Plastic afval in Indonesië krijgt waarde in 2 nieuwe P4G projecten

Thema:
Circulaire plastics
22 juni 2022

Als TNO zijn we trotse partner in twee nieuwe projecten voor de inzameling en verwerking van plastic afval. Met steun van P4G (Partnering for Green Growth) en RVO werken we samen met een consortium van Nederlandse partijen aan het terugdringen van vervuiling door plastic afval in Indonesië. De bijdrage van TNO zal bestaan uit het bepalen van de (milieu-)impact van deze projecten.

Plastics in circles consortium

Beide projecten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met partners in het Plastics in Circles Consortium. Een samenwerkingsverband van Nederlandse partijen actief in Indonesië op het gebied van plastic inzameling en verwerking.

De twee projecten die nu van start gaan zijn:

  1. Slim inzamelen en sorteren van plastic afval in Ambon
  2. Recycle 2 Value: waarde toekennen aan plastic dankzij recycling

Project 1: Slim inzamelen en sorteren van plastic afval op Ambon

Afvalberg met plastic op lokale markt.
Afvalberg met plastic op lokale markt.

In dit eerste project werken we samen met MVO Nederland, SweepSmart, Geesinknorba en Rebel Group aan het efficiënt inzamelen en sorteren van afval, om de plasticvervuiling op het eiland Ambon in Indonesië te verminderen. Ook zetten we ons in voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van afvalwerkers.

Dit gebeurt in samenwerking met lokale partners in "Smart Waste Centers", die zijn uitgerust met apparatuur zoals lopende banden voor afvalsortering om sneller en veiliger te sorteren. Daarnaast komen afvalwagens beschikbaar voor afvalinzameling en balenpersen om materialen te comprimeren voor efficiënter vervoer en opslag.

Een belangrijk streven is het vergroten van sociale gelijkheid. Informele afvalwerkers of laaggeschoolde arbeiders worden opgeleid tot afvalbeheerders, die werken volgens hoge kwaliteits-, gezondheids-, veiligheids- en milieunormen (QHSE), waardoor processen en handelingen efficiënt uitgevoerd worden.

Impact op meerdere vlakken

Binnen het project wordt afvalinzameling gerealiseerd door twee vrachtwagens van Geesinknorba in combinatie met verwerking van het afval in het sorteercentrum. Op deze manier worden de inzamelings- en transportkosten met meer dan 20% verminderd, worden veilige banen gecreëerd voor 34 sorteerders en ophalers, en belandt meer dan 800 ton afval per jaar niet meer op de stortplaats.

Project 2: Recycle 2 value

Dit tweede project betreft het terugdringen van de plasticvervuiling door het efficiënt verwerken van gemengd plastic afval tot nieuwe materialen en recycleerbare bouwmaterialen.

Planning Recycle 2 value project

De planning voor het project bestaat uit twee activiteiten, namelijk:

  1. Het opzetten van de Upp! Circular Plastic Fabriek in Surabaya:
    De fabriek gaat gebruik maken van een unieke smelt/mengtechnologie om een breed scala aan ongesorteerde, ongewassen en niet versnipperde gemengde plastic te verwerken, zoals meer-laags zakjes of plastic met voedselresten.
    Op deze manier kunnen de kosten van het sorteren en wassen van materialen worden verminderd. Het doel is om orde 5.000 ton van deze gemengde plastic afvalstroom efficiënt te verwerken tot duurzame en recycleerbare bouwmaterialen in de regio Surabaya.
  2. Het bepalen van de haalbaarheid van de Umincorp-faciliteit voor de verwerking van hard plastic afval:
    Om hard plastic verpakkingsafval aan te pakken (flessen en potten) zullen we de haalbaarheid bepalen van een Umincorp-faciliteit. Dit is een innovatieve Nederlandse technologie die het mechanisch sorteren en recyclen van gemengd plastic afval efficiënter maakt. Het Umincorp proces levert hoogwaardig materiaal dat in nieuwe verpakkingsproducten kan worden hergebruikt.

Het consortium zal de haalbaarheid onderzoeken van het opzetten van een Umincorp-faciliteit op Java met een totale capaciteit voor het verwerken van 25.000-30.000 ton hard plastic afval per jaar.

TNO PRISM MODEL

In beide projecten maakt TNO gebruik van haar Plastic Recycling Impact Scenario Model (PRISM) voor impactmonitoring. Met de resultaten uit PRISM krijgt het consortium inzicht wat de reductie in milieu impact is, hoe de plastic-waardeketen te optimaliseren om de lessen uit het project snel op te schalen.

Daarmee ondersteunt dit partnerschap de Indonesische regering om haar belofte waar te maken om tegen 2025 het plastic in zee met 75% te verminderen en de afvalverwerking tot 70% te verhogen.

Laat je verder inspireren

31 resultaten, getoond 1 t/m 5

Biopolymeren ontwikkelen met machine learning

Informatietype:
Artikel
Circulaire economie in 2050 gebruikt afval, biomassa en CO2 voor materialen. Machine learning versnelt het ontwerpproces ondanks uitdagingen.

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Tijdmakers: Vieze voedselverpakkingen veilig recyclen

Informatietype:
Insight
11 januari 2024

Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op industriële schaal

Informatietype:
Nieuws
28 november 2023

Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Informatietype:
Insight
31 augustus 2023