Voorkom voedselverspilling door inzet van sensoren tijdens transport
Samen met Wageningen Food & Biobased Research, Van Oers United, Environmental Monitoring Systems, Purfresh, SmartPort, Het Internet Huis, Europool Systems, Thermoking heeft TNO het IoT4AGRI-project gelanceerd. De doelstelling van het IoT4AGRI-project is om te onderzoeken of voedselverspilling tijdens transport tegen aanvaardbare kosten te voorkomen is en om het kwaliteitsverloop te monitoren, waardoor eventueel ingrijpen mogelijk is.
Meer informatie?
Download de two pager "Avoid food waste by sensing during transport".
In Afrika worden veel groenten en fruit geproduceerd voor Europese consumptie. Nederland fungeert als draaischijf voor Europese distributie, de aanvoer vanuit Marokko en Senegal verloopt vooral via zee en weg. Ongeveer 14% gaat verloren gedurende transport, opslag en distributie. Het verlies tijdens transport bedraagt een kleine 4%.
Kansen en uitdagingen
We kunnen in drie opeenvolgende stappen ingrijpen om verspilling en kwaliteitsverlies te voorkomen:
- Het inzetten van sensoren om data over de kwaliteit van de producten te verzamelen;
- Het real-time modelleren van het kwaliteitsverloop;
- Het ingrijpen in het logistieke proces op basis van deze kwaliteitsvoorspellingen.
Deze processtappen brengen uitdagingen met zich mee: hoe kunnen we de juiste sensordata in real-time beschikbaar krijgen voor modellering? En op welke manier kunnen we ingrijpen in de transportketen? Het IoT4AGRI-project heeft tot doel dit soort vragen te beantwoorden.
Meer informatie en links naar de reeds opgeleverde rapporten vind je in de two pager "Avoid food waste by sensing during transport".
Beproeven in de praktijk
De business case analyses zijn zeer bemoedigend: het concept lijkt economisch erg aantrekkelijk. Maar hoe werkt dit in de praktijk? In de tweede helft van 2021 wordt het concept zowel technisch als praktisch beproefd door een aantal transportzendingen van Van Oers United te voorzien van sensoren, waarmee het kwaliteitsverloop real-time wordt gemonitord en voorstellen worden gedaan voor aanpassingen in het logistieke proces. De resultaten van de demonstraties worden eind 2021 verwacht.
Vragen
TNO is de trekker van het consortium en levert in het project de logistieke expertise. Wil je meer weten over het onderzoek? Neem contact op met Jordy Spreen!
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes
Uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes hebben dan kinderen die niet worden verwezen.


Tijdmakers: 200 keer minder iridium nodig voor groene waterstof productie
In deze aflevering van Tijdmakers, spreken we tijdmaker Lennart van der Burg, Cluster manager Green Hydrogen over de doorbraak ontwikkeling in elektrolysers, en over hoe we op grotere schaal groene waterstof kunnen produceren.


Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics
De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.


Nederland neemt voortouw in ontwikkeling derde generatie electrolyser
In het project 'Derde-generatie electrolyzers' werkt een consortium onder leiding van TNO aan de ontwikkeling van een compleet nieuw type electrolyser. Dit nieuwe ontwerp zal hogere efficiency, lagere kosten en een circulair ontwerp bieden, met als doel het faciliteren van grootschalige productie van groene waterstof.


Gemeenten: ‘Behoefte aan nationale regie bij energiearmoedebeleid’
Halfjaarlijkse monitoring TNO brengt gemeentelijke aanpak energiearmoede in beeld. Een gebrek aan nationale regie vormt voor veel gemeenten een barrière om te komen tot een middellange termijn aanpak. Lees de resultaten.

