Onderzoek naar volledig recyclebare verpakkingen soepen en sauzen

Thema:
Circulaire modellering
Circulaire verpakking
Duurzame chemische industrie
27 januari 2022

In Geleen legt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen zich toe op de ontwikkeling van volledig circulaire steriliseerbare stazakken voor soepen en sauzen. Recyclen van deze verpakkingen is nog niet mogelijk door de vele eigenschappen waaraan deze verpakkingen voor ‘natte’ voedseltoepassingen moeten voldoen.

Brightlands Materials Center

Brightlands Materials Center brengt deelnemers uit de hele waardeketen samen om hier een oplossing voor te vinden. De opgedane kennis wordt wereldwijd gedeeld, zodat voedselproducenten in de toekomst gebruik kunnen maken van circulaire verpakkingen die gerecycled kunnen worden tot nieuwe grondstof voor voedselverpakkingen.

Brightlands Materials Center is een internationaal onderzoekscentrum voor nieuwe, duurzame technologieën op het gebied van kunststoffen. De organisatie is een initiatief van TNO en de Provincie Limburg. Binnen een van haar onderzoeksprogramma’s, Circular Packaging (gecoördineerd door TNO) wordt gewerkt aan polymeren voor verpakkingsmaterialen zodat deze goed recyclebaar worden.

Recycling voedselveilige verpakkingen uniek in de wereld

Er wordt nu voor stazakken voor soepen en sauzen nog gewerkt met een combinatie van verschillende materiaalsoorten om te voldoen aan de eisen voor houdbaarheid, steriliseerbaarheid, waterdamp- en zuurstofdoorlaatbaarheid. Voor verbetering van recyclebaarheid moeten verpakkingen die bestaan uit één materiaalsoort ontwikkeld worden.

Bovendien moeten de verpakkingen na recycling voldoen aan de hoge eisen voor gebruik als voedselverpakking. Uniek aan dit onderzoek is dat de partners zich onder meer gaan richten op de mogelijkheden voor PET stazakken. PET, bekend van petflessen voor o.a. frisdrank, is in principe weer terug te recyclen in voedselveilige verpakkingen. Echter steriliseerbare PET stazakken bestaan nog niet.

Deelnemers en resultaten

Het consortium gaat in februari 2022 van start en resultaten worden vóór eind 2023 gepresenteerd. Binnen het consortium werken partijen samen uit het productieproces, maar ook retail leveranciers en kennisinstellingen.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 6 t/m 8

TNO-blik op 2030: 50% van het plastic circulair

Informatietype:
Insight
12 december 2022
Onze ambitie voor 2030: 50% plastics circulair geproduceerd. Momenteel wordt nog 70% van de plastics verbrand. Dit kan snel beter.

8 oplossingen voor plastic in een circulaire economie

Informatietype:
Insight
2 juni 2022

Circulair plastic: want verbranden is niet meer van deze tijd

Informatietype:
Insight
5 juni 2021