SmallCAT lasercommunicatiesysteem geleverd voor integratie in Noors ruimtevaartuig NORSAT-TD

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
26 september 2022

Na uitgebreide prestatie- en omgevingstesten heeft TNO het lasercommunicatiesysteem SmallCAT (Small Communication Active Terminal) geleverd aan UTIAS SFL (University of Toronto Institute for Aerospace Studies Space Flight Laboratory). Daar zal het worden geïntegreerd in het Noorse ruimtevaartuig NORSAT-TD.  De lancering van het ruimtevaartuig zal begin 2023 plaatsvinden, waarna een demonstratie in een baan om de aarde van SmallCAT zal volgen met als doel de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten via directe lasercommunicatie met de aarde.

SmallCAT Laser Terminal
SmallCAT Laser Terminal

Optische satellietcommunicatie

SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt. Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde (Gbps) bereikt, maar met lasercommunicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer zo groot worden. Daar komt bij dat lasercommunicatielinks ook bij lagere snelheden (Gbps) interessant zijn, omdat de datalinks veel veiliger zijn en de systemen veel kleiner, lichter en energiezuiniger, wat in de ruimte van belang is.

Europese samenwerking

SmallCAT bestaat uit een <1U laserterminalmodule (kleiner dan 10 x 10 x 10 centimeter) met de naam CubeCAT, die is gemonteerd in een nieuw type mechanische structuur die schokken en trillingen dempt. SmallCAT maakt deel uit van de nuttige lading ('hosted payload') van het ruimtevaartuig Norsat-TD, dat begin 2023 in opdracht van het Noorse ruimteagentschap NOSA wordt gelanceerd. SmallCAT zal dienen ter demonstratie van een 1 Gbps hogesnelheidsdownlink die voldoet aan CCSDS 03K (The Consultative Committee for Space Data Systems). De CubeCAT-module is gemonteerd in een hysteresevrij ophangingssysteem met hoge demping dat door TNO is ontwikkeld en dat bestand is tegen de belasting als gevolg van de lancering van de NORSAT-TD-satelliet.

Wanneer de satelliet in zijn baan om de aarde is gebracht, zal SmallCAT voornamelijk communiceren met het optische grondstation bij TNO in Den Haag. Ook is het de bedoeling dat SmallCAT zal communiceren met andere Europese optische grondstations die deel uitmaken van het kernnetwerk van optische grondstations dat wordt beheerd door het Noorse KSAT (Kongsberg Satellite Services).

NORSAT-TD_spacecraft-EMC_s-web
SmallCAT. Foto credits: Universiteit van Toronto Instituut voor 'Aerospace Studies Space Flight Laboratory'

Projectpartners en financiering

SmallCAT is ontwikkeld door een consortium onder leiding van TNO, dat verder bestaat uit het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion (onderdeel van AAC Clyde Space) voor on-board elektronica, drivers en software, en het Britse bedrijf Gooch & Housego (lasertransmitter). SmallCAT is ontwikkeld met financiële steun van het NSO uit het ARTES-programma van ESA en uit de innovatiebegroting van het Ministerie van Defensie. Het programma is medegefinancierd door TNO.

Laat je verder inspireren

32 resultaten, getoond 6 t/m 10

TNO bouwt laserpointer voor ruimtemissie LISA gericht op zwarte gaten

Informatietype:
Nieuws
23 oktober 2023
LISA wordt de eerste detector die zeer nauwkeurig zwaartekrachtsgolven gaat meten in de ruimte.TNO ontvangt financiering van het Netherlands Space Office om de ontwikkeling af te ronden van het hoog precisie laser-richtmechanisme voor de Europese ruimteantenne LISA.

Innovatiekansen Nederlandse ruimtevaart beter benutten

Informatietype:
Nieuws
5 oktober 2023

Satellietinstrument OMI voor 100.000ste keer om de aarde

Informatietype:
Nieuws
4 mei 2023

Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
15 april 2023