TNO lanceert spin-off voor automatische scheurdetectie in metselwerk
TNO heeft in samenwerking met Sobolt de startup Asset Hub opgericht. Asset Hub is het eerste bedrijf in Nederland, dat in staat is om op basis van foto’s automatisch scheuren in metselwerk te detecteren, meten en monitoren. Voorheen werden wel foto’s gemaakt van scheuren in gebouwen, maar met de technologie van Asset Hub kunnen we de scheur in de context van de algehele constructie vastleggen. Dat geeft veel meer bruikbare informatie voor bijvoorbeeld een tijdige reparatie. De basis hiervoor ligt in een door TNO ontwikkeld AI-model.
Scheurdetectie kades en muren met AI
Vorig jaar demonstreerde Asset Hub haar technologie succesvol op gemetselde kademuren in Amsterdam. Vanaf juni dit jaar biedt de onderneming haar diensten voor het detecteren en meten van scheuren commercieel aan. Deze maand ontving Asset Hub een subsidie van InnovationQuarter om haar technologie dit jaar in Gouda te demonsteren. In samenwerking met de gemeente Gouda gaat Asset Hub de kademuren in Gouda monitoren op scheuren.
Funderingsschade
Om de veiligheid te borgen en waarde van deze constructies te behouden is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Met de nieuwe technologie van Asset Hub wordt verandering van metselwerkconstructies tijdig, betrouwbaar en efficiënt gesignaleerd. En de verwachting is dat door de klimaatverandering steeds meer schade gaat optreden. Door zowel extreem droge periodes als extreem veel neerslag verandert het grondwaterpeil, waardoor bodemdaling kan ontstaan. Bodemdaling kan leiden tot scheefstand en scheuren in metselwerk van woningen, monumenten, bruggen en kades en daarmee aanzienlijke schade. Het belang van een gecoördineerde aanpak van deze problemen en de noodzaak van preventiemaatregelen is recent beschreven in het Deltaplan Funderingsschade.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Biobased bouwmaterialen: er kan al veel, dus wie durft?
De ontwikkeling van biobased bouwmaterialen zit in een stroomversnelling. Met dank aan The Exploded View Beyond Building en het daaraan gekoppelde fieldlab dat onderdeel is van het Programma Emissieloos Bouwen. Lees hoe TNO bijdraagt aan biobased bouwmaterialen.


Meer onderzoek naar ventilatie als virusremmer
De komende drie jaar financiert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar ventilatie en virusverspreiding in de langdurige zorg (P3Ventie; Programma pandemische Paraatheid & Ventilatie). Dit onderzoek is nodig om te leren wat het effect van ventilatie is en hoe deze het beste kan worden ingezet om de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht tegen te gaan. Het onderzoek kan zo helpen om beter voorbereid te zijn op een toekomstige pandemie. TNO coördineert het onderzoek, dat net is gestart, en voert dit uit samen met universiteiten en kennisinstituten zoals de Universiteit Utrecht (UU) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Practice what you preach: TNO bouwt circulair
Als je bedrijven en overheden adviseert om circulair te bouwen, dan wil je zelf het goede voorbeeld geven. Practice what you preach. Dus toen het oude TNO Laboratorium voor energie- en materiaaltechnologie in Delft moest verdwijnen, werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt voor het nieuwe TNO Bouwinnovatie Lab.


Stem op ENVISION voor de European Sustainable Energy Awards!
Het ENVISION-project, een H2020 project, gecoördineerd door TNO, is één van de drie genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie. Natuurlijk willen we deze award winnen en daar kun jij bij helpen!

