Tijdmakers: hergebruik afvalhout

Thema:
Veilige en duurzame leefomgeving
23 november 2022

Bij TNO drukken we een stempel op onze tijd. In deze serie maak je kennis met de TNO'er achter de innovatie; de tijdmaker. Wat doen zij precies en welke impact heeft hun werk op de maatschappij? In deze aflevering spreken we tijdmaker Jan de Jong, projectleider Hout in de Bouw, over hoe een CT-scanner bijdraagt aan het hergebruik van hout.

Al ruim 40 jaar houtman

Jan, vertel eens wat over je carrière bij TNO?

‘Ik werk al meer dan 40 jaar bij TNO, dus ik moet ver terug in de tijd! Vanaf het begin heb ik me beziggehouden met hout. Eerst de MTS hout afgerond, daarna bij TNO in het biologisch lab aan de slag gegaan, later in het mechanisch lab om de sterkte van hout te onderzoeken. Uiteindelijk ben ik consultant op het gebied van hout geworden: van bouwschade en instortingen tot “gewoon” advieswerk voor bedrijven en organisaties. Houtbouw is weer populair geworden, want het is een “biobased” materiaal en scoort dus goed op duurzaamheid. Bij TNO doen we trouwens veel meer met hout dan je zou denken. We hebben zelfs een forensisch bouwtechnisch expert in dienst’.

Hout wint aan populariteit

In de video zien we een CT-scanner en een robot. Hoe werkt het?

‘Hout wint weer aan populariteit, ook omdat het als bouwmateriaal veel lichter is dan steen en beton. Je kan het bijvoorbeeld gemakkelijk in prefab-woningen verwerken. Dit project rond het hergebruik van afvalhout past binnen de TNO-ambitie om emissieloos te bouwen. We wilden een manier vinden om afvalhout opnieuw in de markt te introduceren. Het meeste kun je namelijk hergebruiken, zelfs de vezels. De grootste uitdaging? Metaal in het hout, zoals spijkers. Een houtverwerkingsmachine van een paar miljoen wordt daar niet gelukkiger van, dus de uitdaging was om metaal geautomatiseerd te verwijderen. Maar voordat je het metaal kan verwijderen, moet je eerst weten waar het zit. Een CT-scanner zoals in het ziekenhuis kan het metaal lokaliseren. Een robot verwijdert vervolgens het metaal. De scanner staat nu in Italië, de robot wordt verder ontwikkeld bij de Hogeschool van Amsterdam. Verder werken we met partners uit de hele keten: van afvalverwerkers tot lamineerders die geperst hout aan elkaar plakken en kozijnfabrikanten’.

Toekomst van hergebruik van afvalhout

Wat staat er de komende jaren op de planning voor het hergebruik van afvalhout?

‘We maken nu een aantal kozijnen en deuren uit afvalhout, als testproject. De stip op de horizon is de brede inzet van een grotendeels geautomatiseerd systeem dat afvalhout omtovert tot hout dat je daadwerkelijk kunt verkopen. Uiteindelijk streven we naar 4 tot 6 centra in Nederland waar afvalhout wordt verwerkt, waarvan de eerste al over 2 jaar zou kunnen starten. Het gaat allemaal best snel dus. De hoge houtprijzen van vorig jaar hebben dit onderzoek een impuls gegeven. Nog steeds is het niet het goedkoopste bouwmateriaal, maar met het oog op duurzaamheid mag hout ook wat duurder zijn’.

Ontdek de laatste ontwikkelingen in biobased bouwen

De noodzaak om biobased en circulair te gaan bouwen is groot, maar de beschikbare materialen zijn onvoldoende uitontwikkeld. TNO helpt de bouwsector om de transitie naar duurzame bouw te versnellen. ​

Laat je verder inspireren

60 resultaten, getoond 6 t/m 10

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024
De vraag naar circulaire, biobased grondstoffen voor de bouw neemt sterk toe. Om voldoende aanbod te houden, vormt hout uit reststromen een interessante bron.

Biobased prefab gevels: sein op groen

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Van land tot wand: Stro, bouwmateriaal van de toekomst?

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Deze vijf ontwikkelingen versnellen biobased bouwen in Nederland

Informatietype:
Insight
15 april 2024

TNO Bouwemissietool geeft bouwsector inzicht in (terugdringen) emissies

Informatietype:
Nieuws
2 april 2024