Zo ondersteunt TNO mantelzorgers

Thema:
Gezonde samenleving

Op de Dag van de Mantelzorg staan we stil bij de belangrijke rol die mantelzorgers spelen in onze samenleving. Wist je dat zo’n 5 miljoen Nederlanders mantelzorg verlenen aan een naaste? Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde en TNO ondersteunt hen door werkgevers handreikingen te bieden en zelf een mantelzorgvriendelijke organisatie te zijn. TNO helpt medewerkers een goede balans te vinden tussen werk, zorg en persoonlijk welzijn, waardoor de belangrijke taak van mantelzorg beter vol te houden is.

Mantelzorgers zijn onmisbaar

In 2025 komt er een dag waarop er in Nederland meer 65-plussers wonen dan jongeren van twintig jaar en jonger. Die vergrijzing zet daarna nog door, met een verwachte piek in 2040. Het zijn veelal 85-plussers die mantelzorg nodig hebben, en het zijn mensen tussen de 50 en 75 jaar die mantelzorg leveren. Die zijn onmisbaar.
Handreiking voor werkgevers

Het combineren van werk en het verlenen van zorg aan een naaste kan als belastend en intensief ervaren worden. Hoe ga je om met mantelzorg op de werkvloer? Mantelzorgers geven aan dat zij voor een goede balans tussen mantelzorg en werk, de meeste behoefte hebben aan flexibiliteit in tijd, taak en plaats. Daarnaast hebben ze vooral behoefte aan aandacht en begrip van de leidinggevende, en meedenken over (maatwerk)oplossingen.

TNO biedt leidinggevenden en werknemers een handleiding met handvatten hoe om te gaan met mantelzorg. Deze Handreiking richt zich specifiek op het combineren van mantelzorg en werk.

TNO mantelzorgvriendelijk

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 werknemers werk en zorgtaken combineert. Dat geldt ook voor TNO'ers. Binnen TNO zijn er speciale regelingen voor mantelzorgers. Om medewerkers te ondersteunen in hun mantelzorgtaken bieden we vanuit TNO ondersteuning die kunnen helpen om een goede balans te vinden tussen werk, zorg en je persoonlijke welzijn. Voorbeelden zijn de online workshop ‘Werk en mantelzorg, hoe combineer je dat?’, coaching voor mantelzorgers en de groepssessie Mantelzorgkoffie. Daarbij wordt aangemoedigd om het vooral te bespreken als zorgtaken in de privésituatie tot extra druk leiden.

carina_de_jong-rubingh_hlw_edv0779_500x500

"Gelukkig had ik een manager die me veel ruimte gaf om te doen wat thuis nodig was en die ook qua werkzaamheden rekening hield met mijn situatie. Zo werden er in die periode geen ingewikkelde vraagstukken bij me neergelegd."

Carina de Jong

TNO

Manager die veel ruimte geeft

Research manager Carina de Jong weet zelf goed hoe het is om mantelzorger te zijn. “Ruim acht jaar geleden, toen onze oudste zoon zes was en net aan een nieuw schooljaar was begonnen, werden we continu gebeld door school met de mededeling dat hij een woedeaanval had gehad en dat we hem meteen op moesten komen halen. Gelukkig had ik toen een manager die me veel ruimte gaf om te doen wat thuis nodig was en die ook qua werkzaamheden rekening hield met mijn situatie. Zo werden er in die periode geen ingewikkelde vraagstukken bij me neergelegd.”

In 2017 kreeg Carina's zoon de diagnose autismespectrumstoornis en startte hij op een andere school met speciaal onderwijs. De zorgen werden langzaamaan minder. Maar daarmee eindigde haar mantelzorgverhaal nog niet. Haar vader kreeg de diagnose dementie en gaat steeds verder achteruit. Carina werkte daarom geruime tijd op vrijdag bij haar ouders, vooral om ervoor te zorgen dat haar moeder haar handen even vrij had. “Mijn vader scharrelde dan in en om het huis rond, en ik was er om hem gerust te stellen. Het is dus niet zo dat ik de hele dag de hand van mijn vader moest vasthouden of hem moest verzorgen. Mijn moeder ontzorgen: dát was voor mij de echte mantelzorg.”

Maak het bespreekbaar

Hoewel Carina er geen enkel probleem mee heeft om haar mantelzorgverhalen met collega's te delen, kan ze zich goed voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt om over zo'n privéaangelegenheid te praten. “Dat openheid belangrijk is, betekent zeker niet dat iedereen altijd maar alles, met alle details, moet vertellen. Maar als leidinggevende wil ik het wel graag weten als iemand mantelzorgtaken verricht. Zo kunnen we als team daar rekening mee houden. Ik zie het ook echt als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een collega te helpen op de been te blijven.”

“Wat daarbij lastig is, is dat mantelzorgers soms niet eens doorhebben dat ze mantelzorg verrichten. Dat had ik zelf ook toen mijn oudste zoon in de problemen kwam. Als moeder zorg je toch 'gewoon' voor je kinderen? Ondertussen kost zo'n situatie enorm veel energie en is het belangrijk om op het werk de nodige steun en begrip te krijgen. Dus maak het vooral bespreekbaar!”

Bronnen: Rijksoverheid, CBS/Volkskrant, MantelzorgNL

TNO als werkgever

TNO ondersteunt mantelzorgers als Carina door een mantelzorgvriendelijke organisatie te zijn. Wil je meer weten over werken bij TNO?

Laat je verder inspireren

263 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederlandse high techsector motor private R&D-uitgaven Nederland

Informatietype:
Nieuws
6 december 2024
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D.

Nieuwe index "Hittekracht" helpt Nederland omgaan met toenemende hitte

Informatietype:
Nieuws
4 december 2024

Hittekracht en hittefit: zo kan Nederland de toenemende hitte aan

Informatietype:
Insight
4 december 2024

“Nederland blinkt uit in kennis maar mist de daadkracht voor innovatie.”- inzichten van Tjark Tjin-A-Tsoi

Informatietype:
Insight
25 november 2024

Innovatie en groei door een sterke leercultuur

Informatietype:
Webinar
21 november 2024
1 aflevering