Rijswijks onderzoekscentrum voor aardwarmte kan belangrijke bijdrage energietransitie blijven voortzetten

Thema:
Geo-energy research
12 februari 2021

De initiatiefnemers van het ‘Rijswijk Centre for Sustainable Geo-Energy’ (RCSG) hebben het belang van het centrum nogmaals onderstreept en committeren zich tot 2024 aan het centrum.

Overzichtsfoto van een boorinstallatie, onderdeel van het innovatielab geothermie RCSG in Rijswijk.
Boorinstallatie boven de researchput van bijna 400 meter van het innovatielab geothermie RCSG.

De contracten voor verlenging van deze verbintenis zijn onlangs ondertekend. Dat betekent dat dit unieke fieldlab zijn belangrijke bijdrage aan het versnellen van de ontwikkeling van aardwarmte kan blijven voortzetten. De toekomst van een duurzame energievoorziening als onderdeel van de energietransitie rust voor een belangrijk deel op de waarde en kennis van de Nederlandse ondergrond. In Rijswijk kunnen bijvoorbeeld aardwarmteprojecten op ware schaal worden getest.

Belang van aardwarmte

Aardwarmte kan een substantiële rol spelen in de energietransitie. Het is een bron van duurzame warmte waarmee huizen en gebouwen duurzaam kunnen worden verwarmd. Naar verwachting kan aardwarmte in 2050 in een kwart van de Nederlandse warmtebehoefte voorzien. Om de ontwikkeling van aardwarmte te versnellen, hebben het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Energie Beheer Nederland, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rijswijk en TNO het RCSG opgericht.

Van lab naar praktijk

Het RCSG is op 5 maart 2020 officieel geopend en biedt bedrijven die actief zijn op het gebied van aardwarmte de mogelijkheid om gebruik te maken van het geavanceerde laboratorium. Het centrum beschikt over 20 installaties die het hele spectrum van boren in de ondergrond bestrijken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar aan die in de Nederlandse ondergrond, te testen en te experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen. Bijna alle ondergrondse condities in Nederland kunnen er worden nagebootst.

Uniek in de wereld

Wereldwijd bestaan er slechts enkele vergelijkbare centra. Het RCSG biedt bedrijven toegang tot moderne faciliteiten waar ze anders niet, of moeilijk, gebruik van kunnen maken vanwege de hoge investeringen die met dit soort onderzoek gemoeid zijn. De verlenging van de verbintenis stelt het centrum in staat om verder te groeien, en om bedrijven die willen experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen nog beter te kunnen faciliteren. Het RCSG maakt het mogelijk dat bedrijven en kennisinstellingen in nauwe samenwerking door de ontwikkeling van nieuwe technologie grote stappen kunnen zetten in de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten

Informatietype:
Nieuws
2 mei 2023

Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo, Actium en Bentoniet Fabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden.

Collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar

Informatietype:
Nieuws
23 maart 2023

Het driejarige innovatieprogramma WarmingUP laat zien dat collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Anders verwarmen dan met aardgas vereist nieuwe infrastructuren en regels.

Geothermie volledig CO2-neutraal maken

Informatietype:
Insight
8 december 2021
Geothermie is één van de duurzame warmtebronnen, maar nog niet volledig CO2-neutraal. TNO heeft onderzocht hoe dit toch te minimaliseren is.

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel voor toekomstig energiesysteem

Informatietype:
Nieuws
13 oktober 2021
In de whitepaper “Ondergrondse energieopslag noodzakelijk voor toekomstig energiesysteem”, concluderen TNO en EBN dat ondergrondse energieopslag een onmisbaar onderdeel is van de infrastructuur en voor 2030 actie en regie nodig is.

TNO bij Holst Centre lanceert 3D batterij spinoff LionVolt

Informatietype:
Nieuws
3 maart 2021
LionVolt zal de ontwikkeling van een revolutionaire solid-state batterij versnellen op basis van de 3D-technologie die TNO in het Holst Centre de afgelopen 5 jaar heeft ontwikkeld.