ESI-tool ComMA wordt open source dankzij Philips

10 mei 2021

Naadloze koppeling van componenten door goed gespecificeerde software-interfaces

De software in de huidige industriële systemen wordt steeds complexer. Uitdaging is om verschillende softwarecomponenten naadloos op elkaar aan te sluiten. Met ComMA voorkom je fouten bij de koppeling van componenten. Jozef Hooman, senior onderzoeker bij ESI (TNO) en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen verduidelijkt: "ComMA is een generieke technologie, die samen met Philips ontwikkeld is. Ik ben blij dat we de ComMA-tool nu open source kunnen aanbieden via de Eclipse Foundation. Dit betekent dat we een groot bereik krijgen, wat goed is voor de industrie, wereldwijd.”

nieuwsbericht_esi_700

ComMA (COMponent Modellering en Analyse)

ComMA is een methodiek die is ontworpen om op componenten gebaseerde softwareontwikkeling te ondersteunen. In ComMA kunnen de interfaces van een component worden beschreven, inclusief relaties daartussen en eisen aan de timing. Elke interface wordt beschreven door de berichten die uitgewisseld worden, een toestandsmachine die de toegestane interacties en eventuele timing specificeert. Vanuit een ComMA-specificatie kunnen verschillende zaken worden gegenereerd, zoals code voor interactie technologie (middleware), documentatie, monitoring en testen.
Jozef Hooman licht toe: "ComMA specificeert de interactie van een softwarecomponent met zijn omgeving als een soort contract. Je benoemt de interactie en de timing. Het is net als het kopen van een auto. Je maakt afspraken over de aflevering van de auto, de betaling, de volgorde van die acties en de levertijd. Zo'n contract is essentieel om softwarecomponenten goed te kunnen laten samenwerken. Met ComMA leggen we dit formeel vast en genereren we ook de mogelijkheden om te testen en te monitoren of een component het contract nakomt. Bij Philips is ComMA geïntegreerd in het softwareontwikkelingsproces."

Open source en Eclipse Foundation

De Eclipse Foundation is een gerenommeerde wereldwijde gemeenschap voor samenwerking en innovatie op het gebied van open source software. TNO is sinds kort lid van deze non-profit organisatie. Philips en ESIzijn overeengekomen ComMA open source te maken in het kader van de Eclipse Foundation. De verwachting is dat dit medio 2021 onder de naam Eclipse CommaSuite ™ gerealiseerd wordt; tot dat moment is de tooling beschikbaar voor ESI-partners en voor anderen via een licentieovereenkomst.

"We zijn blij TNO als nieuw lid te verwelkomen en met hen samen te werken om het Eclipse CommaSuite-project op te zetten", aldus Mike Milinkovich, Executive Director van de Eclipse Foundation. “Open source is dé manier waarop software-innovatie tegenwoordig plaatsvindt. De Eclipse Foundation is als geen ander in staat om onderzoeksorganisaties zoals TNO, de industrie, financiers en publieke belanghebbenden samen te brengen om duurzame ecosystemen te creëren en open source-innovatie op wereldschaal mogelijk te maken."