Onderzoek eco-certificering zonneparken

Thema:
Zonneparken en tuinbouw
24 februari 2021

TNO gaat samen met Wageningen University & Research (WUR), Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel de certificering ontwikkelen voor zonneparken met een ecologische meerwaarde. Projectontwikkelaars en overheden kunnen met dit certificaat aantonen dat ze ecologische meerwaarde bieden aan de hand van de gedragscode ‘ Zon op land’ van Holland Solar.

Effect op biodiversiteit

Een foto van een zonnepark, vanaf de grond genomen, met bloemen op de voorgrond.
Zonnepark met aandacht voor biodiversiteit

In twintig bestaande zonneparken meten onderzoekers wat het effect is van verschillende beheerbehandelingen en ontwerpvormen van het zonnepark op planten, bodem, insecten, vogels en zoogdieren. Voor de ontwikkeling van dit ‘Solar EcoCertified’ label definiëren de betrokken onderzoekers richtlijnen en toetswaarden. Deze onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit Wageningen, Wageningen Environmental Research en TNO, waarbij ze nauw samenwerken met Eelerwoude, NL Greenlabel en projectontwikkelaars. Ook denken acht provincies mee in het project.

Nationale basis

Dit ‘Solar EcoCertified’ onderzoeksproject is aanvullend op het al lopende ‘SolarEcoplus’ project waarin onderzoekers dezelfde aspecten meten in nieuw te bouwen zonneparken met innovatieve opstellingen. Door samenwerking met andere onderzoeksgroepen wordt een basis gelegd voor optimale ecologische inpassing van de vele zonneparken die we in Nederland nodig hebben om de energietransitie te realiseren.

Aan dit project heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) € 2,6 miljoen subsidie toegekend.