Webinar: Switch naar het hybride energiesysteem
Hoe kan ons toekomstig elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar blijven? Kijk het webinar van 1 februari 2023 terug en krijg inzicht in de technologische en maatschappelijke oplossingen voor ons toekomstige energiesysteem.
- Startdatum:
- Tijd:
- 15:00 -
- Locatie:
-
Webinar
- Kosten:
-
Gratis
Toekomstig energiesysteem
Om in de toekomst een netwerk voor duurzame energie te hebben moeten we vandaag met zijn allen een flinke slag slaan. We maken een energietransitie door waarbij wind- en zonne-energie de belangrijkste energiebronnen van ons toekomstige energiesysteem zijn. Het variabele karakter van deze bronnen vergroot de behoefte aan flexibiliteit in het systeem, ook vanwege de enorme industriële elektrificatie. Opslag en waterstofproductie brengen evenwicht in het systeem en warmte- en waterstofproducten openen nieuwe markten.
Switch to the future
Om hybride systemen te beheren en, nog belangrijker, te valideren en demonsteren zijn energiemanagementsystemen nodig voordat ze op grote schaal worden toegepast. Daarom hebben TNO en Wageningen Research hun krachten gebundeld en het SWITCH field lab opgericht. Een unieke hybride duurzame energiecentrale op kleine schaal.
TNO onderzoekt er vooral hoe slimme energiemanagementoplossingen de integratie van grote hoeveelheden door offshore windparken geproduceerde elektriciteit in het energiesysteem kunnen ondersteunen. Wageningen Research richt zich op de toepassingsmogelijkheden van dit soort slimme energienetten in het landelijk gebied.
Programma webinar
Uitdagingen systeemintegratie offshore wind
Uitdagingen en operationele status SWITCH fieldlab
Host: Jan Willem Wagenaar, Program Manager Wind Energy TNO
Hybride energiesysteem
Hoe kunnen slimme energiemanagementoplossingen de integratie van grote hoeveelheden door offshore windparken geproduceerde elektriciteit in het energiesysteem vanaf 2030 ondersteunen?
Iratxe Gonzalez Aparicio, Portfolio Manager System Integration Wind Energy TNO
Toepassingen in het landelijk gebied
Chris de Visser gaat in op de toepassingsmogelijkheden van slimme energienetten in het landelijk gebied.
Chris de Visser, Business Unit Manager Wageningen Research
Case: Walstroom in Rotterdam
Floor Schipper, Manager Shore Power Team, Port of Rotterdam
In het toekomstige energiesysteem wordt veel hernieuwbare energie geproduceerd en de industrie geëlektrificeerd. Een voorbeeld is de haven van Rotterdam waar elektrificatie tot uiting komt in walstroomvoorziening, waarbij kadebatterijen elektriciteit leveren aan schepen zodat je geen diesel meer nodig hebt.
Interessant voor:
- Overheid en beleidsmakers
- Professionals in de energiesector
- Windindustrie
- Eindgebruikers duurzame elektriciteit
Kijk het webinar terug
- Het webinar vond plaats op woensdag 1 februari 2023.
- De voertaal van het webinar is Engels.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Windparken in synergie met maatschappij en omgeving
Het doel van TNO is om ervoor te zorgen dat de toekomstige windparken zoveel mogelijk met respect voor al die partijen, voor alles natuur en milieu, worden gebouwd.


Energie-eilanden voor conversie, transport en opslag
Onderdeel van de toekomt van windenergie zijn energiehubs op zee. TNO doet onderzoek naar opwekking, opslag en distribueren van energie tussen landen.


Veilig en flexibel integreren en controleren van windparken in hybride energiesysteem
TNO werkt eraan windparken, zonneparken, electrolysers en batterijsystemen optimaal te integreren in één duurzame hybride energiecentrale.


Benodigde infrastructuur voor inpassen wind op zee in het energiesysteem
Door de sterke groei van wind op zee moet steeds meer windenergie in het energiesysteem. TNO onderzoekt welke infrastructuur hiervoor nodig is.


Maximaliseren waarde windenergie in toekomstige energiemix
Het speelveld rond windenergie gaat sterk veranderen. TNO onderzoekt hoe de waarde van windenergie is te maximaliseren.

