Staatssecretaris Van der Maat op bezoek bij TNO

Thema:
Protection, munitions and weapons
21 juli 2022

TNO en Defensie zijn al 75 jaar partners voor innovatie op het gebied van defensie en veiligheid. Staatssecretaris Van der Maat van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten Generaal Eichelsheim brachten een bezoek aan TNO Ypenburg. Op deze locatie onderzoekt TNO onder andere het beschermingsniveau van de uitgestegen soldaat en voert kwetsbaarheidsanalyses uit aan militaire voertuigen, schepen en compounds. Het is een van de meest geavanceerde wapentestfaciliteiten in Europa.

De Staatssecretaris en Generaal spraken met jonge enthousiaste TNO-medewerkers over de uitdagingen van de nieuwe geopolitieke werkelijkheid. En de wijze waarop TNO en Defensie hun samenwerking verder kunnen versterken. Dit leidde onder meer tot het voorstel om jonge defensie en TNO medewerkers meer met elkaar samen te laten werken. “Een mooi idee om het enthousiasme voor defensieonderzoek verder versterken”, aldus Aleid Oosterwijk.

Staatssecretaris Van der Maat in de Mixed Reality
Staatssecretaris Van der Maat in de Mixed Reality

Tijdens een rondleiding over het terrein kon de staatssecretaris oefenen met het schieten van een mortier 60 millimeter. Door een door TNO ontwikkelde Mixed Reality applicatie. Hierdoor wordt de echte wereld en de virtuele wereld gecombineerd waardoor je het echte wapen ziet en op doelen in de virtuele wereld kunt schieten. Dit maakt trainingen nog realistischer. In de voertuigtesthal werden pantserplaten getest. In dit geval werd een 20 millimeter fsp (fragment simulating projectile) afgeschoten op een pantserplaat. Platen die gebruikt kunnen worden voor militaire voertuigen.

In gesprek met jong-TNO-ers bij het kampvuur

Samen met Defensie werken wij aan uitdagingen als het gaat om veiligheid, zowel fysiek, mentaal en digitaal. Wij voorzien de militaire- en veiligheidsprofessionals van Nederland en zijn bondgenoten van state-of-the-art materieel. En we zorgen ervoor dat zij beschikken over de best mogelijke informatiepositie, begeleiding en voorbereiding.

Laat je verder inspireren

19 resultaten, getoond 6 t/m 10

Wapensystemen

Informatietype:
Artikel

TNO Wapensystemen bepaalt de prestaties van wapensystemen, waarop overheid en industrie hun keuzen baseren en innovatie laten instromen

Innovatie voor optimale en veilige operaties aan het front

Informatietype:
Artikel

Het aandachtsgebied Bescherming, munitie en wapens van TNO biedt innovaties voor civiele en militaire strijdkrachten, uiteenlopend van effectieve strategieën tot materiaalinnovatie of het testen van wapens en systemen.

Wapensystemen beheersen en analyseren

Informatietype:
Artikel

Eén van de specialiteiten van TNO is het beoordelen van de gevechtsprestaties van wapen- en munitiesystemen.

Bescherming en overlevingsvermogen voertuigen

Informatietype:
Artikel

Vanuit een integrale visie helpen wij het leger, de politie, hulpdiensten, anti-terreureenheden en andere partijen bij het vergroten van de bescherming en het overlevingsvermogen van voertuigen.

Beschermingsmiddelen

Informatietype:
Artikel

We doen onderzoek naar beschermingsmiddelen om de veiligheid van personen te verbeteren. Denk aan helmen en kogelvrije vesten. Ontdek hoe we dit doen.