Microplastics en verpakkingen: vermindering is haalbaar

Thema:
Microplastics
31 augustus 2023

Plasticverpakkingen zijn een alledaags en onmisbaar onderdeel van ons leven. Maar daarnaast een grote bron van microplastics. De verpakkingen belanden namelijk vaak als afval in de natuur en dragen daarmee bij aan een groeiend afvalprobleem en aan milieuvervuiling. Hoe werkt de industrie aan maatregelen tegen microplastics door verpakkingen en welke maatregelen adviseert TNO? In deze table talk spreken we Roger Loop, directeur  van NRK Verpakkingen, de Nederlandse branchevereniging voor fabrikanten, over o.a. materiaalkeuzes die de industrie neemt tegen microplastics.

Interview met Roger Loop, directeur van de brancheverenging verpakkingsindustrie NRK Verpakkingen, over oplossingen tegen microplastics door de industrie.

Zwerfafval grootste bron van microplastics bij verpakkingen

Er ligt zo’n 130 kiloton microplastics door verpakkingen in het Nederlandse milieu. Daarmee zijn verpakkingen één van de grootste bronnen van microplastics in Nederland.

Veel van de microplastics die door verpakkingen in het milieu terechtkomen, zijn het gevolg van het verkeerd weggooien. Dat wordt dus zwerfafval. Deze plastics in het milieu breken langzaam af in kleinere delen, minuscule deeltjes van kleiner zijn dan 5 millimeter, en vinden zo hun weg naar diverse ecosystemen.

Maatregelen microplastics bij verpakkingen

Er is dus nog veel winst te behalen op het gebied van microplastics bij verpakkingen. Wij deden onderzoek naar de grootste bronnen van microplastics en de maatregelen waarmee we tot 70% minder microplastics in 2050 kunnen realiseren.

Maatregelen voor minder microplastics door verpakkingen zijn o.a.:

  • Betere verpakkingsconcepten
  • Restrictie op Single-Use Plastics: plastics voor eenmalig gebruik
  • Bredere uitrol statiegeld
  • Opruimen zwerfafval in berm, park, bos
  • Het gebruik van materialen met een lagere MPI: score die aangeeft hoe groot de kans is dat type plastic microplastics vormt

De recente ingevoerde statiegeldmaatregel, waardoor er nu ook statiegeld zit op kleine flesjes en blikjes, hebben al geleid tot 70% minder kleine flesjes in het milieu. Maar we zijn er nog niet. De komende jaren moeten we met zijn allen aan de slag om zwerfafval (in Nederland én daarbuiten) te voorkomen en op te ruimen.

De maatregelen die in het interview met Roger Loop, worden voorgesteld zijn gelukkig niet alleen goed om microplastics te voorkomen, maar ook goed voor de circulariteit van deze productgroep.

Zo benoemt Roger de maatregel ‘design for recycling’: het ontwerpen van circulaire verpakkingen die meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Microplastics die vrijkomen bij recycling verpakkingen

Het recyclen van verpakkingen is een belangrijke stap in de richting van duurzame plastics, maar brengt ook nieuwe uitdagingen.

Tijdens het recyclingproces komen namelijk ook microplastics vrij, een onbedoeld bijproduct. Deze microplastics ontstaan doordat plasticverpakkingen worden fijngehakt en vervolgens gewassen, wat resulteert in kleine deeltjes die gemakkelijk kunnen ontsnappen in de lucht en het water.

Er is nog weinig bekend over de hoeveelheid microplastics die tijdens recycling vrijkomen en wat de industrie kan doen om dit te voorkomen of af te vangen. In het project LEmPlaR doen we hier momenteel samen met verschillende partners onderzoek naar.

Daarnaast kunnen er natuurlijk microplastics vrijkomen direct bij het gebruik van plasticverpakkingen. Hierover wordt veel onderzoek gedaan, maar is helaas ook nog weinig over bekend.

Meer weten over welke maatregelen jouw organisatie kan nemen tegen microplastics? Neem contact op met Tim Bulters.

Laat je verder inspireren

26 resultaten, getoond 1 t/m 5

Upwash-technologie voor hogere kwaliteit plasticafval

Informatietype:
Artikel

Op dit moment wordt slechts een klein deel van het plastic dat we dagelijks gebruiken gerecycled. Om meer plasticafval te kunnen hergebruiken zijn innovatieve technologieën nodig die plastic zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen recyclen. Het door TNO bedachte Upwash concept is zo’n technologie, die nu verder wordt ontwikkeld en gereed gemaakt voor opschaling.

From #plasticfree to future-proof plastics

Informatietype:
Webinar
15 juni 2023
1 aflevering

Tijdens de webinar 'From #plasticfree to future-proof plastics' deelden we de resultaten uit onze whitepaper 'How a future-proof, circular and sustainable plastics economy should look like'.

Tijdmakers: een gezondere wereld zonder microplastics

Informatietype:
Insight
15 juni 2023

Tussen 11 en 15 juni 2023 kwam de Ocean Race op bezoek in Den Haag. TNO was erbij en gaf toelichting op microplasticsmetingen tijdens de race.

Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics

Informatietype:
Nieuws
1 juni 2023

De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.

Circulaire economie door kwantificering van kunststofkwaliteit

Informatietype:
Insight
22 december 2022

De gamechanger in kunststofrecycling: TNO heeft een model ontwikkeld voor beter plastic recyclen: the Quality Model for Recycled Plastic.