Tijdmakers tijdens the Ocean race: een gezondere wereld zonder microplastics

Thema:
Microplastics
15 juni 2023

Tijdens The Ocean Race wordt topsport gecombineerd met wetenschap. In 8 tot 9 maanden tijd racen zeilboten de wereld rond in een strijd voor de eerste plek van deze uitdagende zeilwedstrijd. De boten komen op de meest afgelegen plekken in de oceaan – en dat biedt unieke kansen voor onderzoek. Zo verzamelen de boten watersamples die gebruikt worden voor onder andere onderzoek naar microplastics. Wat blijkt? ‘De hoeveelheid microplastics is 18 keer zo hoog ten opzichte van de vorige meting uit 2018’, vertelt Stefan Raimund, hoofdonderzoeker bij The Ocean Race.

Racing with Purpose

Tussen 11 en 15 juni 2023 kwam de Ocean Race op bezoek in Den Haag. Het motto van deze editie van The Ocean Race is “Racing with Purpose”. Met veel aandacht voor de snel verslechterende situatie van het belangrijkste element van deze zeilwedstrijd rond de wereld: de oceaan.

Er is een science programma waarbij onder andere aan boord van het deelnemende Team Holcim realtime microplasticsmetingen plaatsvinden door samples te nemen uit de oceaan.

Stefan Raimund, hoofd onderzoeker van de Ocean Race legt uit hoe de microplastics metingen aan boord gedaan worden met dit meetkastje.

Stefan, hoofdonderzoeker van the Ocean Race, legt uit: Er is een waterinlaat aan de onderkant van de boot. De compressor zorgt ervoor dat het water door 3 verschillende maten zeefjes loopt. Deze houden de microplastics vast en worden elke dag vervangen. Eenmaal in de haven worden ze naar een laboratorium gestuurd om onderzocht te worden.

"We zien dat de vorming van microplastics toeneemt. En omdat we het gezondheidseffect nog niet kennen, betekent dit dat we iets in het milieu brengen dat mogelijk giftig is."

Andrea Brunner

Projectleider microplastics, TNO

Onderzoek naar microplastics tijdens de race

Als TNO waren wij er dit jaar bij met onze microplastics stand in het Ocean Live Park. Hier lieten we bezoekers zien wat de belangrijkste bronnen van microplastics zijn, hoe microplastics eruit kunnen zien en wat je eraan kunt doen. Want microplastics zijn een potentieel gevaar.

"We weten niet zeker wat er gebeurt als we niets doen, maar we zien dat de plasticproductie voortdurend toeneemt,' aldus Andrea Brunner, projectleider Microplastics bij TNO.

We zien daarbij ook dat de vorming van microplastic toeneemt. En omdat we het gezondheidseffect nog niet kennen, betekent dit dat we iets in het milieu brengen dat al dan niet giftig is – en dan is het te laat.

Het is dus heel belangrijk om nu onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten, maar ook nu al naar de maatregelen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat deze productiestijging niet leidt tot een toename in microplasticsvorming."

Zoals ook blijkt uit het onderzoek van The Ocean Race, worden wereldwijd steeds vaker microplastics aangetroffen in de natuur. De potentiële schade daarvan kan enorm zijn voor mens en natuur.

Andrea Brunner TNO bij de stand in the ocean live park.
Andrea Brunner, projectleider microplastics TNO, ontving geïnteresseerde bezoekers bij de TNO stand in the Ocean live park.

Dit is de tijd om te werken aan microplastics reductie

Daarom is dit is onze tijd om te werken aan een gezondere wereld met minder afval en minder microplastics. TNO maakt het binnen tien jaar mogelijk om de helft van het plastic dat we nog gebruiken, herbruikbaar te maken.

En in recent onderzoek hebben we laten zien dat het mogelijk is om de hoeveelheid microplastics met maar liefst 70% terug te dringen.

TNO laat op haar stand in het Ocean Live Park zien wat de belangrijkste bronnen zijn, hoe microplastics eruit kunnen zien en wat je eraan kunt doen. Op deze manier worden de cijfers voorzien van duiding, waarmee het probleem tastbaar en concreet wordt.

Druk ook jouw stempel op onze tijd

Wil jij ook jouw stempel drukken op onze tijd en het verschil maken voor het klimaat?

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Informatietype:
Insight
31 augustus 2023
Plasticverpakkingen zijn onmisbaar en tegelijkertijd een grote bron van microplastics. Lees aan welke effectieve maatregelen we samen met de industrie werken.

Autobanden en landbouwplastic met verpakkingen verrassend grootste bronnen microplastics

Informatietype:
Nieuws
8 november 2022

Microplastics en de onbekende risico's

Informatietype:
Artikel

Nieuwe meetmethode microplastics uit textiel in kaart

Informatietype:
Nieuws
17 september 2021