Veelbelovend Regeerakkoord met ruime aandacht voor innovatie

Thema:
Artificiële intelligentie
Quantum Computing Devices development
Quantum technologie
16 december 2021

De vijf Nederlandse topinstituten voor toegepast onderzoek: Deltares, MARIN, NLR, TNO en WUR (verenigd in TO2), zijn positief over het nieuwe Regeerakkoord. Met het oog op de Lissabondoelstelling om 3% van het BBP in R&D te investeren zet het kabinet vol in op onderzoek en innovatie.

Informateurs overhandigen eindverslag en coalitieakkoord
Informateurs overhandigen eindverslag en coalitieakkoord

Het missiegedreven innovatiebeleid wordt gericht op drie grote transities. Er wordt geïnvesteerd in sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie en quantum. De basis van de kennisinstellingen wordt versterkt. Er wordt geïnvesteerd in innovatieve ecosystemen. Het Nationaal Groeifonds wordt verlengd tot 2028 en krijgt een sterkere focus op innovatie.

Het kabinet maakt hiervoor forse bedragen vrij. Er wordt 6,7 miljard euro extra in kennisontwikkeling en R&D geïnvesteerd via het Nationaal Groeifonds. Ook komt er een nieuw fonds van 5 miljard euro voor innovatie, onderzoek(sinfrastructuur) en wetenschap. Verder wordt er geld uit getrokken voor innovatie met betrekking tot stikstof, klimaat en energie, ruimte en Defensie.

Investeringen zijn nog geen impact

Of deze investeringen leiden tot impact (kennisbenutting) hangt af van de uitwerking. TO2 denkt graag met het kabinet mee over de precieze invulling van deze middelen om zo samen maatschappelijke vraagstukken op te lossen en de economie duurzaam te versterken.

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023
Uit een experiment van TNO en Kieskompas, waarbij TNO meerdere AI-taalmodellen de stemhulp van het Kieskompas 2023 liet invullen, blijkt dat de modellen aan de linkerkant van het politieke spectrum uitkomen en wisselvallig antwoorden.

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

AI Lab van start voor effectief en verantwoord toezicht

Informatietype:
Nieuws
20 oktober 2023

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023