SmallCAT lasercommunicatiesysteem geleverd voor integratie in Noors ruimtevaartuig NORSAT-TD
Na uitgebreide prestatie- en omgevingstesten heeft TNO het lasercommunicatiesysteem SmallCAT (Small Communication Active Terminal) geleverd aan UTIAS SFL (University of Toronto Institute for Aerospace Studies Space Flight Laboratory). Daar zal het worden geïntegreerd in het Noorse ruimtevaartuig NORSAT-TD. De lancering van het ruimtevaartuig zal begin 2023 plaatsvinden, waarna een demonstratie in een baan om de aarde van SmallCAT zal volgen met als doel de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten via directe lasercommunicatie met de aarde.

Optische satellietcommunicatie
SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt. Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde (Gbps) bereikt, maar met lasercommunicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer zo groot worden. Daar komt bij dat lasercommunicatielinks ook bij lagere snelheden (Gbps) interessant zijn, omdat de datalinks veel veiliger zijn en de systemen veel kleiner, lichter en energiezuiniger, wat in de ruimte van belang is.
Europese samenwerking
SmallCAT bestaat uit een <1U laserterminalmodule (kleiner dan 10 x 10 x 10 centimeter) met de naam CubeCAT, die is gemonteerd in een nieuw type mechanische structuur die schokken en trillingen dempt. SmallCAT maakt deel uit van de nuttige lading ('hosted payload') van het ruimtevaartuig Norsat-TD, dat begin 2023 in opdracht van het Noorse ruimteagentschap NOSA wordt gelanceerd. SmallCAT zal dienen ter demonstratie van een 1 Gbps hogesnelheidsdownlink die voldoet aan CCSDS 03K (The Consultative Committee for Space Data Systems). De CubeCAT-module is gemonteerd in een hysteresevrij ophangingssysteem met hoge demping dat door TNO is ontwikkeld en dat bestand is tegen de belasting als gevolg van de lancering van de NORSAT-TD-satelliet.
Wanneer de satelliet in zijn baan om de aarde is gebracht, zal SmallCAT voornamelijk communiceren met het optische grondstation bij TNO in Den Haag. Ook is het de bedoeling dat SmallCAT zal communiceren met andere Europese optische grondstations die deel uitmaken van het kernnetwerk van optische grondstations dat wordt beheerd door het Noorse KSAT (Kongsberg Satellite Services).

Projectpartners en financiering
SmallCAT is ontwikkeld door een consortium onder leiding van TNO, dat verder bestaat uit het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion (onderdeel van AAC Clyde Space) voor on-board elektronica, drivers en software, en het Britse bedrijf Gooch & Housego (lasertransmitter). SmallCAT is ontwikkeld met financiële steun van het NSO uit het ARTES-programma van ESA en uit de innovatiebegroting van het Ministerie van Defensie. Het programma is medegefinancierd door TNO.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Satellietinstrument OMI voor 100.000ste keer om de aarde
Deze week bereikt het Ozone Monitoring Instrument (OMI) een mijlpaal: 100.000 rondjes om de aarde. Dit is extra speciaal omdat het meetinstrument oorspronkelijk ontworpen is voor een missie van 6 jaar na de lancering in 2004. Inmiddels meet OMI al meer dan 18 jaar de uitstoot in de atmosfeer en het gat in ozonlaag, wat veel bruikbare data heeft opgeleverd. Daarmee kon TNO bijvoorbeeld effecten van strenger luchtkwaliteit beleid in Europese landen meten.


Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde vandaag uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.


Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd
De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking. Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.


Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal
TNO gaat samen met een consortium van Nederlandse partners beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Deze hoogefficiënte, kleine demonstrator, genaamd HemiCAT, zal de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door met de aarde te communiceren via laser.


FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt
De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL.

