Team i-Botics kwalificeert zich voor $10M ANA Avatar XPRIZE Competition Finals

Thema:
Robotica
3 juni 2022

Op 25 mei heeft XPRIZE bekendgemaakt dat Team i-Botics, onder leiding van de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO en de Universiteit Twente, zich officieel heeft gekwalificeerd voor de ANA Avatar XPRIZE Finals. i-Botics werkt toe naar een visie waarin afstand sociale verbondenheid niet in de weg hoeft te staan, en naar het toepassen van vaardigheden en kennis om van deze wereld een betere en veiligere plek te maken.

dss_iboticsteam1

Team i-Botics, een consortium onder leiding van TNO (Nederland) en de Universiteit Twente (Nederland), waaronder SENSIKS. (Nederland), ETH Zurich's Robotic Systems Lab (Zwitserland), Halodi (Noorwegen) en Haption (Frankrijk), hebben zich gekwalificeerd voor de finale die in november 2022 in Californië, VS wordt gehouden.

Maatschappelijke impact in uitdagingen voor veroudering, gezondheidszorg, veiligheid en beveiliging

i-Botics hoofdwetenschapper Jan van Erp (TNO): "We zijn enorm trots op ons team en verheugd dat XPRIZE ons heeft geselecteerd als finalistenteam in de ANA Avatar XPRIZE-competitie. We kijken ernaar uit om in november te concurreren met de andere wereldleiders op het gebied van avatar-technologie. Onze missie is om een systeem te ontwikkelen dat de gebruiker in staat stelt om zich aanwezig te voelen in en te communiceren met een afgelegen omgeving en de mensen daarin, alsof ze fysiek aanwezig zijn, zoals teleportatie via een robotsysteem. Door deel te nemen aan de ANA Avatar XPRIZE zijn we vastbesloten om maatschappelijke impact te creëren in uitdagingen waarmee veroudering, gezondheidszorg, veiligheid en beveiliging worden geconfronteerd."

Fysiek, niet-autonoom robotisch avatarsysteem

Het ANA Avatar XPRIZE, met een prijzenpot van $ 10 miljoen, is een vierjarige wereldwijde competitie waarin teams meerdere opkomende technologieën integreren om een fysiek, niet-autonoom robotavatarsysteem te ontwikkelen waarmee een operator kan zien, horen en communiceren in een afgelegen omgeving op een manier die voelt alsof ze er echt zijn. In 2019 kwalificeerde Team i-Botics zich als een van de 77 internationale teams en in februari 2021 werd i-Botics geselecteerd als een van de 38 halve finalisten. In maart 2022 heeft de ANA Avatar XPRIZE jury bij TNO in Soesterberg het systeem van Team i-Botics fysiek getest in real-world scenario's, zoals een avatar-menselijk duo dat samenwerkt om een puzzel in elkaar te zetten. Het systeem van Team i-Botics doorstond de tests met vlag en wimpel.

State-of-the-art robotica-ontwikkelingen

Het project wordt actief ondersteund door de ministeries van Defensie, Justitie & Veiligheid, Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken & Klimaat. Deze ministeries zijn van plan het project als hefboom te gebruiken om het potentiële voordeel van mens-machine-interactie voor de samenleving te ontsluiten en de ontwikkeling van proactief beleid te ondersteunen. Dit helpt ervoor te zorgen dat Nederland een toonaangevende speler is op het gebied van state-of-the-art robotica-ontwikkeling en mens-machine-interactie op mondiaal niveau.

Wereldwijde wedstrijden van meerdere miljoenen dollars

XPRIZE ontwerpt en coördineert wereldwijde wedstrijden van meerdere miljoenen dollars om de ontwikkeling van technologische doorbraken te stimuleren die de mensheid versnellen naar een betere toekomst. Haar missie is om een wereldwijde gemeenschap van probleemoplossers te inspireren en in staat te stellen om onze wereld positief te beïnvloeden. Actieve wedstrijden zijn onder meer de $ 100 miljoen XPRIZE Carbon Removal met Elon Musk, $ 15 miljoen XPRIZE Feed the Next Billion en $ 10 miljoen XPRIZE Rainforest-competitie. Ga voor meer informatie over de ANA Avatar XPRIZE naar www.xprize.org.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.

Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein

Informatietype:
Nieuws
15 februari 2023

REAIM 2023: Conferentie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI.

Personeelstekort alleen oplosbaar met multidisciplinaire systeemaanpak

Informatietype:
Nieuws
30 maart 2022

Het massale personeelstekort dat we vandaag beleven en onoplosbaar lijkt, is wat in de wetenschap een ‘wicked problem’ wordt genoemd. Zo’n complex probleem vereist volgens TNO een multidisciplinaire systeemaanpak. Deze aanpak helpt organisaties om te investeren in een mix van maatregelen die daadwerkelijk effectief is. Door een systematische analyse van samenhangende oorzaken, passende maatregelen en de (on)gewenste effecten kunnen organisaties komen tot een optimale balans. Europees onderzoek heeft laten zien dat een juiste balans in technologie, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van personeel, en arbeidsorganisatie tot 25% betere prestaties en 35% meer motivatie leidt binnen een organisatie.

TeamNL met hulp TNO voorbereid op weersomstandigheden Tokio

Informatietype:
Nieuws
15 juli 2021
Onlangs ontving TNO tientallen olympische sporters: hockeyers, roeiers en skateboarders, om ze in de klimaatkamers van de Human Tech Campus in Soesterberg te confronteren met de omstandigheden zoals die in Tokio kunnen voorkomen.