Rijswijks onderzoekscentrum voor aardwarmte kan belangrijke bijdrage energietransitie blijven voortzetten

Thema:
Geo-energy research
12 februari 2021

De initiatiefnemers van het ‘Rijswijk Centre for Sustainable Geo-Energy’ (RCSG) hebben het belang van het centrum nogmaals onderstreept en committeren zich tot 2024 aan het centrum.

Overzichtsfoto van een boorinstallatie, onderdeel van het innovatielab geothermie RCSG in Rijswijk.
Boorinstallatie boven de researchput van bijna 400 meter van het innovatielab geothermie RCSG.

De contracten voor verlenging van deze verbintenis zijn onlangs ondertekend. Dat betekent dat dit unieke fieldlab zijn belangrijke bijdrage aan het versnellen van de ontwikkeling van aardwarmte kan blijven voortzetten. De toekomst van een duurzame energievoorziening als onderdeel van de energietransitie rust voor een belangrijk deel op de waarde en kennis van de Nederlandse ondergrond. In Rijswijk kunnen bijvoorbeeld aardwarmteprojecten op ware schaal worden getest.

Belang van aardwarmte

Aardwarmte kan een substantiële rol spelen in de energietransitie. Het is een bron van duurzame warmte waarmee huizen en gebouwen duurzaam kunnen worden verwarmd. Naar verwachting kan aardwarmte in 2050 in een kwart van de Nederlandse warmtebehoefte voorzien. Om de ontwikkeling van aardwarmte te versnellen, hebben het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Energie Beheer Nederland, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rijswijk en TNO het RCSG opgericht.

Van lab naar praktijk

Het RCSG is op 5 maart 2020 officieel geopend en biedt bedrijven die actief zijn op het gebied van aardwarmte de mogelijkheid om gebruik te maken van het geavanceerde laboratorium. Het centrum beschikt over 20 installaties die het hele spectrum van boren in de ondergrond bestrijken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar aan die in de Nederlandse ondergrond, te testen en te experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen. Bijna alle ondergrondse condities in Nederland kunnen er worden nagebootst.

Uniek in de wereld

Wereldwijd bestaan er slechts enkele vergelijkbare centra. Het RCSG biedt bedrijven toegang tot moderne faciliteiten waar ze anders niet, of moeilijk, gebruik van kunnen maken vanwege de hoge investeringen die met dit soort onderzoek gemoeid zijn. De verlenging van de verbintenis stelt het centrum in staat om verder te groeien, en om bedrijven die willen experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen nog beter te kunnen faciliteren. Het RCSG maakt het mogelijk dat bedrijven en kennisinstellingen in nauwe samenwerking door de ontwikkeling van nieuwe technologie grote stappen kunnen zetten in de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Open toegang tot onderzoekslabs en gegevens Nederlandse ondergrond

Informatietype:
Nieuws
11 december 2023
Het onderzoeksproject EPOS-eNLarge stelt de eigen wetenschappelijke laboratoria en grootschalige geofysische faciliteiten open voor de buitenwereld om zo waardevolle inzichten te verkrijgen in de dynamiek van de ondergrond.

GEMINI: slim managementsysteem voor aardwarmte-installaties

Informatietype:
Insight
30 november 2023

TNO-studies over potentieel geothermie vinden weg naar kunstgalerie in Turijn

Informatietype:
Insight
21 september 2023

Ondersteuning gemeenten om warmtetransitie te realiseren

Informatietype:
Insight
13 september 2023

Geothermie en seismologische monitoring

Informatietype:
Insight
12 september 2023