Internationale Vrouwendag

Thema:
Digitale samenleving
Duurzame samenleving
Gezonde samenleving
Veilige samenleving
8 maart 2023

Diversiteit is essentieel om te innoveren in de wereld van vandaag. Er zijn verschillende perspectieven nodig om ons werk te verrijken, op te laten vallen en de uitdagingen van onze tijd aan te gaan.

Internationale Vrouwendag 2023

Bij TNO vinden we dat iedereen, hoe verschillend ook, dezelfde kansen en rechten moet hebben. Niet alleen om mee te doen, maar ook om bij te dragen, te groeien en te ontwikkelen zowel als medewerker en collega als in de maatschappij. Daarom is TNO een plek waar diversiteit en inclusie ertoe doen. We willen dat iedereen zich thuis voelt bij TNO – en zichzelf kan zijn.

Om Internationale Vrouwendag te vieren interviewden we meerdere vrouwen bij TNO. Lees meer over wie ze zijn en waarom ze graag bij TNO werken.

Swarna Kumarswamy-Das

Ik ben opgegroeid in India en heb altijd al in wetenschap en technologie willen werken. TNO is een perfecte plek om je STEM-expertise in te oefenen en tegelijkertijd te werken aan een betere toekomst.

Kumarswamy

Scientist Innovator

Wie is Swarna Kumarswamy-Das?

Ik werk als cybersecurity wetenschapper bij TNO. Ik ben opgegroeid in India en heb altijd al in wetenschap en technologie willen werken. TNO is een perfecte plek om je STEM-expertise in te oefenen en tegelijkertijd te werken aan een betere toekomst!

Waarom vind je het belangrijk dat rolmodellen zichtbaar zijn?

Ik denk dat rolmodellen zichtbaar moeten zijn, omdat het heel inspirerend en motiverend kan zijn om iemand te zien die succes heeft geboekt en uitdagingen heeft overwonnen. Zichtbare rolmodellen kunnen een krachtige manier zijn om individuen aan te moedigen en in staat te stellen hun ambities waar te maken.

Waarom is Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Internationale Vrouwendag is belangrijk voor mij omdat het een dag is van bezinning, viering en actie voor gendergelijkheid.

Beschrijf je functie in drie woorden

Onderzoek, innovatie en samenleving.

Maaike Snelders

Uitdagingen uit de praktijk inspireren mij om nieuwe methodes te ontwikkelen. Hier ontmoeten wetenschap en toepassing elkaar en daarom vind ik de combinatie van werken bij zowel TNO als de TU Delft zo leuk.

Maaike Snelder

Principal Scientist TNO en Universitair Hoofddocent TU Delft

Wie is Maaike Snelder?

Ik heb econometrie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de master Operations Research gedaan. Hierdoor heb ik een sterke achtergrond in modelontwikkeling en -optimalisatie. Al tijdens mijn master koos ik ervoor om me te gaan richten op verkeer en vervoer.

Ik begon met het ontwerpen en evalueren van het wegennet onder reguliere omstandigheden en breidde dat uit naar het ontwerpen en evalueren bij verstoringen zoals incidenten, wegwerkzaamheden, slechte weersomstandigheden en evenementen. Later verbreedde ik mijn blik naar een multimodaal perspectief en bestudeerde ik hoe nieuwe mobiliteitsconcepten zoals geautomatiseerd rijden, autodelen en ridesharing kunnen worden opgenomen in impactbeoordeling en netwerkontwerpmethoden.

De impact van mijn werk vind ik erg belangrijk. Uitdagingen uit de praktijk inspireren mij om nieuwe methodes te ontwikkelen. Hier ontmoeten wetenschap en toepassing elkaar en daarom vind ik de combinatie van werken bij zowel TNO als de TU Delft zo leuk. Deze combinatie werkt voor mij sinds ik in 2005 met mijn promotieonderzoek begon. Toen ik in 2010 ‘cum laude’ afstudeerde, werd mijn promotieonderzoek over robuust ontwerp van het wegennet al toegepast door Rijkswaterstaat en de ANWB.

Nu, 13 jaar later, kan ik met trots zeggen dat ik als Principal Scientist bij TNO en universitair hoofddocent aan de TU Delft verantwoordelijk ben voor de ontwikkeling van een aantal grote onderzoeksprogramma's waarin een grote groep onderzoekers van TNO, de TU Delft en andere universiteiten actief is om samen met vele publieke en private partners onze toekomstige verkeers- en vervoersystemen mede vorm te geven.

Zie ook mijn verhaal over de wetenschap van de TU Delft dat ook direct verband houdt met mijn TNO-activiteiten.

Waarom vind je het belangrijk dat rolmodellen zichtbaar moeten zijn?

Het is belangrijk dat rolmodellen zichtbaar zijn om te laten zien wat er mogelijk is en om anderen te inspireren hun dromen na te jagen.

Waarom is Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Omdat we meer vrouwen aan de top nodig hebben!

Beschrijf je functie in drie woorden

Wetenschapper, modelontwikkelaar en ontwerper van toekomstige verkeers- en vervoersystemen.

Dagmar Beudeker

Je kunt niet zijn wat je niet ziet. Maar ook, geen enkele carrière gaat van een leien dakje - rolmodellen zijn belangrijke inspiratiebronnen op momenten dat het er voor jou niet zo goed uitziet.

Dagmar Beudeker

Manager HR Innovation & People Analytics

Wie is Dagmar?

Hallo, mijn naam is Dagmar. Mijn doel is om werk en werkomstandigheden te creëren die zo bevredigend en inspirerend mogelijk zijn. Binnen TNO ben ik verantwoordelijk voor het maken en implementeren van de HR-strategie, het innoveren van onze HR-praktijk en het ondersteunen van besluitvorming met behulp van data en analyses. Hoewel veel leden van mijn familie in de technologie werken, zag ik een heel ander plan voor mezelf na het behalen van mijn diploma’s.

Ik ging naar de kunstacademie en theaterschool voordat ik mij aanmeldde bij Psychologie aan de universiteit. Creatief zijn is nog steeds belangrijk voor mij, maar psychologie vind ik een fascinerend werkdomein. Ik ben in 2015 gepromoveerd in de organisatiepsychologie als onderzoeker bij TNO. Hierna ben ik overgestapt naar HR omdat ik mijn vaardigheden wilde verbreden en mijn best wilde doen om van TNO de beste werkplek ooit te maken. Ik ben moeder van twee kinderen en woon samen met mijn man in Zoeterwoude.

Wie heeft jou geïnspireerd?

Niet één persoon, maar veel mensen die ik in de loop der jaren heb ontmoet. Mijn oma, die er alles aan deed om elke kans te grijpen om te leren en te ontdekken. Een feministe avant la lettre! Mijn ouders, die me de vrijheid gaven om te ontdekken wat ik wilde / wat mijn eigen pad was. Mijn man, die echt gaat voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Mijn kinderen, voor wie ik een rolmodel wil zijn.

Op het gebied van werk heb ik hard gewerkt, maar ik heb ook het geluk gehad mensen te ontmoeten die een kans met mij waagden, zodat ik mijn waarde kon bewijzen. Roland Blonk heeft mij op weg geholpen bij TNO, in een tijd dat het erg moeilijk was om nieuwe mensen aan te nemen. Naomi Ellemers en Floor Rink (begeleiders van mijn PhD) die rolmodellen waren voor een topcarrière in de wetenschap. Rien Paulus (voormalig manager HR) nam een onderzoeker aan met HR-ambities, maar zonder enige ervaring.

Mijn huidige collega's die genoeg vertrouwen in me hebben om echte connecties te maken en samen te groeien en elke dag een beetje beter te worden. Inhoudelijk: ik, mezelf en ik. Ik had de vrijheid om een functie te creëren die de twee dingen in HR combineert waar ik het meest van hou: Innovatie en People Analytics.

Waarom is Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Helaas is het nog steeds zo dat vrouw zijn kan betekenen dat je minder kansen krijgt en meer kwetsbaar bent dan een man. Dit is een boodschap die ik mijn dochter niet wil geven als ze groot is. Ik wil haar kunnen vertellen dat ze voor hetzelfde werk hetzelfde salaris zal verdienen als een man.

Ik wil haar kunnen vertellen dat ze zich tijdens het werk kan gedragen zoals ze is, zonder dat ze zich zorgen hoeft te maken of haar gedrag past bij de norm van blanke mannen. Ik wil haar kunnen vertellen dat ze kan dragen wat ze wil zonder bang te hoeven zijn dat het de verkeerde aandacht trekt. Dat ze na een avond stappen zonder zorgen alleen naar huis kan fietsen.

Geerte Paradies, Senior Onderzoeker bij TNO

Al van jongs af aan wil Geerte bijdragen aan maatschappelijke problemen en de wereld verbeteren. Ze werd geïnspireerd door een boek over klimaatverandering en economie. Daarom richt ze haar tijd en energie op de grootste uitdaging van deze tijd.

Fieke Beemster, deputy research manager

Fieke werkt als deputy research manager bij TNO. Wat ze zo leuk vindt aan haar werk bij TNO, is dat ze kan werken met een zeer gepassioneerd en toegewijd team, waar het haar rol is om het beste uit iedereen te halen.

Pauline Whyte, online data-analist Business Intelligence Competence Center

Pauline is bijna 4 jaar geleden begonnen bij het team Marketing & Communicatie van TNO. Ze creëerde vanuit het niets data en dashboards die nu door het M&C-team worden gebruikt bij hun dagelijkse activiteiten. Onlangs stapte ze over naar het BICC-team om zich bij andere data-enthousiastelingen aan te sluiten waar ze haar data-analist vaardigheden volledig kan inzetten en ontwikkelen.

Voor Internationale Vrouwendag werkt TNO samen met Equals om zes vrouwelijke rolmodellen die bij TNO werken in het zonnetje te zetten. Vind hun posters door heel Den Haag, en lees hier en op de Equals website over deze sterren.

Laat je verder inspiren

1074 resultaten, getoond 1 t/m 5

Brains4Work: serious game om uitval te voorkomen op het mbo

Informatietype:
Insight
26 april 2024
Hoe los je het arbeidstekort van de toekomst op? Een team van TNO bedacht een serious game om te voorkomen dat mbo-studenten hun opleiding zonder diploma verlaten.

TNO ontwikkelt eerste methode voor volledig circulaire elektronica

Informatietype:
Nieuws
25 april 2024

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 april 2024
11 afleveringen

TNO maakt luchtkwaliteit rondom vliegvelden inzichtelijk

Informatietype:
Insight
22 april 2024

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024