Versnellen innovatie boven en onder de grond
Op 26 januari 2023 organiseren TNO, GeoBusiness Nederland en Deltares in samenwerking met Ruimteschepper een middagsymposium in Utrecht over het versnellen van innovatie boven en onder de grond.
- Startdatum:
- Tijd:
- 12:30 -
- Locatie:
-
TNO Utrecht, Princetonlaan 6, Science Park, Utrecht
Samenwerking met MKB
Centraal staat de samenwerking tussen MKB en de grote kennisinstituten. De noodzaak voor een goed partnerschap is groter dan ooit om de ontwikkelingen op het gebied van, onder andere, duurzaamheid, energietransitie en tekort aan grondstoffen te versnellen. Belangrijkste doel van de dag is om elkaar beter te leren kennen, het verschil in cultuur tussen ondernemers en onderzoekers te overbruggen en gezamenlijk de maatschappij (overheden, burgers, instellingen, etc) beter te bedienen.
Programma
Na een kort welkom en toelichting op de taakstelling van Toegepaste Onderzoek Organisaties (TO2) start het programma met een key-note lecture van Ron Looij (gemeente Utrecht) over hoe innovatie en Geo-Informatica een sleutelrol speelden bij het succes van de organisatie van de Vuelta in Nederland.
Daarna staan drie presentaties op de agenda. In elke presentatie wordt een voorbeeld behandeld over hoe, en met welke resultaten, MKB en kennisinstellingen samenwerken, met onder andere Bob Wind (Geomaat).
De middag wordt afgesloten met een paneldiscussie waarbij het overbruggen van de verschillen tussen MKB en kennisinstellingen centraal staat. Er is voldoende tijd in het programma opgenomen om te netwerken en elkaar beter te leren kennen.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nieuwe kaart zeebodemsediment voor beter beheer Noordzee
De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft met behulp van geavanceerde technologie de onderwaterbodem nauwkeurig digitaal in kaart gebracht. Overheden en bedrijven kunnen zo betere beslissingen nemen over activiteiten in de Noordzeebodem.


Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten
Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo, Actium en Bentoniet Fabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden.


Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden
De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht.


Collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar
Het driejarige innovatieprogramma WarmingUP laat zien dat collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Anders verwarmen dan met aardgas vereist nieuwe infrastructuren en regels.


Recycling boormonsters windmolenparken voor nieuwe kansen op zee
Met hulp van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, een enorme set aan boormonsters van offshore windmolenparken gekregen.

