek beoordeelde meerdere potentiele toepassingen van gelaatsherkenning, om zodoende de toegevoegde waarde ervan zo specifiek mogelijk te kunnen beschrijven. Uit dit onderzoek blijkt dat er concrete voorwaarden, methoden en technieken zijn die de bescherming van specifieke soorten privacy kunnen verbeteren bij de toepassing van gezichtsherkenning. Een belangrijke mijlpaal. Zo kan in de toekomst, door speciale technieken, gezichtsherkenning ingezet worden in het veiligheidsdomein terwijl de privacy optimaal wordt gewaarborgd.

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderzoek levert nieuwe mogelijkheden op voor flexibel bewaken en beveiligen

Informatietype:
Nieuws
26 november 2023
De vraag naar bewaking en beveiliging van personen en gebouwen is de afgelopen tijd enorm toegenomen. Door alle ingrijpende incidenten is duidelijk geworden dat de huidige werkwijzen niet meer volstaan, er is sprake van een nieuwe realiteit en er is snel ondersteuning van technologie nodig.

TRESSPASS: onderzoek naar risicogestuurde grenscontroles

Informatietype:
Nieuws
9 maart 2023

Naar een toekomst bestendig bewaken en beveiligen

Informatietype:
Nieuws
2 november 2022

Handboek voor hulp bij opsporing

Informatietype:
Nieuws
1 november 2022

FEDICE - eenvoudig en veilig digitale informatie delen

Informatietype:
Nieuws
27 september 2021