ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik
Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030. Het gebruik van de meeste grondstoffen is niet gedaald. Alleen het gebruik van fossiele brandstoffen daalde, maar deze daling was incidenteel door de corona-lockdown.
Om de kabinetsdoelen alsnog in zicht te brengen is meer verplichtend beleid nodig en is het cruciaal dat producten al in de ontwerpfase zo worden vormgegeven dat hoogwaardige recycling, langduriger gebruik en minder inzet van nieuwe grondstoffen mogelijk zijn.
De keuze van de Nederlandse overheid voor een gedifferentieerd beleid per productgroep is een stap in de goede richting. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de tweejaarlijkse Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER).
Lees de ICER-rapportage
Integrale Circulaire Economie Rapportage 2023
Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie
Als TNO zoeken we naar antwoorden op vraagstukken over de schaarste van kritieke grondstoffen. Zo maken we al vier jaar deel uit van een kennisconsortium van publieke kennisinstellingen onder leiding van het PBL en zijn daarmee betrokken in het werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie.
Dit werkprogramma ondersteunt belangrijke beleidsontwikkelingen zoals de Intergrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) en het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Met name op het gebied van kritikaliteit en leveringszekerheid heeft TNO een prominente positie in het kennisconsortium.
Onderzoek naar kritieke grondstoffen en leveringszekerheid
Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan methodieken en indicatoren voor het bepalen van kritikaliteit. In ons rapport “Op weg naar meer leveringszekerheid – Een transitie aanpak” (pdf) beschrijven we een raamwerk voor beleidsevaluatie op het vlak van leveringszekerheid.
Belangrijke conclusie uit het rapport is dat er geen Nederlands kenniscentrum verantwoordelijk is voor verzamelde informatie en mogelijk te verzamelen informatie rondom leveringszekerheid. Dit kenniscentrum zou bedrijfsleven en beleidsmakers op leveringszekerheid kunnen adviseren en helpen de toekomst van leveringszekerheid te voorspellen.
Momenteel wordt dat idee op het gebied van circulaire batterijen uitgewerkt in het Nationaal GroeiFonds voorstel.
Workshop strategische autonomie
Op initiatief van Jacqueline Vaessen (boegbeeld ChemstryNL) en het MaterialenNL-Platform organiseren we op vrijdag 10 februari en op dinsdag 14 februari 2023 een workshop om een start te maken met de onderzoeksagenda MaterialsNl Strategic Autonomy. Hiermee geven we richting aan de prioriteitstelling grondstoftransitie.
Neem deel aan de workshop
Bijdragen aan een programmatische aanpak voor de grondstoftransitie? Neem op 10 of 14 februari deel aan de workshop.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar
Plasticverpakkingen zijn onmisbaar en tegelijkertijd een grote bron van microplastics. Lees aan welke effectieve maatregelen we samen met de industrie werken.


Zonder grondstoftransitie geen energietransitie
Vier voorbeelden die laten zien hoe TNO aan alternatieve grondstoffen en productieprocessen werkt voor nog betere batterijen, elektrolysers voor waterstof, zonnepanelen en windmolens.


Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval
Op dit moment wordt slechts een klein deel van het plastic dat we dagelijks gebruiken gerecycled. Om meer plasticafval te kunnen hergebruiken zijn innovatieve technologieën nodig die plastic zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen recyclen. Het door TNO bedachte Upwash concept is zo’n technologie, die nu verder wordt ontwikkeld en gereed gemaakt voor opschaling.


From #plasticfree to future-proof plastics
Tijdens de webinar 'From #plasticfree to future-proof plastics' deelden we de resultaten uit onze whitepaper 'How a future-proof, circular and sustainable plastics economy should look like'.
Tijdmakers: een gezondere wereld zonder microplastics
Tussen 11 en 15 juni 2023 kwam de Ocean Race op bezoek in Den Haag. TNO was erbij en gaf toelichting op microplasticsmetingen tijdens de race.

